Site Overlay
#FARASTOP

Despre cupa menstruală și motto-ul #FARASTOP atunci când sunt pe stop

Experiența mea cu menstruația nu a fost dintotdeauna lejeră. Nu m-am putut lăuda de la început cu motto-ul #FARASTOP. Când am fost la ciclu prima oară nici nu știam la ce să mă aștept. Nici ce să fac mai exact. Cred că aveam vreo 12 ani și aproape nici o informație despre această perioadă din viața unei femei.

Nici prietena mea nu trecuse încă prin asta, prin reviste nu îți zicea exact ce se întâmplă atunci. În plus, erau doar reclame la absorbante și tampoane. Iar acasă, mama nu prea îmi făcuse educație pe tema asta.

Am învățat despre menstruație, ce presupune și cum să mă îngrijesc în acea perioadă mai mult din propria experiență

La început nu era abundentă și nici atât de dureroasă ca în prezent. Am început să pun hârtie și vată, până să fac rost de absorbante. Dar vai, mă simțeam mereu dezgustătoare. Simțeam că miros. Că toată lumea poate vedea că sunt pe stop. Și mai aveam și un inconfort atunci când stăteam prea mult timp jos sau când mergeam mai repede.

Oricum, întrebarea care o pui prietenelor când ești la menstruație și ieși din casă în sfârșit – Voi merge puțin mai în față. Poți să te uiți discret să vezi dacă m-am pătat? a fost deseori adresată și în cazul meu. Niciodată nu mă simțeam în regulă în zilele de ciclu. Mereu mi se părea că sunt murdară și eram jenată de orice privire sau apropiere. Chiar dacă învățasem despre absorbante și le foloseam în sfârșit. Iar faptul că mai aveam și crampe îngrozitoare nu îmi ușura treaba.

Cu toate acestea, am mers mereu la școală sau liceu chiar și în zilele de stop. Deși auzisem despre colege care preferau să rămână acasă din cauza durerilor groaznice și a stărilor de leșin.

Nu pot zice asta și despre alte lucruri pe care le-aș fi putut face, dar nu le-am făcut, atunci când eram pe stop. Disconfortul din acele zile când schimbam absorbante peste absorbante și crampele menstruale s-au ținut de mine mereu.

Însă cel puțin unui lucru am putut spune #FARASTOP, noul meu motto, atunci când în sfârșit am trecut la alt produs pentru menstruație

Când am ales o cupă menstruală, nu fără mici ezitări la început, am ales și libertatea de mișcare și de a face cam orice îmi doresc. La fel ca în zilele obișnuite.

Acum 4 ani probabil am avut prima discuție despre cupe menstruale, absorbante reutilizabile și lenjerie pentru menstruație cu prietena mea. Pe atunci ea căuta o alternativă la absorbantele obișnuite și nesuferite. Și auzise la rândul ei de faptul că poți avea o menstruație sustenabilă. Iar după ce și-a cumpărat un asemenea produs, despre care eu atunci eram foarte sceptică, și l-a folosit câteva cicluri la rând, mi-a zis și mie mai multe despre el.

Am purtat mai mult un monolog fiecare și mai puțin un dialog. Deoarece fiecare îi spunea celeilalte despre avantajele unui lucru diferit. Ea îmi vorbea de utilizarea cupei menstruale și beneficiile ei. Iar eu îi spuneam cine știe ce chestie superficială despre uleiuri de crescut gene.

Apoi zilele au trecut și eu m-am săturat de a cumpăra întruna absorbante și tampoane, lipsindu-mi din casă sau din geantă exact când mi-ar fi folosit mai mult. Așa că mi-am luat și eu cupă și am testat-o.

Iată ce îi scriam mai apoi prietenei mele care mi-a recomandat-o pentru prima oară

Mi-am luat și eu în sfârșit cupă menstruală. Azi o folosesc pentru prima dată. E puțin ciudat fiindcă nu sunt obișnuită și totuși nu simt nimic acolo, deci e bine. Sigur voi avea întrebări despre ea și sigur ți le voi pune ție, de vreme ce tu ai experiență cu așa ceva.

