“Aventurile lui Leonardo” este o carte inteligentă pentru copiii între 4 și 14 ani scrisă de Roxana Andreea Rusu. Este cea de-a doua carte primită de la Editura Integral pentru a fi explorată alături de nepoțica mea dragă, în vârstă de 4 anișori. Ca și cărticica “Eu și Virusul Hai-Hui” de aceeași autoare, și aceasta este atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori. Oricine poate învăța ceva din ea.
De ce zic asta?
Pentru că volumul “Aventurile lui Leonardo” conține povești educative pentru dezvoltarea abilităților soft
Abilități atât de importante în anii fragezi de viață, când cei mici merg la grădiniță, la școală. Când socializează cu cei din jur.
Acest smartbook are 68 de pagini ce conțin povestiri educative într-un limbaj accesibil și pe alocuri amuzant, care prind la cei mici. Asta dacă sunt suficient de atenți la ce le citești. Eu am încă problema asta cu nepoțica, pe care o prind câteva momente în plasă, ca mai apoi să își vadă de alte jocuri. Totuși, am observat că mai spre noapte, înainte de somn, e mai maleabilă. Nu știu însă alți copii cum sunt.
“Aventurile lui Leonardo” face parte din Colecția Biblioteca Leonardo pentru copii și nu cuprinde doar povești educaționale. Ci și activități de întreprins, în funcție de vârsta fiecărui prichindel. Și fiindcă e și smartbook, pot scana, asemenea celeilalte cărți primite de la Editura Integral despre care am scris pe blog aici, diferite coduri care vor completa de minune informațiile din carte.
Personajul principal și eroul cărții este Leonardo. Un puiuț de leopard pătat cu ochi mari, care ne însoțește de-a lungul fiecărei pagini. Și ne ghidează în ceea ce trebuie să facem. Și celelalte personaje, prietenii lui Leonardo, sunt animăluțe care trec prin situații diferite alături de prietenul lor, și îi bucură pe copii.
Care sunt abilitățile sociale și emoționale pe care le poate deprinde copilul cu ajutorul smartbook-ului “Aventurile lui Leonardo”?
- Optimism
- Umor
- Motivație
- Spirit de lucru în echipă
- Depășirea situațiilor stresante
- Asumarea responsabilității
- Inițiativă
- Abilități de negociere
- Gândire critică constructivă
- Încredere în sine
În primele pagini ale volumului aflăm despre soft skills: ce sunt, de ce sunt importante și cum le putem dezvolta. Apoi cu fiecare povestire cu eroi animăluțe, se evidențiază o anumită abilitate din cele 10 enumerate mai sus. Se oferă un exemplu bun copilului despre cum să se comporte într-o anumită situație limită pentru a ieși cu brio din ea.
În plus, e minunat cum după fiecare poveste există și anumite jocuri sau activități educative pentru a dezvolta acea abilitate. Mi se pare genial! Într-adevăr, nu toate acestea se potrivesc la fel de bine unui copil de 4 ani, cât se potrivesc unuia de 13-14 ani. Dar într-o familie în care există frați aflați la diferite vârste, cartea asta e pentru toți. Plus că o poți pasa ușor de la unul la altul, odată ce anii au fost depășiți. Rămâne un ghid la fel de bun și peste ani.
Ce tare! Imi place ideea de adauga si partea asta de softskills intr-o carte pentru copii!
Da. E prima carte de care dau si e in stilul asta. Sincer mi-ar placea ideea asta si la cartile pentru adulti, pentru noi, astia mai mari. 😛
Foarte interesantă! Abia aștept să o cumpăr pentru piticuță, chiar dacă are doar… aproape 8 luni!
Ador cărțile, sunt cei mai buni prieteni ai mei din momentul în care le-am descoperit. Sper să îi placă și ei să citească și să o ajute fiecare dintre cărțile pe care am începu deja să i le cumpăr.
Mulțumesc pentru recomandare!
Cu mare drag! Si eu sunt de parere ca aceste carti pentru copii sunt bine de colectionat chiar si inainte de a intelege cel mic ceva mai mult din ele. Raman acolo si pot fi folosite ulterior. Cu cat mai multe carti, cu atat mai bine. 🙂
Bun, ador cărțile educative, mai ales cele pentru copii. Abilitățile de care vorbești sunt de-a dreptul impresionante, dar da, un copil de 3-4 ani, poate fi mai greu de prins în firul narațiunii, chiar și în prezența unui tigrișor simpatic.
Nepoțica ta e minunată, dar nu cred că ar fi greu să o implici în povești. Tot ce ar trebui să faci, ar fi să transformi poveștile în istorii, să interpretezi fiecare poveste. Din câte îmi dau seama, din ce spui, nepoțica ta este foarte energică, lucru normal la vârsta ei. Ceea ce ar fi bine să faci, ar fi să concurezi cu ea. Când vorbești despre tigrișor, interpretezi în fața ei gesturile acestuia, și la fel faci cu fiecare personaj.
Felicitări, Oana, pentru demersul tău de promovare a cărților educative, pentru copii!
Multumesc frumos pentru idee, Alex! Voi incerca sa fac si asta ca sa ii trezesc mai bine interesul. 🙂
Multumesc de recomandare, chiar cautam cartulii pentru copii, pentru ca obisnuim sa citim seara.
Cu mare drag! Sper sa va placa la fel de mult ca noua. 🙂
Ce ilustrații faine are cartea, chiar este foarte interesantă pentru cei mici.
Da. Ilustratiile si faptul ca poti scana codurile de pe anumite pagini ca sa vedeti impreuna lucruri interesante. 😉