Site Overlay
self care

Guest Post by Raluca Anghel: Ce este și ce nu este selfcare

Raluca Anghel(E un mic secret), din partea căreia vine acest Guest Post, este o femeie puternică, frumoasă, realistă. Dar în primul rând optimistă și îndreptată spre prețuirea propriului sine. De aceea o admir mult. Iar când am văzut ce subiect a ales pentru acest articol, m-am bucurat foarte tare.

Așa că acum vă las și pe voi să-l parcurgeți și să aplicați ideile din el în modul cel mai potrivit vouă!

Conceptul de selfcare este unul foarte vehiculat în ultima perioadă iar acesta nu are cum să fie altceva decât un lucru bun

Oamenii au devenit, cel puțin la nivel declarativ, mai preocupați de a se îmbunătăți. Mai preocupați de starea lor de bine și mai interesați în a avea grijă de ei. Iar asta este fantastic, pentru că avem nevoie, mai mult ca niciodată în ritmul haotic în care trăim, să ne oprim un pic. Să ne îngrijim și să fim mai conștienți de noi. 

Încet-încet, fiecare dintre noi realizăm că a ne îngriji de noi înșine nu este o dovadă de egoism, așa cum mult timp s-a crezut ci, pur și simplu, o necesitate. Astfel, putem pune bazele în interiorul nostru pentru a-i putea ajuta și pe ceilalți. Nu ai cum să dai din prea-plinul tău celorlalți, dacă paharul tău e gol.

Cum poți să îi ajuți, cum poți să îi asculți, să fii acolo pentru ei, dacă tu ești frustrat pentru că propriile nevoi nu-ți sunt împlinite sau dacă ești golit și secat de vâltoare evenimentelor și responsabilităților zilnice. Nimeni nu ne va umple golul din exterior. Fiecare dintre noi trebuie să facem asta pentru noi, din interior. Având grijă de noi la toate nivelurile (fizic, spiritual, emoțional, psihic etc.)

Dar ce înseamnă totuși acest selfcare?

Dacă ne luăm după ceea ce vedem pe social media, am crede că selfcare-ul se rezumă și constă în privit în neștire la Netflix, căni drăguțe pline cu frișcă și cappuccino. Cât de multă ciocolată și băi interminabile cu spumă, alături de un pahar de vin. Cu siguranță toți avem nevoie și de momente de răsfăț dar doar despre asta să fie vorba?

Iată 3 lucruri despre care eu consider că înseamnă selfcare, chiar dacă nu sunt prea populare, prea vehiculate și nu sună prea sexy.

1.Priorități  

În primul rând, cred că selfcare-ul ar trebuie să fie despre priorități.

Nu sună prea distractiv dar multe lucruri de care avem nevoie ca să fim bine, sunt astfel. Trebuie să decidem mereu ce e important pentru noi. Care ne sunt nevoile și să alegem lucrurile care ne fac bine, ne ajută și ne hrănesc.

Să luăm, de exemplu, shoppingul. Este drăguț, ne relaxează și lucrurile noi de dau o stare (extrem de) temporară de fericire. Nu este nimic rău cu el și în doza potrivită, este chiar recomandat. Dar cum rămâne cu ce avem de fapt nevoie. Dacă aleg să dau banii pe cumpărături dar îmi neglijez alte nevoi, acela nu e selfcare.

Dacă am nevoie de analize medicale sau de anumite proceduri pentru sănătatea mea, dar aleg să dau banii pe lucruri neesențiale iar apoi spun că nu am bani și pentru acele lucruri care contează – nu prea am grijă de mine cu adevărat.  

Spunem de multe ori că facem terapie prin shopping și nu ne uităm cât cheltuim în aceste sesiuni de cumpărături. Doar că uneori, în viață, chiar avem nevoie de terapie cu un specialist. Sau de coaching. Sau de anumite programe sau cărți care ne-ar ajuta să ne dezvoltăm, să depășim blocaje sau chiar traume. Ne ascundem după scuza că ”nu avem bani” când de fapt de multe ori este despre alegeri și priorități.

2. Limite

Multe persoane (și mă includ în această categorie) au o reală problemă în a spune ”nu”. Ne este teamă să rupem prietenii cu oameni care ne folosesc și care nu ne sunt cu adevărat prieteni. Ne este teamă să refuzăm activități. Avem frică să ieșim din relații care nu ne fac bine de teamă că vom fi percepuți ca ”răi”. Ne este teamă că vom fi etichetați ca egoiști sau mai rău. 

