Site Overlay

Doua diferente intre vlogging si blogging – Guest Post by Emil Calinescu

Eu vad 2 MARI diferente intre vlogging si blogging. Cele 2 diferente trebuind a constitui baza de la care pleaca orice discutie despre cele 2 domenii. Asadar:

Bloggingul printre adolescenti era facut de inadaptati si asociali, in timp ce vloggingul este facut de vedetele scolii

Ca sa intelegeti mai bine, va mai spun faptul ca in blogging au ajuns foarte multi fosti forumisti, oameni satui de reguli si de suspendari. Totodata, atat forumurile, cat si blogurile, aveau o mare calitate: asigurau anonimitatea.

Un elev tocilar, asocial, neadaptat, se refugia in spatiul virtual unde era apreciat si unde intalnea oameni care gandeau ca el.

Ceea ce, sa ne intelegem, nu era un lucru rau. Un tocilar insemna deseori un om care stia sa scrie. Care se exprima bine, care citea, care se uita la filme. Da, nu socializa mult cu ceilalti, dar era deseori mai matur decat multi din jurul lui.

Iar faptul ca omul ala trebuia SA SCRIE era un lucru important. Agramatii frustrati, care voiau doar sa injure, au fost repede eliminati. Adica ei continuau, poate, sa scrie, dar nu ajungeau cunoscuti.

Deseori de blogging se apucau cei care simteau ca nu se pot exprima offline. Cei pe care nu-i asculta nimeni, dar care au ceva de spus in online.

In vlogging lucrurile sunt complet contrare: vedetele scolii (liceului) sunt cele dezinvolte si-n fata camerei. Tipa aia buna, pe care o doreste tot liceul, este cea care face senzatie si pe youtube. N-o sa vedeti pe Youtube tocilarul clasei spunand cat de profund este Eminescu. Adica or fi si d-astia, dar sigur n-au succes, nu-s vedete.

In plus, de blogging s-au apucat deopotriva si cei niscaiva mai in varsta, de 25-30, poate chiar 35. Bloggingul nu a fost, precum vloggingul acum, aproape confiscat de pustani. Practic, tu ca pusti de 17 ani concurai cu unul mai matur, de 40 de ani. Care stia sa scrie mai bine, care avea cultura generala, tu neputand beneficia prea mult de avantajele varstei.

Si acum ajungem la al doilea punct

Bloggingul este o activitate solitara si poate fi facut pe ascuns, vloggingul necesita niscaiva ajutor

Imaginati-va urmatoarele. Un pusti de 14 ani, care locuieste inca cu parintii, poate scrie lejer articole pe blogul propriu fara ca acestia sa stie. Daca o face pe un blog anonim ori semi-anonim, cu atat mai bine. In plus, pentru a scrie acele articole nu-i trebuie decat un calculator/laptop (desi uneori e de ajuns si doar un telefon) si o conexiune la internet. In rest, scrii singur tot si gata.

Ca vlogger, iti trebuie ajutor. Trebuie sa te filmeze cineva. Si oricum, chiar daca nu, daca o faci in casa parinteasca acestia vor afla ce faci tu acolo.

Legat de anonimitate, lucrurile sunt clare. Atata timp cat apare fata ta, chiar daca nu-ti dai efectiv numele, cunoscutii vor sti despre cine-i vorba.

Cand pornim ORICE discutie despre vlogging si blogging si mai ales despre diferentele si asemanarile dintre ele, trebuie sa plecam de la aceste doua adevaruri. Eu am pornit aceasta discutie, una interminabila. Am comparat apetenta pt vlogging in dauna bloggingului cu preferinta pentru film in dauna cartii. Si am vorbit despre transparenta si despre faptul ca Youtube arata din start cate vizualizari are un clip. Am si facut un clip in acest sens.

De ce nu am succes in vlogging

In vlogging ambalajul conteaza mult mai mult decat in blogging. Restul vedeti in clip.

Da, cel din clip sunt eu. Emil Calinescu ma numesc si detin 11 bloguri. Trei dintre ele sunt cele din link-uri. Pe restul le veti gasi singuri-singurei.

Iar pe voi va invit sa-mi spuneti (ma rog, nu doar mie, ci si gazdei mele de astazi) alte diferente intre vlogging si blogging. Din orice perspectiva doriti voi, nu am preferinte 😊

Emil s-a prezentat singur mai sus si a indicat unde poate fi gasit in online

Eu ii multumesc ca a poposit aici pe blog si a scris despre un subiect foarte bun de dezbatut. Asadar, acum va asteptam comentariile referitoare la tema adoptata. Puteti citi si Guest Post-ul meu pe unul dintre blogurile lui, aici.

Love it? Like it!
Pin Share

6 thoughts on “Doua diferente intre vlogging si blogging – Guest Post by Emil Calinescu

  1. De acord cu cele menționate și de acord că Vloggingul pare a se duce de râpă, încet, dar sigur.
    Eu sunt însă optimist și îl dau exemplu pe Mircea Bravo. La cât mai mulți ca el…

    1. Daaa! Si mie imi place mult Mircea Bravo. Si chiar daca bineinteles ca face si el videouri cu promovare de produse sau servicii, macar sunt inspirate si amuzante. 😉

  2. Eu nu prea am rabdare sa urmaresc vloguri. Emil are dreptate, sunt activitati diferite.

    Din ce am observat eu, multi vloggeri nu au nicio strategie, doar incearca sa umple internetul. Mircea e simpatic, dar nu il urmaresc.

    1. Nici eu nu prea sunt cu vlogurile. Le urmaresc doar daca ofera informatii sau ma ajuta cumva. Mai degraba citesc un articol bun. Il parcurg mai repede. dar exista vloggeri si vloggeri si la fel si cu blogerii. Unii sunt acolo pt a se face cunoscuti si le iese, altii scriu sau vorbesc pentru ei si le este suficient. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!