În ultima vreme dau de aplicații, articole și fotografii care tind să te facă să fii mai bun și să te iubești mai mult. Îmi place că lumea a început să-și dea seama ce valoare au iubirea și respectul de sine. Toți ne dorim să trăim într-o lume pozitivă. Dar ca să facem să fie așa pe bune trebuie să începem să vedem viața cu alți ochi. Și asta pornește de la noi.
Dacă tu îți pui în cap să faci bine și să-ți fie bine, și toată lumea face la fel, atunci rezultatele se vor vedea. Astfel nu numai că individual vom fi mai pozitivi. Dar prin exemplul nostru vom reuși să-i facem și pe ceilalți să vadă partea plină a paharului.
Oricum, ceea ce vreau eu să zic e să începi tu. Să te iubești pe tine. Să îndrăznești să faci ce nu ai face niciodată din cauza fricii. Tu să faci pace cu trecutul tău și să revii în prezent. Să faci bine și să iubești. Să dăruiești ca să ți se dăruiască.
O serie de obiceiuri bune te pot face să vezi viața cu alți ochi
Nu dețin nici un secret. Nu am inventat eu nimic și nici nu mă dau expertă. Dar mi-am dat seama că aceste lucruri sunt benefice pentru mine și mă ajută să fiu altfel. Un pic mai încrezătoare, mai altruistă, mai înțelegătoare.
Vezi și tu care sunt aceste 6 obiceiuri și pune-le în aplicare. Apoi te aștept aici să-mi spui ce funcționează pentru tine. Dar și cum reușești zi de zi să devii mai bun și să te bucuri mai mult de ceea ce ai.
1. Nu te mai plânge și fii zilnic recunoscător pentru ce ai deja
Fă chestia asta. Cu toate că probabil îți dorești multe lucruri(nu neapărat materiale), scrie pe un carnețel sau în telefon zilnic cel puțin un motiv pentru care ești recunoscător. Apreciază faptul că ești viu, poate ești sănătos și iubești și ești iubit. Mulțumește pentru familia ta, pentru jobul pe care îl ai, pentru casa în care stai sau pentru mâncarea și apa care te țin în viață.
Cu siguranță poți găsi măcar un lucru pentru care ești recunoscător. Și poți repeta aceleași idei dacă nu găsești ceva diferit care să te facă să apreciezi acea zi în mod special. Apoi când te simți părăsit de toți și de toate, când crezi că ești cel mai puțin norocos, uită-te peste ce ai scris și mulțumește pentru ce ai sau pentru ce ai trăit. Ăsta este unul dintre obiceiurile minunate care te vor face să vezi viața cu alți ochi.
2. Acceptă faptul că ești singur și bucură-te mai mult de ceea ce îți oferă asta
Aici nu mă refer neapărat la ideea de a fi singur în viața sentimentală. Poți avea puțini prieteni sau nici unul care să se fi lipit până acum de sufletul tău. Poate ești introvertit și te simți singur din cauză că ceilalți sunt extrovertiți. Sau poate că ești singur într-o țară străină ori într-un alt oraș.
Pornește de la ideea că a fi singur nu e rău. Dacă îți place să fii mai mult singur, cu stările și obiceiurile tale, atunci nu te mai simți vinovat că nu ai alături oameni. Dacă ești singur dar îți dorești să ai pe cineva drag cu care să împărtășești ceea ce simți și ceea ce îți place, nu te simți nici atunci ciudat sau vinovat că nu e nimeni acolo. Poate asta va duce la o schimbare pozitivă din partea ta.
Atunci vei atrage lângă tine exact pe cine trebuie
Eu am “suferit” de singurătate și de izolare o bună parte a vieții, partea cea mai importantă zic eu, cea fragedă – a copilăriei. Nu eram ca ceilalți și nici cu ceilalți. Nu am avut un iubit cu adevărat decât la 19 ani și nici atunci nu eram sigură de cum vor decurge lucrurile. Prieteni adevărați am avut doar unul foarte mult timp și asta mă făcea să sufăr pe atunci.
Dar în schimb, neavând oamenii ăștia lângă mine, mi-am creat lumea mea și mi-am cultivat plăcerile. Am descoperit lectura care și azi este cel mai bun partener în singurătate. Am prins gustul fotografiei și al hoinărerilor, care mai târziu m-au adus în stadiul de călător adevărat. Desenul mi-a umplut timpul și acum este încă prezent în viața mea.
Așadar, găsește plăcerea în singurătate, în comoditatea ta. Cultivă-ți plăcerile. Învață să te descoperi și să te iubești pe tine, fizic și psihic, și pe urmă vei primi în viața ta și pe acele persoane care într-adevăr își merită locul acolo.
3. Desparte-te de oamenii care nu te fac să te simți bine
Nu te simți vinovat pentru faptul că îi înstrăinezi de la tine sau pur și simplu îi ignori. E viața ta și nimeni nu are dreptul să stea acolo neinvitat. Am șters o mulțime de “prieteni” din lista de Facebook. Am dat unfollow la pagini pe care nici măcar nu le urmăream, ci doar erau la număr. Nu am mai vorbit sau nu am răspuns la persoane cu care știam că nu (mai) am nimic de a face. Unora le-am explicat, altora nu. Altele și-au dat seama singure și am tăiat astfel legătura.
