Site Overlay
badea

Badea-n deal și badea-n vale. Când nu-i cap, vai de picioare

“Vecineee, îmi dai o țâră scara aia lungă a ta?

Da’ eu nu am nici o scară lungă, omule!

Cum nu, că te-am văzut ieri la șură cu ea. Când urcai baloții în pod.

Aaah, aceeeea! Aia nu e scara mea, bade! Eu am doar una mică, din asta dublă. Dacă vrei, ț-oi da-o p-aia. Ailaltă mi-o dat-o șî mie cumătru’ că n-aveam ce face cu a mea la fân.

N-am eu ce face cu aia mică. Da zî oleacă, oare cumătru-tu nu mi-o da-o șî mie o țâră?

Nu știu, da’ hai să videm. …. Bună zîua, cumetre. Iaca am venit șî eu cu vecinu’ la dumitale să-i dai oleacă scara aceea de mi-ai dat-o mie ieri.

Bună zîua oameni buni! Na’ că n-aț nimerit-o. Scara ceea nu-i la mine. Nu-i a me. Mi-a adus-o frati-miu zâlili trecuti, da’ az di dimineață o vinit și-o luat-o înapoi, că ari di tăiet o salșie. Io-te, ț-aș fi dat-o cu drag, bade, cum i-am dat-o șî lu cumătru’, da ie-o di undi nu-i.

Na năcaz!

Ș-api frati-miu, știi, nu-i din sat di la noi. Îi din satu’ di pisti câmp.

Apăi, mare tărăboi omuli pentru o scară. Nici macar o tărăboanțî n-am la casa me’ și tot împrumut di la unu, di la altu’.”

Badea, în năduful lui, își dădu seama că trebuie să se facă gospodar, chiar dacă nu mai are vârstă de copchilării.

Vorba aia, chiar dacă avea peste 70 de ani, trăia în ziua de azi și azi totul era la o aruncătură de băț, dacă voiai să găsești. În plus, îi avea pe nepoți care toată ziua bună-ziua, stăteau pe telefon când veneau la bunici la țară.

Ceva mai mult de grăunțe or avea și ei în cap și or ști să-l ajute în privința cumpărării rapide de unelte și materiale de construcții pentru casă.

Atâta bătaie de cap cu vecini, cumătri și rubedenii, timp risipit aiurea când el poate să mai taie un lemn, să cosească o brazdă ori să stea frumos cu pipa în gură pe prispă la soare, cu mâțele alături. Și ce să vezi, nici nu rezolvi nimic. Rămâi cu buza umflată și mai râd și oamenii de tine că nu ești chibzuit nici în ziua de azi.

Să vadă ei dacă anul ăsta nu își pune badea la punct gospodăria, de la instalații electrice la amenajări interioare, de la tencuială până la instalații sanitare, așa cum se cuvine să aibă chiar și un om de la țară în secolul 21.

“Dragul mei nepoțăl, haida să mă ajuț și pi mini cu ceva, dacă tot ai tilifonul cela!

Hai să vedem de ce ai nevoie, bunelule.

Apăi cum să îț zîc, mi-am dat seama că îi mai mari rușânea ca io, om la casa lui, cu atâța ani în schinari, să n-am lucrul meu și să umblu cu împrumutu’ prin sat ca un neica nimeni. N-ai tu o săpăligă, o scară acătării, o găleată di var sau o mână di ciment ca să-ți dregi casa. Aș vre să mă ajuți sî cumpăr di tăti celea ca să pun și eu la punct cocioaba asta a me’. Da’ sî știi că nu vreu intermediari, precupeți și alți profitori. Banii îi am, Slavă Domnului că pensia mi-i mari! Ah, șî să vină acasî direct. Șî nu tribuiască să merg eu după ea la mama huciului cî nu mai am căruțî.

Am priceput, bunelule! Matale ai nevoie de un loc sigur, unde să se găsească de toate, care să-ți ofere și consiliere, care să și comande ce ai nevoie la cele mai bune prețuri și care să-ți și livreze acasă, fără să mai ai de-a face cu producători, furnizori și intermediari. Așa-i?

Ai prișeput bine, copchili!

Dacă-i așa, uite, este și soluția online pentru cerințele matale.

Online, adică pe internet. Stai, stai. Nu e doar așa, pe internet, ca într-un joc de-al meu. E real și acolo sunt materiale de construcții reale care îți pot fi livrate acasă imediat ce consultantul se ocupă de comanda matale. Dacă vrei să te convingi, sunt și recenzii video cu alți clienți, oameni ca mata’ care s-au filmat în timp ce primeau produsele. Iar pentru asta mai primeau și 100 de lei înapoi și încă 50 de lei dacă filmau și când foloseau respectivele produse.

Haida hai cî așa nu-i nici la depozitu’ lu’ Relu di la capătu’ satului. Ș-api acolo vini lumi nu glumă. Șî pi iarnă șî pi vară. Acolo nu mai vezi nici un bănuț înapoi. Șî nu treși nici la caiet. Da cum s-o numi locu ista di pi tilifon undi îs di tăti șî îți mai dă șî bani?

Vindem-Ieftin.ro este pagina lor și poate fi găsită atât de pe telefon, cât și de pe tabletă, laptop sau calculator. Dar nu ai nevoie matale să afli atâtea, că te-ar încurca mai tare. Hai să îți mai spun una bună! Vindem-Ieftin.ro are acum Depozitul Virtual. Nu te gândi iarăși că e ceva SF doar pentru că se numește “virtual”. E real. Și banii sunt economisiți, și timpul. Și cred că la vârsta matale, e binevenit.

Măi copchili, m-ai convins! Acu ci trebui sî fac măi diparti?

Alegem de pe hartă județul în care suntem, îl sunăm pe consultantul alocat sau trimitem lista de materiale de care ai nevoie completând un formular. Nu-ți fă griji, mă voi ocupa eu de toate astea. Dar mai întâi, știi exact ce vrei să comanzi și câte bucăți?

Niși vorbă! Niși nu credeam cî sî poati așa di ușor deodată. Trebi să fac o socotealî, sî trec pi hârtie ș-apoi om vide împreunî. Am nevoi di materiali pentru acoperișuri și izolații, di instalații sanitare, di … Ohoho! Șî pentru c-ai sî mă agiuți, ti las sî șî filmezi tu acolo când vini marfa și când oi pune mâna la treabă, șî banii cia or să fie ai tăi. Îi bun așa?

Cum să nu bunelule! Dar matale oricum îmi dai bani de buzunar când vin aici la țară.

Ei, poi amu’ sî pari c-o sî-i șî meriți!”

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022.

* Multe dintre cuvinte sunt regionalisme de prin zona Moldovei iar limbajul folosit încearcă să redea atmosfera neaoșă de la țară, a unui om obișnuit, cu accentul de unde se trage.

PS. Nepotul e de la oraș.

~ Oana M.

Love it? Like it!
Pin Share

2 thoughts on “Badea-n deal și badea-n vale. Când nu-i cap, vai de picioare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!