De fapt, adevărul este că toți avem nevoie de limite. Și este responsabilitatea noastră să le stabilim. Ceilalți ne pot cere orice dar noi nu trebuie să acceptăm. Nu trebuie să acceptăm lucruri care nu ne fac bine, activități care nu ne mai plac sau pentru care nu suntem pregătiți.

De altfel, oamenii care au limite, știu ce vor și ce nu vor, sunt mai respectați decât cei care acceptă orice. Paradoxal, nu? Nu tocmai. Oamenii care au limite sunt oameni puternici, iar puterea personală inspiră respect.

Este o dovadă de grijă față de noi să stabilim care ne sunt limitele, ce acceptăm și ce nu. Iar ceilalți vor trebuie să se conformeze. La rândul nostru, desigur, și noi trebuie să respectăm limitele celorlalți și să negociem până ajungem într-un punct convenabil pentru toate părțile implicate.    

3. Obiective pe termen lung

Dacă scopul meu este să slăbesc, să devin mai fit sau să am o viață mai sănătoasă, gustările regulate cu ciocolată sau paharele cu vin, reprezintă alimente care aduc doar calorii goale și nu susțin scopul meu pe termen lung. Poate fi acesta selfcare atunci? Răspunsul și-l dă fiecare.

O mică scăpare din când în când poate fi pentru unii motivantă dacă apoi revin la obiceiurile corecte. Iar pentru alții poate fi ca un tobogan care-i va duce înapoi de unde au plecat și îi vor face să uite ce și-au propus. Nu există o rețetă pentru toți. Dar este clar că în general ne-ar fi mai bine să alegem obiceiuri și activități care să se potrivească cu obiectivele noastre pe termen lung.

Dacă eu mi-am propus să-mi termin cartea pînă la finalul anului (și mi-am propus!) privitul la seriale în puținul timp liber pe care-l am, nu mă va duce acolo, nu-i așa?

O plimbare în aer liber, de exemplu, este mereu binevenită. Ne face să ne simțim bine, putem admira natura, ardem calorii, stăm la soare sau nu, luăm aer curat. Putem să ne manifestăm recunoștința pentru încă o zi. Iar dacă ne însoțește cățelul, copilul sau cineva drag, petrecem și timp de calitate, ne conectăm, creăm amintiri și ne distrăm. Ce activitate simplă dar câte avantaje, nu?

Ideal ar fi să găsim cu toții acele activități hrănitoare și sănătoase care să ne ajute să devenim mai buni, mai sănătoși, mai fericiți și să ne aducă mai aproape de a ne îndeplini visurile.

În concluzie, a avea grijă de noi este un proces continuu și implică multe practici și activități destul de diverse

Mai degrabă decât a considera că este o dovadă de narcisism, lumea a început să se gândească la asta similar ca la procedura de a-ți pune tu masca de oxigen primul când avionul se depresurizează. Nu ai cum să îi ajuți pe alții dacă nu te ajuți pe tine întâi, dacă nu ai grijă de tine în primul rând. 

Pentru fiecare poate înseamna altceva și nu totul se potrivește oricui. Dacă pe mine mă ajută să meditez și sunt mai bine datorită acestei activități, nu înseamnă că pentru toată lumea este bună. Unora le dă dureri de cap, la propriu. Până la urmă, obiectivul este de a fi bine cu noi indiferent de obstacolele care apar și de a deveni cea mai bună versiune a noastră.

Pentru tine ce înseamnă selfcare?

Love it? Like it!
Pin Share

6 thoughts on “Guest Post by Raluca Anghel: Ce este și ce nu este selfcare

  1. De câte ori o citesc pe Raluca simt tot mai mult că suntem pe aceeași lungime de undă. Rezonez întru totul cu ce scrie.
    Pentru mine self care înseamnă să renunț la activități casnice în favoarea lucrurilor care mă ajută să mă dezvolt.
    Conceptul de self care cred că ar trebui pus ca prioritate pentru toată lumea. Din păcate, realitatea este alta. Știu multe femei pline și copleșite de atâtea sarcini gospodărești încât ce spunem noi aici li se pare lux. Și nu cred că vor lua în considerare să aplice curând acest concept. Sau mai sunt acei oameni care nu au ajuns la acest nivel de conștientizare și nu vor să se îmbunătățească, crezând că misiunea lor este să placă tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!