Site Overlay
termometru clasic

Termometru clasic vs. termometru digital. Amintiri din copilărie

Zilele copilăriei îmi revin în memorie nu doar pentru excursiile cu școala, vacanțele la bunici sau scrisul în jurnal. Îmi aduc bine aminte și de zilele în care eram răcită sau aveam gripă și mama mă îngrijea cu dragoste, în timp ce toată lumea întreba de mine și îmi aducea dulciuri.

Bolnavă am fost de puține ori în viața mea și sunt recunoscătoare pentru asta

Și de fiecare dată a fost vorba de răceli sau gripe mai puternice. Dar cu siguranță țin minte acele zile în care practic am stat numai în pat. La căldură, lângă sobă, înfofolită cu plapuma groasă și totuși tremurând. Și acum țin minte un lucru neobișnuit pentru mine.

Deși oricine venea în vizită, ne aducea tot felul de bunătăți, în special dulciuri, îmi primeam și eu partea dar nu-mi stătea deloc gândul la delicii atunci. Și astfel, cu bunăvoință sau nepăsare, le dăruiam fraților mei.

Mă simțeam atât de slăbită și aveam frisoane. Cred că am slăbit destul de mult în zilele acelea. Nu îmi trebuia nimic și voiam doar să mi se facă odată cald și să scap de moleșeală. Țin minte cum mama îmi lua temperatura în fiecare zi cu acel termometru clasic cu mercur pentru a vedea dacă am febră mare.

Respectivul dispozitiv era de bună seamă moștenire de familie

Era transparent și se vedeau în el biluțele de mercur care mi se păreau atât de fascinante, ca niște mărgele. Iar etuiul în care era ținut era făcut dintr-o piele moale și tăbăcită. Recunoșteam mereu termometrul atunci când deschideam sertarul numai după acest detaliu.

Știu că atunci când mama îmi făcea măsurarea temperaturii corporale, mă punea să-l țin nemișcat la subraț pentru câteva minute. Apoi îl scotea și vedea dacă am febră sau nu. Dar senzația aceea de obiect rece pe pielea caldă este memorabilă. Țin minte că nu o suportam deloc și uram acel moment când trebuia să trec prin asta. În acele momente boala mea chiar mi se părea reală și de aceea nu îmi doream să trec prin asta.

Mama mă frecționa bine la tâmple, pe brațe, pe burtă, piept, spate și picioare cu oțet pentru “a scoate din mine” temperatura ridicată. Beam multe ceaiuri, siropuri, supe, și luam vitamine zilnic. Dar tot trebuia să suport acel termometru rece care dădea verdictul.

În zilele noastre e mult mai ușor cu luatul temperaturii. Acum susțin termometrele non contact sau pe cele rapide care afișează temperatura în mod digital.

Cu toate că undeva într-un sertar din casa părintească probabil mai există și acel termometru clasic cu mercur

Nu trebuie să mai trec prin acea experiență neplăcută deoarece există atâtea tipuri de termometre moderne acum. Mult mai atrăgătoare ca formă și eficiente. Dar mai ales rapide și eventual non contact și digitale.

Precum cele de la brandul Geratherm, cu precizie germană și foarte simplu de folosit. Există câte un tip de termometru pentru fiecare situație, de ajutor și în uzul casnic.

Dispozitivele non contact de exemplu pot fi folosite pentru a măsura temperatura bebelușilor de la distanță, fără a-i deranja dacă dorm sau sunt mai sensibili. Chiar și un termometru clasic este disponibil pentru cei tradiționaliști. Dar este mult mai potrivit deoarece nu conține mercur, o substanță ce poate deveni periculoasă în mediu nesupravegheat.

Tot din gama Geratherm fac parte și termometrele clinice, care pot fi folosite cu succes în medii specializate, dar chiar și acasă. Iar termometrul Geratherm Rapid este preferatul meu. De ce? Pentru că are afișaj digital și măsoară temperatura în doi timpi și trei mișcări(între 9 și 15 secunde mai exact). În plus, dispune și de semnal audio și video în caz de febră, atrăgând imediat atenția asupra pacientului care trebuie tratat.

Cel mai mult mă bucur că din copilărie, de când am avut acel episod urât de gripă, nu am mai trecut prin asta

Răcită am tot fost, mai mult sau mai puțin. Însă nu a fost nevoie să-mi măsor temperatura deoarece nu a fost nimic grav. Poate acel termometru clasic cu mărgeluțele lui de mercur și husă din piele m-a marcat atât de mult încât organismul meu a luptat de fiecare dată mult mai puternic contra virozelor.

În orice caz, susțin că trebuie avut în casă un termometru pentru situații neprevăzute. Și pentru că există atâtea variante de dispozitive de măsurat temperatura, digitale, cu semnal sonor sau non contact, acel termometru clasic cu mercur poate rămâne doar o amintire din copilărie.

Voi ce fel de termometre aveți acasă și ce amintiri din copilărie v-au rămas asociate cu astfel de dispozitive?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022.

~ Oana M.

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!