Da, e așa cum ai putut citi în titlu. În prima lună de iarnă am citit cel mai puțin de când m-am apucat eu serios de citit. Doar două cărți citite în decembrie. Cam penibil, știu. M-a mirat foarte mult și pe mine. Însă pur și simplu a fost o lună plină și nu am prea avut timp de lectură din păcate.
Care sunt cele două cărți citite în decembrie
Inițial am vrut să fac un articol la sfârșitul iernii cu toate cărțile citite în lunile de iarnă. Însă, chiar dacă mai mult ca probabil voi face și asta, am zis că voi lansa și articolul obișnuit cu titlurile lunii. Spe că nu se va supăra nimeni.
Așadar, cele două cărți citite în decembrie sunt următoarele:
Despre ambele scrieri am postat recenzii mai pe larg pe Booknation. Ajungeți la fiecare recenzie făcând click pe titlul ei mai sus.
Chiar dacă sunt doar două lecturi și vă va surprinde, am și o preferată a lunii.
Cartea mea favorită din decembrie e “Frantumaglia”
De la Elena Ferrante mai citisem Tetralogia Napolitană și mi-a plăcut foarte mult stilul ei. Chiar dacă mai dură în limbaj și în conturarea personajelor, autoarea a surprins foarte realist o poveste întinsă pe mai mulți ani. Evoluția din copilărie până la maturitate a două prietene codependente, ca să zic așa. Vorbesc, bineînțeles, despre seria “Prietena mea genială”.
Dar dacă saga amintită mai sus este 100% ficțiune, chiar dacă inspirată din realitatea înconjurătoare, “Frantumaglia” este o carte autobiografică. Deci non-ficțiune.
Scrierea aceasta este de fapt o antologie de interviuri, scrisori, povestiri, articole în ziare și reviste – toate creionate de scriitoarea Elena Ferrante. Se știe că autoarea nu dorește să fie cunoscută de public. Și vrea ca operele sale să fie independente de ea. Să reușească pe cont propriu. Ei bine, datorită cuvintelor din această carte vei afla și de ce.
Răspunzând în scris la aceleași și aceleași întrebări insistente despre identitatea ei și motivele pentru care nu vrea să iasă în față și să se dezvăluie cititorilor și lumii editoriale, Ferrante a fost de acord cu “nașterea” acestei cărți ce adună o parte din ea și din credințele ei. Pentru a satisface într-o oarecare măsură curiozitățile noastre și datorită popularității autoarei, în ciuda dorinței ei de a nu avea de-a face cu nimic după lansarea pe piață a “copiilor ei literari”.
* Găsești “Frantumaglia” în următoarele locuri: Elefant, Cărturești, Libris, Librăria Delfin, Cartepedia.
Câteva cuvinte și despre cealaltă carte a lunii decembrie, “Medicina povestită. Despre inima ta”
Am mai citit de la Dr. Vasi Rădulescu și alte cărți din pachetul ce-l oferă atât de avantajos pe site-ul său și pe readersdogood.ro. Datorită unei prietene am avut acces la majoritatea cărților sale, mai puțin la cele scrise pentru copii. Mi-au plăcut foarte mult romanele de ficțiune “Dragă inimă” și “Să-ți pui o dorință”. Iar scrierile de specialitate despre medicina pe înțelesul tuturor au fost utile, informative. Dar și amuzante pe alocuri.
“Medicina povestită. Despre inima ta” este una dintre aceste cărți. O antologie de specialitate care te ajută să cunoști, pe înțelesul tău, mult mai multe lucruri despre inima ta și despre cum o poți menține sănătoasă și “fericită”.
Există în cuprinsul ei și termeni de specialitate care te pot pune la început în dificultate, dar pe care ajungi să îi înțelegi pe parcurs. Însă există de asemenea presărate ici și colo povești reale, din experiența doctorului de inimi. Povești care te vor face să empatizezi mai mult cu specialiștii în medicină, dar și cu cei din jur. Și chiar cu propria inimă.
* Găsești “Medicina povestită. Despre inima ta” în următoarele locuri: Cărturești, Libris.
* Comandând cartea de pe unul dintre aceste linkuri afiliate, voi câștiga și eu un mic procent, așadar mersi pentru asta!
Acestea au fost cele două cărți citite în decembrie. Vă aștept în curând și cu articolul cu cărțile citite în luna curentă. De data asta cu siguranță va fi vorba despre mai multe titluri.
Pe curând,
~ Oana M.