Te-ai întrebat vreodată cum este un om din domeniul designului grafic? De unde își ia inspirația. Ce îi mai place să facă în rest. Ce experiențe faine are când creează. În ce programe lucrează și cât de mult a muncit până să ajungă unde este. Eu m-am întrebat. Și cu siguranță că și mulți dintre voi. Așa că interviul de azi este cu Alina Neag, o fată minunată, om creativ și graphic designer apreciat. Pe ea am cunoscut-o în online prin intermediul blogului ei, pe Instagram și Facebook.
Din prima mi-am dat seama că Alina Neag este extraordinară
Și că pe lângă experiența ei vastă în domeniul de activitate, are o mulțime de povești de spus despre parcursul ei în viață. Alina Neag este blogger de lifestyle – La Dolce Vita Lifestyle, fotograf și model, antreprenor, călător pasionat și creator de preseturi grozave în Lightroom – Dolce Vita Presets.
Tânăra ambițioasă din Timișoara, care susține afacerile locale și își promovează intens orașul și țara, este Graphic Designer la OneGiraphe și Designer la My Petite Giraphe. De asemenea, Alina este Brand Ambassador, PR și Social Media Content Creator la ItStyle Ireland. Este și Art Director la Sweet Ink Design. CV-ul ei este unul impresionant iar lucrările ei au bucurat sute de oameni și afaceri.
De asemenea, ea călătorește mult și are o pasiune pentru tot ceea ce e frumos și delicat. În acest interviu sper să cunoașteți mai bine omul cald și frumos din spatele laptopului, care a fost atât de drăguț să-mi răspundă la întrebări.
1. Alina, ești designer și om creativ. De fapt, aceste două elemente se suprapun. Unde îți găsești tu inspirația zilnică pentru a crea designuri frumoase, fotografii și preseturi atrăgătoare?
Inspirația o găsesc în natură, flori și animăluțul meu de companie Pitzu, în tot ce ne înconjoară. Deși nu am îndeajuns timp dedicat ei, deobicei dimineața începe cu un ‘ritual’ de meditație, chanting. Ca mai apoi în timp ce îmi beau cafeaua, organizez prioritățile din acea zi, răspund la mailuri, verific site-urile, social media, etc.
Lucru care poate fi puțin cam demoralizator din punct de vedere creativ. De aceea pe la amiază iau o pauză, gătesc. Ador să stau să privesc cerul, ud plantele sau fac o mică plimbare (parc, piață). După care încep prin a desena/picta, și puțin brainstorming.
Repetiția este mama învățăturii!
2. A trecut mult timp de când ai intrat ca freelancer pe piața designului graphic. Ai experiență, clienți mulțumiți și prieteni recunoscători că au un ilustrator lângă ei. Cam ce conține portofoliul tău?
Pffuu! Am 13 ani de când lucrez pe cont propriu. Și acum încă mă minunez cum a trecut timpul. Întotdeauna am avut un target mai aparte, feminin dar și copilăresc: de la restaurante, cafenele, patiserii, gogoșerii la magazine de copii. Acestea m-au identificat de restul designerilor. Și cred că este și motivul pentru care clienții m-au ales, lucrând mai mult internațional, decât în țară, cu peste 350 de proiecte în toată lumea, din New York până în Singapore.
Mi-am dat demisia și nu regret nici o clipă
3. Cum ți-a venit ideea de a lucra pe cont propriu și ce ai făcut să crești în acest domeniu?
Primul meu job a fost la o firmă de consultanță în afaceri, lucru plictisitor, cu ochii în computer, necreativ și nemotivant. Atunci mi-am dat seama că intru într-o rutină care îmi distruge visul meu măreț de a lucra în graphic design. Mi-am dat demisia și nu regret nici o clipă. Am început să învăț și mai mult (lucru pe care îl făceam și în timpul jobului) dar acum sunt mai motivată ca niciodată.
Mi-am făcut o rutină pentru brainstorming, desenam și schițam, mă documentam online despre branding book & process, am citit multe cărți și tutoriale. Și am început să fac schițe și să le vectorizez în diverse stiluri până am ajuns la cel de astăzi, ‘americănesc’ și jucăuș.
