Site Overlay
cât de mult citești

Vai, cât de mult citești! Care e secretul tău?

Foarte des mi s-a spus “Vai, cât de mult citești!”. Iar întrebările referitor la cum pot face asta au venit mai ales în urma articolelor cu cărțile lunii de pe blog. Eu ador să citesc, dar uneori mai intru și în reading slump. Și așa s-a cam întâmplat în lunile de toamnă-iarnă. Noroc cu martie că am redescoperit plăcerea de a citi printr-o experiență nouă pentru mine: audiobook-urile.

Atunci când am aflat că pentru proba Voxa de la SuperBlog vom primi acces gratuit 15 zile în platformă pentru a citi și asculta cărțile preferate, m-am bucurat nespus

Nu mai ascultasem până atunci un audiobook. Pot zice că sunt mai tradiționalistă în ceea ce privește lectura. Sau, ei bine, eram.

Acum sigur am descoperit avantajele ascultării unei cărți, printre care principalul ar fi timpul folosit mai cu cap. Atunci când nu poți citi efectiv o carte pentru că te afli în trafic, aștepți să intri la doctor sau pui straturi, dar arzi de nerăbdare să o faci, iată că acum dorința se poate îndeplini. Ai nevoie doar de aplicația Voxa pe telefon. De internet bun, de căști eventual și mai puțin zgomot.

Nu trebuie să te faci comod pe undeva. Nu trebuie să cari cărți cartonate și voluminoase după tine. Ai toate noutățile stocate în colecțiile de audiobooks și e-books de la Voxa. Există posibilitatea să cauți exact ce îți dorești dacă știi, după titlu de carte sau nume autor. Și chiar după narator, dacă ai vreo voce preferată.

În secțiunea de categorii se află o sumedenie de cărți faine, de la Dezvoltare personală la Thrillere și Mistere, Biografii, sau Cărți în limba engleză. Ba chiar ai posibilitatea, genială după mine, de a alege o carte în funcție de timp. Iar acolo poți selecta ce îți dorești care să se preteze la clipele tale libere în orice situație. Există chiar și rezumate la câteva cărți.

Și dacă ai găsit și tot dai peste e-bookuri sau audiobookuri pe care le aveai de ceva timp într-o listă de TBR, le poți adăuga simplu de tot la bibliotecă. Locul unde vei găsi apoi tot ce ai salvat mult mai repede și ușor. Nu știu cum de nu m-am interesat până acum de o astfel de posibilitate minunată de a citi și de a-mi folosi timpul făcând și alte lucruri.

De când am abonamentul de la Voxa am citit deja un e-book și sunt la cel de-al doilea

În plus, am ascultat vreo două audiobook-uri, “Curajul de a nu fi pe placul celorlalți” de Fumitake Koga și Ichiro Kishimi și “Biografii necenzurate ale unor oameni celebri” de Will Cuppy. Iar momentan, am început un alt audiobook – “Felix și Izvorul Invizibil” de Eric-Emmanuel Schmitt și un e-book foarte atractiv – “Povești de seară pentru fete rebele 2” de Elena Favilli și Francesca Cavallo.

Deci vedeți cât de mult citesc? Așadar la întrebarea “Vai, cât de mult citești! Care e secretul tău?” în momentul de față aș putea zice că aplicația Voxa și audiobook-urile. Însă totul ține de cum îți administrezi și folosești timpul. Recunosc că eu oricum citeam chiar și pe mașină, deși unele persoane nu pot. Însă nu am încercat să citesc o carte mergând de exemplu la plimbare. Motivul e clar. M-aș fi împiedicat. Aș fi dat peste oameni. Mi-aș fi schimbat direcția și m-aș fi rătăcit(asta dacă mi-aș fi dezlipit ochii de carte ca să îmi dau seama).

Dar acum în plimbările mele prin natură, când o iau de una singură, iubesc compania unui audiobook narat cu o voce clară și cu modulații a unui actor cunoscut. Pe bicicletă la fel. Îmi pun căștile și cam asta este. Mă retrag în lumea lecturii, în universul creat de un autor. Însă cel mai mult din timpul în care am ascultat cărțile enumerate mai sus l-am petrecut în bucătărie, gătind sau mâncând.

