Știu că de fapt articolul ăsta ar trebui să se intituleze “Cărți citite în luna august”, dar deocamdată trebuie să fiu la zi cu cărțile citite în luna iulie. Adică trebuie să vă pun pe voi în temă despre ce am mai citit în vară. Cine știe, poate că veți găsi inspirația pentru viitoare lecturi faine.
Nu mă mai lungesc.
Vă prezint acum cele 6 cărți citite în luna iulie!
- Răzbunarea lui Finnigan – Roslund & Hellstrom
- Furtună solară – Asa Larsson
- Predicatorul – Camilla Lackberg
- Eroare judiciară – Anne Holt
- Ura – Anne Holt
- Chira Chiralina – Panait Istrati
Nu am apucat să le fac recenzii mai cuprinzătoare pe Booknation. Dar voi lăsa aici câteva cuvinte despre fiecare.
Răzbunarea lui Finnigan – Roslund & Hellstrom
Deși aș fi crezut că Finnigan din titlu este un personaj principal, l-am regăsit abia târziu în carte. Un tânăr este condamnat la moarte pentru uciderea iubitei sale, fiica acestui Finnigan. Tatăl caută cu orice preț să se răzbune pe ucigaș. Însă acestuia oricum îi este sortită moartea. Brusc, condamnatul moare înainte de a-și ispăși pedeapsa capitală.
Un gardian îi arată compasiune încă de când este băgat la închisoare. Peste mulți ani, un cântăreț este adus la judecată pentru violență. Cine ar fi putut vreodată să creadă că acesta este chiar cel care trebuia să fie pedepsit cu moartea pentru crimă? Cum a reușit să evadeze din închisoare sau să învie din morți de vreme ce a fost declarat decedat înainte de a-și primi pedeapsa?
Romanul thriller mi-a plăcut mult, dar mi s-a părut super încurcat. Însă când am ajuns în sfârșit să văd care sunt legăturile dintre personaje și cine este de fapt vinovatul, am rămas mască. O asemenea carte merită citită!
Furtună solară – Asa Larsson
O crimă într-un lăcaș religios? Nimic mai intrigant de atât! O avocată încearcă să-și ajute prietena, sora celui ucis, să facă față procesului care aproape o învinovățește de moartea acestuia. Dar trebuie să se întoarcă în orașul natal, un loc din care a plecat pentru a scăpa de un trecut dureros.
Iar criminalul sau criminalii au cât se poate de mare legătură cu anii tinereții avocatei, ai prietenei ei și a celui ucis, care sunt de aproape aceeași vârstă. Crima se petrece în Suedia, pe fondul unei aurore boreale superbe, dar misterioase.
Predicatorul – Camilla Lackberg
Cartea care mi-a plăcut cel mai mult dintre toate cele citite în luna iulie a fost asta. Un thriller cu desăvârșire, romanul urmărește firul dispariției a câteva tinere într-o stațiune superbă din Suedia. Într-o zi cadavrul unei alte tinere din prezent este descoperit alături de rămășițele celor două dispărute în trecut fără nici o urmă.
O familie de predicatori, din bunic în fiu, are o legătură profundă cu cazul sau cazurile. Ei fac parte din lumea bună, dar ceva periculos și bizar se ascunde în spatele aparențelor. Cine și de ce ar comite asemenea crime violente și sadice într-un ținut aparent liniștit? Află legătura citind cum investighează totul detectivul Hedstrom și iubita lui, Erica.
Eroare judiciară – Anne Holt
O serie de copii dispare pe neașteptate în Norvegia. Se pare că ar fi vorba de un ucigaș în serie, care trimite corpul copiilor mamelor acestora cu un mesaj foarte clar, dar terifiant: “Ai primit ce ai meritat!”. Să existe o legătură între victime, între mamele copiilor? Sau pur și simplu criminalul are o problemă psihică gravă, ceva ce are legătură cu propriul trecut și cu propria familie?
Inspectorul Stubo apelează la Vik, o fostă profiler pentru FBI, în ideea de a face legătura care îi va duce la prinderea ucigașului în serie.
Ura – Anne Holt
O altă carte citită în luna iulie de la Anne Holt este aceasta. De fapt, aveam două titluri de la ea în bibliotecă și ambele fac parte din seria Vik & Stubo. De data asta cei doi trebuie să găsească indicii despre cine ucide în serie în Oslo, în apropierea sărbătorilor de iarnă. Un episcop este ucis cu sânge rece, un imigrant prostituat la fel, și alte victime ce nu par să aibă legătură unele cu altele sunt curând ucise.
Poliția vrea să facă lumină la propriu și la figurat în oraș, mai ales că evenimentele se produc de Crăciun, nicidecum în temă cu spiritul acestuia. Este un thriller polițist captivant ce dezbate crimele înfăptuite din ură. Iar victimele criminalului au ceva în comun ce nu poate fi descoperit prea ușor.
Chira Chiralina – Panait Istrati
Nuvela aceasta scrisă de Panait Istrati este magistrală. Uite că în luna iulie am apucat să citesc și ceva scris de un autor român și nu doar romane nordice. Chiar dacă subiectul este dureros și povestea tristă, povestea redată de Istrati aici este magnifică. Limbajul folosit redă minunat vremurile evocate. Personajele sunt foarte bine conturate. Locurile și încăperile sunt descrise cu măiestrie.
Nu am mai citit de mult timp ceva atât de frumos și de atrăgător în materie de literatură românească. Cartea se citește ușor și te prinde. E vorba de un grec cu o poveste de familie destul de tragică și cu o experiență de viață remarcabilă. Cea care dă titlul nuvelei, Chira Chiralina, este frumoasa lui soră, care are parte de un destin la fel de zguduitor, poate și mai și decât cel al personajului narator.
Cartea a fost scrisă inițial în limba franceză și apoi tradusă în limba română și nu invers, cum ne-am aștepta. Este o capodoperă literară și recomand din tot sufletul a fi citită de oricine.
Acestea au fost cele 6 cărți citite de mine în luna iulie
Dacă ați citit ceva de aici sau dacă vreți să o faceți, dați-mi de știre în secțiunea de comentarii. Și stați pe aproape! Cât de curând voi posta și articolul cu titlurile de cărți citite în luna august, cea de care tocmai ne-am despărțit.