Site Overlay
rulmenti bicicleta

Rulmenți de bicicletă – piesele care pun totul în mișcare

Rulmenți? Ce sunt aceștia? Ei bine, sunt tocmai piesele care pun totul în mișcare la bicicleta ta. Sau, dacă e să vorbim de alt domeniu, sunt componentele care pun pe roate autovehiculele, camioanele, și cam tot ce e industrial.

Fără rulmenți nu poți pedala, nu poți rula, nici vira și nici avea o transmisie funcțională

Aceste componente fără nici o strălucire, simple și trecute cu vederea de cele mai multe ori, se regăsesc în pedale, schimbătoare, butuci, pedalier, cuvete, pivoți de suspensie. Lista poate continua la nesfârșit. De ce? Pentru că orice se mișcă la bicicleta ta va avea vreun soi de rulment acolo care să-l pună în funcțiune.

În funcție de rolul pe care îl au și locul în care se fixează, rulmenții sunt de mai multe tipuri. Așadar, există rulmenți combinați, rulmenți cu ace, cu bile, cu role, de precizie, din inox, liniari, miniaturali, pentru came, unisens. Iar lista este una lungă și complexă.

Din ce sunt fabricați rulmenții?

Aceste piese de bicicletă sau pentru alte utilizări la fel de importante sunt fabricate dintr-o gamă largă de materiale, în pofida a ceea ce se crede. Poate fi vorba de oțel cromat, oțel inoxidabil, dar la fel de bine se pot folosi și rulmenți ceramici.

În mod normal, cu cât mai dur este materialul din care sunt create componentele, cu atât mai bine. Cu toate că, și aici, randamentul poate descrește dacă o piesă este prea tare sau prea moale. Deci extremele nu sunt nici ele bune.

Ar mai fi ceva. Ca orice altă piesă în mișcare din componența bicicletei tale, și aceste bucșe și rulmenți au nevoie de service. Uneori trebuie doar întreținute sau unse, dar alteori trebuie schimbate cu totul în funcție de cât de des folosești bicicleta, de care tip este și pe ce trasee alegi să rulezi cu ea.

Intervalele de mentenanță vor fi mai lungi la rulmenții de calitate superioară, dar nici o piesă de genul nu va rezista pentru totdeauna, încât să o montezi acolo și să uiți cu totul de ea.

Și instalarea adecvată a acestora joacă un rol important în rezistența lor mai îndelungată

Poate fi o problemă evidentă, dar nealinierea cauzată de instalarea necorespunzătoare este o cauză importantă a uzurii premature. Și poate cea mai întâlnită astfel de problemă.

De asemenea, dacă lucrezi cu rulmenți cu contact unghiular, sigiliile sunt de mai multe culori. Și există un motiv pentru asta. Grijă mare cum le vei poziționa. Sigiliile negre sunt menite a fi orientate spre linia centrală, în timp ce sigiliile roșii ar trebui să fie orientate spre exterior.

Întreținerea adecvată a rulmenților se încheie neapărat cu o lubrifiere adecvată. Iar asta se obține prin aplicarea vaselinei rezistente la apă sau a unui lubrifiant subțire potrivit pentru ungerea pieselor.

Cel mai bun lubrifiant într-un caz anume este dictat în funcție de aplicație, de sistemul de rulmenți folosit, de cât de des se repetă mentenanța dar și de tipul de expunere la mediu pe care îl experimentează sistemul în cauză.

Tipuri de rulmenți folosiți la bicicletă

Rulmenții cu bile și rulmenții cu role sunt principalele tipuri de rulmenți folosiți la bicicletă.

Rulmenții cu bile sunt piesele cel mai frecvent utilizate în mai toate componentele de roți, incluzând pedalierul, butucii de roți, cuvetele. Se numesc cu bile deoarece au în componența lor bile rotunde. Acestea se deplasează între două inele, ajutând la o mișcare mai simplă a componentelor și la reducerea frecării.

Pe de altă parte, rulmenții cu role nu sunt chiar atât de des folosiți ca celălalt tip principal de rulmenți. Însă își au și ei rolul lor bine determinat. Aceste piese sunt utilizate pentru componente care au nevoie de o mai mare capacitate pentru rezistență și încărcare. Rulmenții de genul acesta dispun de role cilindrice, așa cum le spune și numele. Cu toate acestea, nu sunt atât de întâlniți în scheletul unei biciclete.

Rulmenți radiali și rulmenți cu contact unghiular pentru biciclete

Rulmenți radiali. Aceste piese sunt cele mai folosite și întâlnite deoarece sunt și mai puțin costisitoare. Acestea tind să transporte sarcina într-o direcție radială în ceea ce privește butucii, manivelele, pivoții de suspensie sau roțile schimbătorului.

Există o precizie mai mică asociată cu sistemele de rulmenți radiali. Cu toate acestea, ca beneficiu, ei pot fi folosiți în intervenții care nu sunt atât de costisitoare.

Rulmenți unghiulari. În schimb, rulmenții cu contact unghiular necesită toleranțe foarte strânse deoarece sunt direcționali. Există o componentă interioară și exterioară, și în ceea ce privește designul pot fi comparați cu sistemele tradiționale con și cupă.

Rulmenții unghiulari se folosesc cel mai adesea la butuci, manivele și suspensie. Aceștia completează forțele radiale exercitate de componentele rotative ale unei biciclete, dar necesită toleranțe extreme pentru a realiza o potrivire precisă și o performanță bună de rulare.

Cu toate acestea, nu mulți butuci și cadre dispun de potrivirile necesare pentru a completa precizia rulmentului cu contact unghiular.

Acum îți voi lăsa și datele de contact ale unui magazin online unde poți găsi cu ușurință simeringuri și rulmenți pentru toate aplicațiile – Rulmentika.

Site: www.rulmentika.ro

E-mail: contact@rulmentika.ro

Nr. telefon: +40 758 083 858/ +40 752 286 123

Spor în toate!

~ Oana M.

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!