Prima întrebare pe care i-am pus-o a fost dacă ea doarme și noaptea cu cupa sau o folosește doar în timpul zilei. Eu auzisem altceva și mă și gândeam că în somn se pot întâmpla cine știe ce scurgeri iar a doua zi avea să mă trezesc ca într-un coșmar. Dar ea a zis că o folosește și noaptea și o golește a doua zi dimineață, fără ca ceva penibil să se întâmple.

Iată ce îi scriam peste alte câteva zile.

E ok. Am reușit să o pun bine. Nu curge. Se desface cum trebuie odată în interior. La început mă temeam că nu o voi putea scoate, că o voi pierde înauntru. Dar am găsit tehnica de scos și e ok. Când o scot are lichid în ea și asta înseamnă că se desface singură cum trebuie odată introdusă. Și nici nu simt disconfort. Nu am aproape nici o senzație. Chiar nu o simți, cum ziceai și tu.

M-a întrebat și dacă mi se pare ușor de folosit

Atunci i-am zis că prima dată nu știam exact cum să o introduc sau cum să o țin pentru a se desface în interior și colecta lichidul. Dar că am reușit cu puțină practică. Și am specificat că este o metodă tare economică de folosit la menstruație. Dai un ban când o cumperi, dar economisești aproximativ 5 ani de alte produse menstruale odată luată. În plus, e și prietenoasă cu pielea și organismul, dar și cu mediul.

Și de când mi-am luat cupă menstruală, sunt cea mai fericită femeie din lume. #FARASTOP chiar și pe stop! Bine, poate mai puțin când mă dor toate și am musai nevoie de o pastilă ca să mă calmez. De atunci pot merge la piscină sau la mare fără nici o problemă. Pot merge cu bicicleta minute în șir. Pot alerga sau face antrenamente fizice intense ca și în zilele normale.

Nu mă simt murdară și nici mirositoare. Nu sunt îngreunată de nimic. Și nici nu trebuie să caut o toaletă din două în două ore ca să verific absorbantul. Iar mitul cu nu ai voie în biserică atunci când ești la menstruație, exact asta este – un mit. Ideea e o cutumă învechită. În plus, folosind o cupă nici nu îți vei mai da seama că ești într-o zi sensibilă atunci.

Recomand cupa menstruală cu tot dragul și încrederea! #FARASTOP e valabil pentru orice femeie

Dragi femei, dacă ați încerca această metodă într-un singur ciclu, sunt sigură că veți adopta și voi motto-ul meu #FARASTOP în zilele de menstră. Chiar dacă acum sunteți sceptice, vă este groază sau nici nu vreți să vă imaginați un asemenea intrus în zona intimă.

Am și o sugestie pentru achiziționarea produselor mesntruale reutilizabile, atât de eficiente, ecologice și economice din ziua de azi. La Femi.Eko®, un brand danez creat de o româncă atentă la nevoile feminine moderne, găsiți cupe menstruale de dimensiuni diferite. Dar și chiloți menstruali și absorbante reutilizabile pentru toate tipurile de flux menstrual.

Mărturia mea de mai sus susține în totalitate folosirea acestor produse sustenabile de igienă feminină deoarece prezintă atât de multe avantaje încât depășesc și numărul degetelor de la ambele mâini. Iar dacă mai vreți un motiv, iată-l! Aceste produse create cu grijă pot ușura și alte situații delicate prin care trece o femeie: secreții zilnice, incontinență urinară, transpirație în exces, menopauză, lehuzie, pe lângă menstruație.

Mai aveți nevoie de un imbold? Intrați pe site-ul femieko.com și faceți-vă testul de compatibilitate de acolo. Aruncați un ochi și pe articolele de pe blogul brandului și citiți mărturii reale, la fel ca a mea, ca să vedeți că puteți zice #FARASTOP chiar și când vă aflați pe stop.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022.

~ Oana M.

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!