De când sunt la mănăstire(după cum vă spuneam în articolul ăsta), fac mai multă ascultare și mai puțin din ce făceam înainte. Programul e program iar timpul e organizat altfel. Însă am reușit și în luna martie să citesc câte ceva. Dar nu e de mirare că acum unele dintre titlurile cărților citite sunt religioase. Așadar în acest articol vă voi spune câte puțin despre cărțile citite în luna martie, la începutul primăverii.
7 cărți am citit în martie și acestea sunt ele
- Un gentleman la Moscova – Amor Towles
- Histoires a lire: Huit Nouvelles – Jean-Louis-Bordes
- Stupeur et tremblements – Amelie Nothomb
- Cuviosul Gherontie cel nebun pentru Hristos. Vol I si II
- Cântăreața cheală. Lecția – Eugen Ionescu
- Une partie de campagne – Guy de Maupassant
- Învățare – Tara Westover
Recenziile la câteva dintre ele le găsiți pe Booknation făcând click pe titlul lor.
Un gentleman la Moscova de Amor Towles este o carte minunată ce mi-a fost dat să o citesc. Nu este greoaie, are umor și tâlc. Dar cel mai mult îmi place că îți dă speranță și are un final fericit. Un final deschis mai bine zis, demn de ce merită eroul nobil din carte.
Histoires a lire: Huit Nouvelles de Jean-Louis-Bordes este o antologie de 8 nuvele, printre care și una de la Stephen King, preferatul meu. Este prima carte de pe luna martie citită în franceză și a fost binevenită. Atât ca structură, cât și ca temă comună – supranaturalul.
Stupeur et tremblements de Amelie Nothomb, în română Uimire și cutremur, este o carte autobiografică, care te uimește și pe tine prin întâmplările reale din ea.
Cuviosul Gherontie cel nebun pentru Hristos. Vol I si II
Aceste două volume religioase sunt despre Cuviosul Gherontie, unul dintre exemplele contemporane a celor numiți “nebuni pentru Hristos”. Am fost uimită de faptele sale, de minunile sale și de cuvintele de învățătură sau de prezicerile sale relatate de diferite persoane care l-au întâlnit și care au fost ajutați de el. Se poate să nu crezi în aceste lucruri sau să nu dai importanță acestor persoane atunci când te afli în preajma lor, crezându-le caraghioase, dar citind despre ele și despre viața lor, capeți cel puțin o fărâmă de credință în plus.
Cântăreața cheală. Lecția de Eugen Ionescu este un mic volum cu două dintre primele piese de teatru scrise de Eugen Ionescu. Eu le-am citit în franceză. Nu ai cum să nu râzi în sinea ta sau să consideri absurde situațiile din aceste două piese. Dar ele subliniază totodată comicul și absurdul unor situații și scene reale pe care le întâlnim și în propriile vieți.
Une partie de campagne de Guy de Maupassant se află și ea printre cărțile citite în luna martie. Tot în franceză și aceasta. Nu este un roman, ci este o colecție de povestiri scurte dintre care una dă și titlul antologiei. Cu acest autor am deja istorie. De data asta unele povestiri mi-au plăcut, altele nu m-au impresionat. Dar toate au fost oarecum romantice și s-au învârtit în jurul societății și a femeii trădate, capricioase, pedepsite …
Învățare de Tara Westover este cartea ce m-a impresionat cel mai tare în luna martie
Am citit-o mai spre sfârșitul lunii, dar are un subiect care îți rămâne în cap mult și bine. De fapt, este un roman autobiografic, o carte de memorii despre copilăria și tinerețea autoarei, despre importanța învățăturii și a desprinderii de un mediu vicios, adictiv, înșelător, chiar dacă e vorba chiar de sânul familiei și de relațiile cu aceasta. Mai tratează și subiecte precum fanatismul religios și teama de stat, de tehnologie și de educație. Este o carte pe care o recomand oricui. Dar eu, cel puțin, m-am regăsit oarecum în ea și cred că mulți dintre voi o veți face într-un fel sau altul.
Acestea au fost cărțile citite în luna martie, de când am venit la mănăstire. Mediul este prielnic aș zice, dar primează literatura religioasă bineînțeles. Cu toate astea mă bucur că am reușit să rămân pe linia de plutire cu cititul, deoarece pentru mine e o adevărată hrană pentru suflet.
La voi cum a fost luna martie în materie de lecturi? Ce sugestii mi-ați face?
~ Oana M.
Wow, ce mult ai citit, cum faci să ai timp? 🙂
Minuntate recomandările tale, eu am citit din lista ta doar Cântăreața cheală. Lecția – Eugen Ionescu…îți recomand și Rinocerii, foarte profundă.
Mi-aș dori și eu să citesc Învățare, de Tara Westover, chiar mi-a atras atenția din prezentarea ta. 🙂
Acum mă aflu la mănăstire. Lucrez doar benevol aici si într-un anumit program. Deci am timp de citit. Dar ideea e că citesc uneori mai mult seara și mă lungesc mult, nu mai țin cont de ora și reușesc astfel să termin o carte și intr-o zi acumulat. Rinocerii vreau și eu sa citesc, am auzit de ea. Iar Învățare ți-o recomand cu tot folosul. E uimitor ce trecut poate avea un om și ce cazne și totuși să se transforme atât de mult și sa înceapă să aibă încredere în el.