Am făcut multe cărți de vizită pe gratis, bineînțeles!
4. Care a fost prima lucrare ilustrată? Care a fost primul client și ce satisfacție ți-a adus munca ta de atunci?
Am făcut multe cărți de vizită pe gratis bineînțeles. Prietenilor mei. Pentru diverse afaceri mici. Dar și multe logo-uri mai slăbuțe(față de cele pe care le fac astăzi). Dar primul proiect serios a fost un logo și meniu pentru cafeneaua iubitului meu(pe atunci amic) și m-am bucurat enorm pentru că mi-a oferit această oportunitate.
Faptul că a crezut în mine m-a făcut să prind încredere în ceea ce fac și mi-a confirmat că sunt pe un drum bun. Cafeneaua funcționează și în ziua de astăzi. El mă susține la fel de mult în ceea ce fac. 🙂 win- win
5. Ai urmat cursuri, tutoriale, ai citit cărți de specialitate? Ne poți spune și nouă ce ar putea ajuta un amator în ale designului graphic în ziua de azi? Poți da exemplu propriu zise, dacă dorești.
Am ‘absolvit’ doar un an de facultate, în aceeași perioadă cu jobul meu nasol. Pot spune că nu m-a învățat prea multe din păcate. Iar pe cont propriu am învățat mai mult decât unii dintre colegii mei masteranzi. Deci totul pornește din tine. Cât de mult îți dorești să excelezi, dar și cât poți renunta la libertatea ta. Pentru că presupune muncă intensă, câteodată și 16 ore pe zi. Muncă în weekend și renunțarea la anumite ‘beneficii‘ adică ieșitul cu prietenii în fiecare seară, etc.
Cursuri specializate nu aș ști să recomand în momentul de față. Dar se găsesc foarte multe pe internet. Tutoriale pe youtube în funcție de domeniul pe care vrei să îl aprofundezi: vectorial, ilustrații, printuri, etc. Toate încep cu o simplă căutare HOW TO/Tutorials. În ziua de astăzi sunt muult mai multe video-uri decât acum 10 ani.
Alina Neag: Designerul meu favorit este Karim Rashid
Tutoriale:
Cărți:
- Logo Design Love
- The Ultimate Guide to Logo Design
- Logo Type
- Logo Modernism
- Trademarks & Symbols of the World
6. Acum spune-mi te rog care sunt proiectele la care ai lucrat și de care ești foarte mândră și acum. Care a fost rolul tău în aceste proiecte?
Pfff … foarte greu de ales fără să supăr pe vreunul dintre clienții mei. Nu am nici unul favorit sau special pentru că am investit aceeași pasiune și dedicare fiecărui proiect, ca și cum ar fi fost al meu. Din New York (Icing on the Cake) până în Singapore(Hey, Cupcakes).
Dar și cu câțiva clienți din România: Crazy Donut, Scutecele, Pohh Shop, Marvelous & Rangali. Cu siguranță proiectele unde am și întâlnit clienții live și am oferit toate serviciile. Branding, Brand Manager, Prints, Webdesign și Marketing. Unde am putut să ‘ating’ lucrările mele sau să le fac poze 🙂
Am lucrat cu pachetul Adobe de la 14 ani
7. Ce programe folosești tu în prezent? Care ar fi cel mai simplu de folosit de către un începător, ce ne recomanzi tu ca graphic designer specialist?
Simplu – Adobe. Am lucrat cu pachetul Adobe de la 14 ani. Am început cu Photoshop, fiind printre primele programe instalate pe primul meu computer. Dar am încercat alte programe gen Corel, dar nu ne-am înțeles. Pentru vectorizare Illustrator, pentru printuri InDesign, pentru fotografii Lightroom.
8. Cum te înțelegi cu clienții tăi, cu colaboratorii și cu cei cu care lucrezi? Faci echipă bună sau preferi să lucrezi individual?
Îmi plac oamenii faini, cui nu?! 🙂 Ador să mă întâlnesc cu clienții față în față, chiar dacă asta se întâmplă doar în 20% dintre cazuri, restul sunt video call. Îmi place să le citesc pe față entuziasmul și faptul că se încred în mine și își lasă imaginea companiei pe mâna mea – o foarte mare responsabilitate!
