De mai bine de o săptămână a început Postul Paștelui. Creștinii ortodocși trebuie să se gândească la ce vor pune pe masă pe o perioadă de aproximativ 40 de zile până la marea sărbătoare a Paștelui. Nu este o misiune deloc ușoară, atât din punct de vedere al alegerii alimentelor. Cât și din punct de vedere al renunțării la alimente de origine animală și la produse lactate, ouă, pește, din care mulți dintre noi își bazează dieta zilnică. Așadar, întrebarea Ce mâncăm în zile de post? mă preocupă și pe mine, deoarece vreau să țin această perioadă de abstinență alimentară cât mai mult timp.
M-am gândit că e posibil ca acest subiect să vă preocupe și pe unii dintre voi
Și de aceea am încercat să mă documentez și să fac un mic plan alimentar. Acesta va fi împărțit pe mese ale zilei și gustări. Va fi alcătuit din produse sănătoase, alimente vegane, fără alergeni. Dar cu gust și nutrienți perfecți pentru a ne desfășura stilul de viață ca și până acum. Ba chiar mai bine.
Așa cum persoanele alergice trebuie să țină o dietă sănătoasă care să excludă unul sau mai mulți dintre cei mai comuni 8 alergeni în acest caz, așa și cei care vor ține post trebuie să înceteze a mai consuma cel puțin în următoarea perioadă lapte, ouă, pește, crustacee, etc.
În plus, eu am descoperit o gamă actualizată de produse sănătoase, ORGRAN. Aceasta se pretează perfect atât cerințelor celor care doresc să postească. Cât mai ales celiacilor sau celor care suferă de alergii alimentare. Și în acest fel, acest articol va fi destinat ambelor categorii.
Ce mâncăm în zile de post – mese principale
Micul dejun
Micul dejun este considerată masa cea mai importantă din zi. De aceea trebuie să îi acordăm cea mai mare atenție. Adulții tind să treacă repede peste această masă și beau o cafea în fugă spre muncă. Sau înainte să se apuce de treburile gospodărești ori de îngrijitul copiilor. Dar sincer, și mai întâi de toate îmi spun mie asta, trebuie să ne facem timp să mâncăm bine și sănătos dimineața. Iar pe perioada de post, acest lucru este și mai valabil.
Chiar dacă de obicei ne trezim greu și nu mai avem timp de dat nimic în gură, ar trebui să ne obișnuim să o facem. Ba chiar să ne ambiționăm să ne trezim un pic mai devreme. Și să stăm la masă cu familia pentru a ne lua energia corespunzător pentru o zi întreagă.
Cerealele fără zahăr pot fi o opțiune bună de savurat la micul dejun, de toată familia. Dar mai ales de cei mici. În post le putem consuma cu laptele vegetal dorit sau simple. Variantele de la brandul alimentar ORGRAN pe care am pus eu ochii ar fi cereale fără zahăr cu acai și nucă de cocos și cereale fără zahăr cu matcha și nucă de cocos.
O altă adiție pentru dieta vegană din post ar fi crackerșii organici din in cu conținut scăzut de carbohidrați, fără gluten Bonvita. Semințele de in sunt printre primele super-alimente consumate de omenire și benefice pentru sănătate. Pentru micul dejun am putea folosi acești biscuiți ușor aromați pe post de pâine pentru a întinde dulceața preferată, pasta de avocado proaspăt mixată sau un humus delicios făcut în casă. Alți biscuiți perfecți pentru micul dejun gluten free și fără lactoză sunt și crackerșii organici crocanți cu ierburi Bonvita.
Dimineața nu e niciodată la fel de veselă fără ceva dulce
Și iată că și în post putem să ne răsfățăm astfel deoarece există alternativele alimentare ORGRAN. Prin urmare, se poate opta pentru fursecuri fără zahăr cu cacao sau cu lămâie, pregătite din hrișcă și chia, alte super-alimente care ne dau puteri în zile aspre.