Experiența este una surprinzătoare deoarece te simți ca și cum faci multitasking, dar totul iese bine și nu anapoda

Câștigi și folosești timp prețios pentru citit, chiar dacă în mod normal nu ai putea lectura o carte obișnuită, în format fizic.

O impresie emoționantă despre acest mod de a citi este felul în care mă simt și amintirile care revin din copilărie, de atunci când ascultam basme și povești pe viniluri la pick-up-ul vechi de acasă. Așa pot descrie eu experiența de a asculta un audiobook, doar că în același timp făcând și altceva.

De exemplu, unul dintre audiobook-urile ascultate de mine datorită și prin Voxa a fost dat gata ușor. În ce mod? Atunci când trebăluiam prin bucătărie. Când mă plimbam prin pădure și când îmi îndeplineam treburile zilnice prin parc. În felul acesta nimeni nu se plângea de mine că nu mai fac nimic în restul timpului, și ascultam și o carte despre care eram mai mult decât curioasă.

Este vorba despre volumul de non-ficțiune „Biografii necenzurate ale unor oameni celebri” scris de Will Cuppy. Mi-a plăcut extrem de mult experiența. Pe lângă faptul că e o carte amuzantă cu biografii celebre, ceea ce deși clasat la Istorie, m-a atras grozav de mult. Nu e doar istorie. E și cultură generală. Dar un mod de a afla curiozități și fapte adevărate, documentate extrem de atent de autor, foarte atrăgător. Datorită limbajului și ironiilor presărate în text.

În plus, vocea naratoarei Ilinca Hărnuț a fost ca o glazură fină de ciocolată peste o prăjitură deja delicioasă. Mi-a plăcut la nebunie tonul vocii ei și felul în care a interpretat așa zisele dialoguri și observațiile personale ale autorului.

Astfel am aflat lucruri picante nu doar despre personalități faimoase, fiecare cu nebuniile lor, ci și despre însăși scriitorul Will Cuppy, datorită intro-ului și postfeței

Citind volumul, sau mai bine zis, ascultându-l în timp ce faci orice altceva, afli despre vechii egipteni și secretele prin care și-au ridicat mormintele piramide. Despre grecii antici care nu erau de fapt chiar atât de evoluați pe cât credem noi.

Afli curiozități despre Regele Soare, despre ducese, împărați și regine încăpățânate, despre trădări, conflicte, plăceri personale și ticuri ale unora dintre cei mai mari oameni din istoria universală. Fiind umorist și eseist, Will Cuppy nu a putut o scrie decât o antologie care îi seamănă și îl recomandă. Păcat doar că recunoașterea sa a venit abia post-mortem.

Dacă voi mai fi întrebată și pe viitor “Vai, cât de mult citești! Care e secretul tău?” voi enumera următoarele trucuri
  • Ascultă cărți narate și bucură-te de lectură chiar și când credeai că nu se poate. Atunci când faci baie, când gătești, faci curățenie, stai în trafic sau te plimbi pe jos.
  • Ia o carte cu tine, chiar și în telefon(audiobook sau e-book) atunci când mergi la o programare sau la o întâlnire. Nu se știe niciodată cât de mult vei avea de așteptat.
  • Pe avion, tren, autocar sau mașină, nu sta degeaba dacă nu conduci. Citește o carte în formatul care îți este cel mai convenabil. Acum că există atâtea e-book-uri, nici nu mai e nevoie să cari după tine multe cărți sau volume prea groase. Le poți stoca pe telefon, tabletă sau e-reader.
  • Fă-ți abonament la Voxa și vei fi mult mai tentat să îți faci timp mai mult să citești, de vreme ce vei plăti o sumă lunar. Dar hei, poți încerca gratuit 15 zile, așa că why not?

Pentru mine experiența Voxa a fost una deosebită, suprinzătoare și foarte plăcută. O adevărată surpriză, fiindcă m-a ajutat și pe mine să îmi împart mai bine timpul, totodată citind în voie. Vă recomand cu tot dragul această aplicație practică, dacă sunteți iubitori de lectură sau doriți să citiți mai mult.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022.

~ Oana M.

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2023 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!