Pentru procesul de brainstorming, prefer individual pentru a mă relaxa și a-mi activa creativitatea la colte înalte. Restul mă distrage. Simt energia oamenilor și de multe ori mă agită pentru că sunt nerăbdători și vor totul rapid. Nu așa funcționează. Cel puțin nu în cazul meu! Îmi place să lucrez în echipă, să nu mă înțelegi greșit. Dar am învățat că cel mai bine funcționează sistemul de colaborare și externalizare proiect.
Adică am o echipă unde colaborăm toți de la biroul nostru de acasă, din diverse părți ale lumii. Schimbăm idei, ne consultăm între noi și ne ajutăm cu feedback. Dar admit, îmi plac foarte mult și colaborările cu alte firme de design din Europa. Sau atunci când clientul mă vrea la locul ‘faptei’
Travel, work and fun!
9. Care este procesul tău creativ? Începi cu o idee, faci brainstorming, îți notezi chestii, schițezi, faci cercetare și mai apoi te apuci de treaba? Ai o ordine a ta?
Procesul meu este destul de simplu. Dar pentru un proiect, brainstormingul poate dura și până la 2-3 săptămâni. Pe un fișier/foaie îmi trec toate indicațiile proiectului. De exemplu pentru un branding/logo – toate detaliile pe care clientul mi le furnizează. Nume, culori preferate, elemente incluse și exemple de logouri/design pentru a cunoaște oarecum gustul clientului.
Apoi începe cercetarea online pentru logouri din aceeași categorie și cercetarea competitorilor direcți și indirecți. Pentru a fi sigură că nu copiez fără să îmi doresc acest lucru, vreo idee. Sună comic dar mințile mari gândesc la fel.
Apoi urmează partea de schițe. În primul rând opresc internetul. Notificări telefon sau orice alt contact care m-ar putea perturba și încep să fac schițe bazate pe toate informațiile clientului. Să mă joc cu fonturile, culorile, elementele, etc. De multe ori îmi place să și pictez sau să includ caligrafia. Acest pas este foarte important deoarece îmi oferă oportunitatea de a mă juca cu fonturi, anumite litere și forme. Acestea m-au dus către o autenticitate a fiecărui proiect în parte.
Bineînțeles că monotonia și burnoutul apar des
De aceea meditația, o plimbare în aer liber, jumătate de oră de exerciții,yoga, citit sau chiar și un somn la prânz sunt binevenite pentru a nu–mi ‘arde creierul’.
În rest: SKETCH, SKETCH, SKETCH!
Următorul pas este feedback-ul clientului și procesul de vectorizare.
Recomand tutoriale: from sketch to vector 🙂
Mockup-uri, unde atașezi logoul pe produsele care va fi aplicat, cât și printuri(cutie luminoasă, căni, meniuri, șervețele, etc) pentru a avea o viziune mai bună asupra lui.
PS: Secretul meu este să te prefaci că proiectul este al tău și să lucrezi cu aceeași dăruire & pasiune până îți place și ție! Să te autocritici!
Să zicem că tu ai avea o cafenea cu logoul creat de tine. Este mai bun decât cel al competiției? Îți place sau îl mai ‘bibilești’ până iese ceva spectaculos. Totuși sper să nu fie la fel de dificil cum îmi este mie, pentru că sunt foarte ‘picky’ :))
10. Cum e cu feedbackul? Îl soliciți, îl primești oricum, te ajută să te dezvolți să revizuiești ce faci?
De obicei după ce procur schițele clientului, el are decizia de a alege varianta finală pentru a fi vectorizată. Ca mai apoi bazat pe feedbackul clientului să modific designul până ajung la varianta dorită.
11. Când erai la început cu designul, ai creat lucrări gratis doar ca să-ți faci mâna? Ce sfătuiești pe cei care încep light în design și vor să își facă un portofoliu? Să accepte să lucreze fără bani ori pe altceva sau să fie fermi pe poziție și să solicite măcar o mica plată pentru asta?