Dar chiar și dacă ai printre cunoscuți oameni cu care te vezi cumva obligatoriu din cauza grupului, nu te simți vinovat dacă nu vei vorbi prea multe cu ei. Dacă nu sunteți pe aceeași lungime de undă sau au dovedit că nu îți merită timpul, fie umplând totul cu venin ori fiind indiferenți la rândul lor, ignoră-i sau nu te simți în primul rând obligat să participi la aceste întâlniri dacă tu nu te simți bine acolo.
4. Fixează-ți mintea pe ceva ce poți și vrei să faci mai bine și dedică mai mult timp îmbunătățirii acelui lucru
Îți place fotografia. Pune-te pe treabă! Împrumută, caută și cumpără-ți cărți, enciclopedii și reviste pe tema asta. Înscrie-te la workshopuri, cursuri online sau abonează-te la un canal de tutoriale pe YouTube. Întreabă în stângă și în dreapta printre cunoscuții care au aceeași pasiune cum cred ei că ai putea începe. Cere recomandări și acceptă sfaturi și idei. Practică pe telefonul tău, pe telefonul altora, apoi ia-ți poate și o cameră foto. Poți investi ceva energie și în învățarea de programe de editare.
Ăsta a fost doar un exemplu. La mine ar putea fi vorba de învățarea și punerea în practică a designului grafic. Ori a tainelor conceperii de texte bune. Ori a învățării unei limbi noi. Sigur găsești și tu ceva(dacă nu mai multe chestii) ce vrei să faci mai bine. Și cu asta pac, deodată poți vedea și viața cu alți ochi!
5. Ameliorează-ți starea de spirit în fiecare zi
Sigur, nu vei vedea zilnic totul în roz. Nici nu ar fi fain. Asta pentru că sunt atât de multe culori pe care le poți vedea și de care te poți bucura. Dar când simți că la un moment dat moralul tău e jos de tot, poți lua aminte la primul obicei de aici – lucrurile pentru care ești recunoscător. Sau poți face ceva care te înveselește de obicei. Mănâncă o bucată din ciocolata aia pe care o tot ții pentru zile negre. Asta e una dintre ele!
Răsfoiește cartea aia ilustrată care ai zis că e prea copilărească. Uită-te la poze cu tine când erai mic. Instalează o aplicație ca I am sau intră pe Pinterest și caută citate motivaționale ori pur și simplu uită-te la poze faine. Zi-i mamei tale, partenerului sau prietenului tău că ai o stare urâtă de care nu mai scapi. Probabil vei zice că ultimul lucru pe care îl dorești este să te mai și sâcâie cineva cu întrebări. Dar fii sincer și zi-le că nu vrei consiliere, ci doar o vorbă bună.
6. Nu te teme de eșec. Fă erori în continuare atâta timp cât vei învăța de fiecare dată ceva din ele
Încă un clișeu ai zice că îți pun pe tavă. Dar e adevărat. Nu te teme să vorbești în franceză chiar dacă știi că nu o faci chiar cum trebuie. Vei încurca cuvintele, nu vei pune toate verbele la locul lor, vei greși acordurile. Dar poate că vei da de un interlocutor care te va corecta fără să facă caz de asta și astfel vei ține minte pe viitor ce și cum(experiență proprie). Vei învăța din asta!
Acesta e doar un exemplu, dar gândește-te că erorile nu sunt neapărat rele. Au și o parte pozitivă. Și din orice faci și greșești poți lua o învățătură. Relații, muncă, pasiuni, decizii. Orice!
Nu există un soi de magie care să te facă să vezi deodată viața cu alți ochi
Necesită timp și determinare din partea ta. Trebuie să-ți deschizi mintea și inima și să vrei să vezi lucruri bune și să devii mai pozitiv. Aceste 6 obiceiuri îți impun schimbarea treptat, câte un pic. De tine ține să le iei în calcul și să le aplici.
Tu ce alte obiceiuri cunoști sau pui în practică pentru a-ți schimba percepția despre viață?
Fa-ti sa taca criticul din interior. În multe ocazii, inconștient, prin dialogul nostru intern, noi suntem cei care devenim cel mai rău dușman al nostru.
Cred ca este un sfat excelent pe care ar trebui sa il punem cu totii in aplicare. Si totusi, criticul interior ne zice si de bine.
Partea cu plânsul cred că e cea mai frecventă. Mereu aud oamenii cum se plâng de tot ce se poate, în loc să înceapă să facă ceva cu adevărat. Și mereu scuze peste scuze.
Oricât de greu ar fi, dacă îți dorești ceva cu adevărat, te apuci să faci pași mici către împlinire.
Cu toții trebuie să învățăm să luptăm pentru ceea ce ne dorim și să nu ne mai criticăm fiecare pas.
Asa este. Ne plangem dar nu facem nimic sa ne fie mai bine. Asteptam de la altii ceea ce ar trebui sa vina de la noi.
2. Acceptă faptul că ești singur și bucură-te mai mult de ceea ce îți oferă asta
Da!
Lucrez la asta! :))))
Stiu ca nu e usor. Am trecut prin asta cu ceva timp in urma, dar stiu ca era tare revigorant dupa. 😛
Mi-e îmi place să fac prieteni dar ori de cîte ori eu îmi fac noi prietenii doar 1 sau 2 luni apoi ei se îndepărtează și am început să renunț la tiți cei din jur
Nu ar trebui să renunți la toți. Sigur ai deja cel puțin o persoană alături de care te simți bine și pe care o simți aproape. Ceilalți probabil sunt din interes, de aceea și faptul că se depărtează.
Și mai este un lucru. Trebuie să lucrăm și noi la o prietenie, să o dezvoltăm, să o intensificăm. Nu totul trebuie să vină doar de partea cealaltă. 🙂