Site Overlay
Ultima lună din 2022

Ultima lună din 2022 și ce am citit atunci

Dacă în cel mai recent articol aici pe blog am scris despre cărțile din noiembrie și tot atunci ați aflat că a fost vorba doar despre 3 lecturi, acum vă voi spune despre cele parcurse în ultima lună din 2022. Adică în decembrie.

Hai să vedeți care au fost acestea. Unele dintre ele au recenzie pe Booknation, în timp ce despre celelalte voi vorbi ceva mai mult aici. Rămâne să vedeți voi dacă vă atrage ceva și dacă vreți să salvați pe TBR.

Lecturi pe ultima lună din 2022

Nici în decembrie nu am citit exagerat de mult. E vorba de 5 titluri. Totuși, mă bucur că au fost calitative și au reprezentat iarăși genuri diferite.

  1. Christian Dior: Povestea unei vieți de Marie-France Pochna
  2. Parisul nu te lasă să uiți de Ellen Feldman
  3. Poștașul sună întotdeauna de două ori de James Cain
  4. Decizii scandaloase de Nova Riley
  5. Cele șapte neveste ale lui Barbă Albastră de Anatole France

Biografia creatorului de modă francez Christian Dior mi-a plăcut foarte mult

Cum am mai spus, am căpătat recent o mare pasiune pentru genul Memorii, Biografii și Autobiografii. Așadar, povestea lui nu m-a lăsat deloc rece. Din contra, am descoperit omul din spatele brandului, fricile sale și eșecurile pe care le-a depășit totuși cu brio, sacrificând poate sănătatea și fericirea personală.

Vă recomand să citiți acest volum care nu depășește 500 de pagini, dar care vă va ține prinși între pagini până veți ajunge să-l admirați, dar și să-l plângeți pe acest bărbat devenit un etalon de lux și eleganță în lumea modei și a creației.

Parisul nu te lasă să uiți este o ficțiune istorică înduioșătoare și în același timp sfâșietoare

O mamă singură are de depășit multe greutăți și piedici pentru a-și salva fiica și pe sine. Cele două trăiesc și trebuie să supraviețuiască în timpul ocupației din cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un Paris care nu mai este deloc acel Paris boem și seren știut de oricine.

Dar povestea romanului trece de la planul războiului, din trecut, la prezent, unde mama și fiica au luat-o de la capăt în New York, unde sunt bântuite de amintirile vii și chiar de personajele întâlnite în timpul ocupației naziste. Istoria lor e emoționantă și realistă. Dar dragostea dintre ele va reuși să treacă testul amintirilor negre, a remușcărilor și a întrebărilor arzătoare care se nasc.

Vă recomand tare mult și acest volum! Chiar dacă e vorba de ficțiune, povestea e tare bine construită iar personajele sunt și bune și rele, exact ca noi, cei din realitate.

Poștașul sună întotdeauna de două ori este prima carte pe care o citesc de la James Cain

Romanul a devenit oarecum un clasic în genul Crime iar autorul este mai mult decât cunoscut pentru opera sa dar și pentru că mai multe dintre romanele sale au avut parte de ecranizări cu distribuții celebre.

Cu toate acestea, mă așteptam la mai mult de la acest volum hiper popular. Mă gândeam că mă va da pe spate de la primele pagini, dar când colo am dat de o idilă între doi amanți care plănuiesc să ucidă pe cel ce le prejudiciază relația, pentru a rămâne atât cu dragostea liberă, cât și cu banii aceluia.

Romanul are destul de multe părți psihologice, și asta mi-a plăcut. Poate așa a fost construit și poate de asta e atât de popular, fiindcă se iubește acest gen de roman de crimă. Nici finalul nu e rău și nu pentru că nu te aștepți la el, deoarece la un moment dat autorul inserează în poveste indicii care să te pună pe această cale. Dar e un final potrivit cu personajele și cu defectele lor și chiar îl merită cu prisosință.

Așadar nu că nu îl recomand, dar am citit și romane crime mai bune. Și nici nu voi înceta a mai citi de la James Cain dacă se va ivi prilejul. Totuși, mai nerăbdătoare sunt acum să văd ecranizarea.

Decizii scandaloase este singura carte scrisă de un autor român citită în ultima lună din 2022

E de fapt vorba de o scriitoare al cărei pseudonim este Nova Riley. Alte detalii nu mai cunosc. Dar important e că nu mi-a displăcut ficțiunea istorică închipuită de ea. În plus, aceasta a avut și note de mister, romantism și thriller.

Cele două personaje sunt atât de asemănătoare pe cât de opuse sunt genurile lor. Acestea se atrag precum magneții deși în cea mai mare parte a timpului încearcă să se depărteze unul de altul. O poveste incitantă, senzuală, plină de forță și de exotism, pe care o vei citi dintr-o suflare.

Știam legenda lui Barbă Albastră și a nevestelor lui, dar am citit de la Anatole France o variantă reinterpretată a poveștii clasice

Nobilul Barbă Albastră are noroc de bani, dar nu are noroc în iubire. Schimbă șapte soții în relativ scurt timp, dar nu prea are parte de nici una. Ba îi mor, ba se duc cu alții, ba sunt nefericite. Însă toate au un numitor comun, o cămăruță secretă din marele conac al nobilului. Această cameră are un impact atât de macabru asupra nevestelor, încât Barbă Albastră va ajunge să le interzică următoarelor să mai intre acolo de frică că le va pierde și pe ele.

Însă ultima soție, mai rea și mai infidelă decât toate la un loc, având în spate o familie și mai de groază, reușește să îi pună capac. Cum, veți afla și voi dacă veți citi această variantă a poveștii în stilul lui Anatole France.

Acestea au fost lecturile mele pe ultima lună din 2022. Iarăși genuri diferite, o autoare română cu un debut, o poveste veche reinterpretată, o biografie, un thriller și o ficțiune istorică care mi-a mers la inimă.

~ Oana M.

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2025 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!