Da, precum am mai specificat, eram dispusă să iau orice proiect, în general cărți de vizită pentru că sunt mai ușor de făcut. Logoul și brainstormingul durează o lună. Deci e mai greu în a oferi un serviciu gratis care mă costă pe mine timp și bani(electricitate, mâncare și alte cheltuieli). Deși dacă sunt proiecte care ar da bine la portofoliu pentru început, să spunem că merită.
Eu am început să ofer servicii plătite în momentul când am fost sigură pe mine și pe calitatea designului meu, cu prețuri în funcție de competiția de acum 13 ani.
Recomand siteuri de genul 99designs, Fiverr sau Upwork, pentru ‘testarea’ și creșterea abilităților cu proiecte reale.
Pot face ceea ce îmi place!
12. Ceea ce faci acum este jobul ideal pentru tine? Ai ajuns unde ai vrut la început de drum când te-ai apucat de freelance?
UN MARE DA! Nu visam niciodată să pot trăi o viață atât de echilibrată. Pot face ceea ce îmi place. Mă trezesc când vreau. Călătoresc. Cunosc clienți, am proiecte minunate și atât de multe oportunități. Deși în spate totul este organizat. Mă trezesc la 6 – 6:30 și organizez task-urile foarte bine pentru o productivitate mai bună. Dar câteodată îmi permit să ‘trișez’ pentru că nu mă trage nimeni de urechi. Nu aș mai putea lucra cu șef și orar strict, deși am mai încercat pentru unele proiecte 🙂
13. De ceva timp, am descoperit mai bine Illustrator și Photoshop, și urmează să văd ce e și cu InDesign. Ce mi-ai recomanda ca pasionat de ilustrații, desenat și fotografii? Ce ai recomanda, de fapt, unui începător în domeniu?
În primul rând o tabletă grafică! Aceasta îți schimbă viața pentru că te învață să îți organizezi munca și layerele. Poți desena vectorial după desenele tale pe foaie. Sunt foarte multe efecte(watercolor, caryoca, etc) pentru ilustrații, dar și pentru logouri(shadows, etc).
Ca programe fiecare își are meritul său. Așadar eu folosesc cam tot pachetul Adobe:
- Photoshop pentru editat poze, mockups, cărți de vizită, flyere
- Illustrator – pentru logouri și alte proiecte vectoriale pe care nu le pot face în Photoshop.
- InDesign pentru print în general: flyere, cataloage, cărți de vizită, packaging(dar m-am obișnuit mai mult cu Photoshop și sunt mult mai rapidă)
- Lightroom – pentru editat poze și filtrele pe care le comercializez
14. Alina, îți mulțumesc mult pentru răspunsuri și pentru faptul că ți-ai luat din timpul tău prețios pentru a răspunde pozitiv la cererea mea! Mult succes în tot ceea ce faci tu frumos! Ești o inspirație!
Îți mulțumesc frumos și apreciez faptul că te-ai gândit la mine! Nu uita, totul vine din gândire, dorință și mult lucru! Invest in yourself!
Sunt recunoscătoare că Alina Neag a răspuns pozitiv invitației mele
Eu am reținut multe lucruri din răspunsurile ei, pe care chiar le voi aplica pentru dezvoltarea mea. Alina Neag este un model de reușită, un exemplu minunat de ceea ce poate face ambiția, perseverența și curajul.
Sper că și vouă v-a plăcut la fel de mult interviul! Vă aștept părerile în secțiunea de comentarii.
Sursa foto: galerie personală Alina Neag
Oana, iti multumim ca ne-ai dat ocazia sa o cunoastem putin pe Alina. 🙂
Mi-a placut mult interviul.
Ce ma bucur, Razvan! Multumesc frumos! Alina e o persoana frumoasa care ma inspira. 🙂
M-am uitat la clip si am descarcat si una din cartile recomandate, totul in speranta ca o sa incerc sa fac si eu un desen cat de mic. M-a inspirat Alina.
Ce ma bucur! Da, Alina chiar a dat multe tipsuri si idei in acest interviu. 😉
Interesanta persoana. Cand pasiunea se intalneste cu ambitia rezulta proiecte interesante. Iar legat de scoala unde inveti putin… am simtit si eu pe cont propriu.
Asa este. Cel mai fain e cand iti urmaresti visele si faci ceva care iti place, dar iti aduce si un venit stabil. 😉