Aceste alimente pot constitui baza sau pot fi auxiliare altor produse consumate la micul dejun. Un ceai, un pahar cu suc de fructe făcut în casă, o mică salată de fructe ori câteva bruschete cu roșii și usturoi. O budincă de chia ori o salată cu varză kale pot fi puse pe lista voastră pentru prima masă a zilei. Și puteți să vă răsfățați chiar și cu clătite în post. Folosind mixurile de clătite americane de la ORGRAN.
Prânzul
O supă sau o ciorbă delicioasă cu legume poate face deliciul meselor din mjlocul zilei. Borșul de fasole e clasic. Poate la fel și cel din sfeclă roșie și cartofi. Dar cu o mână de urzici proaspăt culese sau cumpărate de la piață, cu exoticul chimen care dă gust oricărui preparat sau cu linte proteică se pot face și alte minuni în oala de ciorbă. Supele creme sunt și ele de sezon și extrem de aromate și sățioase.
Orezul cu legume sau un burger vegetarian făcut acasă reprezintă alternative bogate pentru prânz
Și ce-ați zice dacă supa cremă de roșii ar fi asortată cu crackerși crocanți și gustoși din quinoa în loc de pâinea uscată obișnuită? Sunt sigură că veți găsi și alte variante de biscuiți organici potrivite printre produsele Orgran. Iar dacă vrem musai să mâncăm cu pâine, putem face una sănătoasă în casă cu un amestec premium pentru pâine sau cu o făină cu praf de copt integrat, fără gluten.
Cina
Iată că am ajuns și la ce mâncăm în zile de post la cină. Eu voi veni cu câteva sugestii care mă tentează pe mine. Dar sunteți liberi să experimentați cât și cum vreți pentru a crea un meniu vegan de seară. Un piure de cartofi sau de legume alături de chifteluțe fragede coapte sună bine, nu? Dar o salată grecească cu năut sau o mâncărică de mazăre cu cimbru și mărar nu vă surâde? Falafel? Să nu mai zic de delicioasele paste care pot fi gătite în fel și chip, alături de sosuri de-ți lasă gura apă chiar și în post.
Găsim o gamă variată de paste fără gluten și alergeni, sănătoase și sățioase în oferta brandului ORGRAN
Putem găti penne, spirale, scoici sau macaroane în felurite și creative moduri, cu condimentele preferate și cu legumele sau produsele vegetale care ne fac bine.
Gustări
Nu aveam cum să trec de partea aceasta deoarece este preferata mea. Dintotdeauna mi-au plăcut dulciurile și nu aș putea renunța la ele nici în zilele de post. De aceea, vreau să las aici și câteva sugestii de gustări, dulci sau sărate, pe care eu le-aș încerca fără ezitare în această perioadă. Biscuiți plăcințele cu mere, inimoare fragede de tip fursec, biscuiți cu ciocolată, umpluți cu zmeură, biscotti sau amaretti clasici – cu toate mi-aș umple sertarul cu bunătăți.
Iar dacă vom avea zile speciale, aniversări sau mici petreceri în perioada asta, nu trebuie să ne facem griji referitor la tortul sau prăjitura surpriză de pe masă. Putem alege un amestec de prăjituri vegane pentru prăjitură cu ciocolată sau caramel. Un amestec pentru brioșe de ciocolată. Sau un mix de tort cu aromă de ciocolată sau vanilie.
Iar pentru iubitorii de gustări sărate și crocante există crackerșii delicios de sănătoși. Din sfeclă cu semințe de in, din quinoa, din hrișcă, chia, fasole neagră sau sfeclă cu turmeric, fiecare poate găsi ceva pe gustul lui.
Acum, după ce am scris articolul acesta, îmi dau și eu seama cât e de ușor și de puțin plictisitor să ții post dacă chiar vrei. Ori să te hrănești mai sănătos dacă dorești să îți schimbi stilul de viață în mai bine.
Voi ce ați încerca de aici?
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2022.
~ Oana M.
Eu as putea sa ma obisnuiesc cu astfel de produse, chiar daca nu am nicio intoleranta. Arata bine rau! :))
Da, asa as face si eu daca ar veni toate la mine. 😀