A trecut vara 2021. A trecut de mai bine de o lună. Eu însă nu am apucat să vă zic de lecturile fiecărei luni. Așa că fac aici un rezumat cu cărțile citite în vara 2021. Câteva dintre ele au fost citite acasă, câteva prin vacanță și o serie de altele în zilele petrecute la mare în Grecia.
Vara 2021 a însemnat pentru mine 14 titluri noi
Unor cărți dintre cele pe care le voi enumera în cele ce urmează le-am făcut recenzia pe Booknation. Așa că spre ele va duce un link din titlul lor, asta ca să nu mă mai lungesc în acest articol.
În luna iunie am citit cu o carte mai puțin decât în celelalte luni de căldură. Am avut 4 lecturi la număr.
Olandeza. Audrey Hepburn de Robert Matzen
Să reîncepem să visăm de Papa Francisc
În luna iulie din vara 2021 am citit 5 cărți faine, dintre care 4 au fost citite în vacanța din Grecia. Deși mi-am luat 6 volume cu mine, dintre care unul început, nu am reușit să ajung la toate. Cel mai mult am citit la plajă, asta și pentru că situația este ideală. Dar pentru că nu am stat doar la prăjit pe nisip, două dintre cărțile din bagaj au venit înapoi în România necitite. Așa că au urmat la rând la răsfoit în luna august.
O viață mai bună de Anna Gavalda
Cum să oprești timpul de Matt Haig
Zeii pedepselor cerești de Jennifer Cody Epstein
În luna august am citit tot 5 volume, 4 de ficțiune și unul de non-ficțiune
De data asta, pentru că acestora nu am apucat să le fac recenzie pe Booknation, am să vă zic câteva cuvinte despre fiecare în parte.
Obiecte pierdute de Brooke Davis
Grădina de ciment de Ian McEwan
Biblioteca de la miezul nopții de Matt Haig
O să te tragă curentu de Vasi Rădulescu
Tot ce nu ți-am spus de Celeste Ng
“Obiecte pierdute” este o carte înduioșătoare despre o fetiță abandonată într-o zi pe nepusă masă de mama ei. Ea începe o călătorie amuzantă și curajoasă, dar foarte emoționantă spre regăsirea mamei rătăcitoare. Alături îi vor sta personaje altruiste și la fel de frumoase, un fel de ajutoare ca în basmul Harap Alp. Cartea este atât despre pierdere, cât și despre speranță și încredere. O recomand cu tot dragul!
“Grădina de ciment” nu este o carte ușor de plăcut sau de asimilat
Incestul e prezent, violența și crima, sexualitatea explorată de copii. Dar o citești ca să descoperi unde vor ajunge frații protagoniști și dacă viața croită după propriile reguli îi vor duce unde vor ei.
“Biblioteca de la miezul nopții” este o altă carte citită de la Matt Haig, de data asta în vara 2021. Tot ce am citit până acum de la el mi-a rămas la suflet. Fie că vorbește despre depresie și anxietate, propriile frici și experiențe. Fie că inventează povești cu un sens profund. La fel e și în cazul acestei cărți. Este creionată povestea unei femei care pare că se află pe buza prăpastiei cu viața ei.
Însă când descoperă o bibliotecă magică unde fiecare carte o poartă într-o altă viață posibilă pentru ea, decizia de a sfârși cu zilele i se șterge treptat. Iar finalul este gândit atât de fain încât te face să te gândești mult și bine la propriile alegeri în viață. O recomand de asemenea.
“O să te tragă curentu” este o carte citită de la doctorul Vasi Rădulescu în vara 2021
Aceasta însă nu este de ficțiune, ci este despre medicină, de specialitate. Însă scrisă într-un mod mult mai amuzant și atrăgător. E vorba mai ales despre miturile în care cred încă românii, în special cel cu trasul curentului. Acestea sunt prezentate și desființate din punctul de vedere al unui specialist. În plus, întregul volum e presărat cu poante care sigur te vor face să zâmbești pe sub mustăți.
“Tot ce nu ți-am spus” este primul roman citit de la Celeste Ng. Și are un subiect sensibil. Popularitatea și năzuințele puternice ale părinților îndreptate spre copiii lor. Atunci când adulții care ar trebui să te susțină cel mai mult în viață își proiectează asupra ta speranțele și dorințele a ceea ce ar fi vrut ei să facă, nu te poți simți decât influențat.
Ca o marionetă, ca un vas gol umplut mereu și mereu cu elemente din exterior, străine ție și indezirabile. Atunci presiunea devine prea mare și în cele din urmă te vei sparge. Cam așa e și cu personajul principal(și ciudat – absent fizic) din cartea asta. Recomand.
Acestea 14 au fost cărțile citite de mine în vara 2021. Dacă ar fi să-mi aleg o favorită pe fiecare lună, ar fi cam așa
Luna iunie – “Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen
Luna iulie – “Rătăcitori prin Lisabona” de Philippe Besson
Luna august – “Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig
Sper să găsiți titluri de cărți care să vă atragă să le puneți pe TBR(To Be Read). Iar dacă ați citit deja unele dintre ele, vă aștept impresiile în secțiunea de comentarii.
Care au fost cărțile citite în vara 2021 în cazul vostru?
~ Oana M.
Interesantă listă, chiar voi reveni la ea pentru inspirație! Eu am avut prea puțin timp pentru lectură în vara asta 🙁
Îmi pare rău să aud asta! Eu am avut timp, dar oricum numărul de cărți e mai mic decât era în trecut. Mă bucur că te inspiră lista mea 🙂
Toate cărțile pe care le-ai citit mi se par bune, pe gustul meu. Mi le-am notat, pentru că mi-ar plăcea să le citesc.
Mulțumesc!
Ce mă bucur! Tu ce ai citit fain tare vara asta? 😍
În septembrie mă gândeam să scriu și eu un articol de genul ăsta, dar neavând starea necesară și nefiind toate recenzate, am renunțat la idee. O fi bine, o fi mai puțin ok.. habar nu am. Eu am citit câte cinci cărți pe lună în vara 2021. Cam puțin, dar nu mă plâng prea tare că putea fi și mai rău 🙂
E foarte bine atata timp cat ai ceva citit in fiecare luna. Daca nu ai facut articol cu cartile verii, poate vei face cu cartile toamnei. 😉
Acesta e planul 🙂
Legat de cartile despre Cuviosul Gherontie cel nebun pentru Hristos, despre care ati amintit cu ceva timp in urma, se poate sa schimbam pe e-mail cateva ganduri?
Da, vă mulțumesc pentru contact.
Biblioteca de la miezul nopții pare o carte de care chiar am nevoie acum in viata mea. Am momente cateodata… de nu stiu incotro sa ma duc. Te pup, my dear!
Chiar e frumoasă cartea. Și inspirațională. Sper să o citești și să îți și ajute măcar într-o mică măsură. >:D< Te pup și eu și te îmbrățișez