Site Overlay

Tehnica scrisorilor de dragoste. Cum pot scrisorile să te ajute în relația ta

De tehnica scrisorilor de dragoste am auzit prima dată din cartea “Marte și Venus se ciocnesc. Volumul 2“. Această carte de dezvoltare personală scrisă de Dr. John Gray este citită de curând. I-am făcut o recenzie mai lungă pe Booknation. Apoi, am mai auzit recent de asemenea scrisori care ajută de la o prietenă dragă ce știa și ea de ele și chiar le aplica în viața ei.

Ideea este că scrisorile de genul, chiar dacă sunt numite de dragoste, nu sunt adresate doar celor care au probleme în cuplu

Nu! Acestea sunt recomandate a fi scrise pentru a te ajuta în toate celelalte tipuri de relații pe care le ai. Cu părinții, cu prietenii, cu colegii, etc.

Aceste scrieri din suflet care se bazează pe un anumit tipar sunt perfecte pentru a-ți da glas neliniștilor, supărărilor, nervilor, frustrării, dar și iubirii sau recunoștinței pentru cei cărora se adresează. Poți scrie una pentru soț/soție, dacă te simți neglijat. Poți scrie o scrisoare pentru prietenii tăi care parcă te iau de sus. Ori poți scrie aceste rânduri pentru colegii tăi de muncă ce te stresează și indispun.

Ideea e că acest rânduri nu vor conține numai părți negative subliniate, ci și pozitive. Pentru a formula clar o asemenea scrisoare este nevoie să știi cum să o compui și ce să introduci în ea. În cartea “Marte și Venus se ciocnesc. Volumul 2”, Dr. John Gray a creat o schemă a scrisorilor de dragoste care să te ajute să-ți exprimi sentimentele de tot felul pentru cei de lângă tine.

Specialistul susține că poți scrie aceste scrisori doar pentru tine sau poți alege mai bine să le trimiți destinatarilor. La rândul lor, aceștia ar trebui să-ți răspundă cu o mică scrisoare în care au luat la cunoștință despre felul în care te simți sau să îți spună direct, în față, ce cred ei despre ea și cum se pot repara lucrurile.

Tehnica scrisorilor de dragoste este aceea de a transforma o atitudine negativă într-una pozitivă, chiar constructivă.

Așadar, în loc să vă vărsați nervii pe cel care credeți că v-a greșit, sau mai rău să vă reprimați sentimentele, scrieți-i câteva rânduri în care să dezvăluiți cum vă simțiți. De ce credeți că s-a ajuns la asta. Dar și sentimentele bune pe care le aveți pentru acea persoană. Gândurile luminoase nu trebuie să lipsească.

Tehnica scrisorilor de dragoste. Format și exemplu

Dragă ….

Îți scriu acum pentru a mă deschide cu sinceritate în fața ta. Pentru a-mi elibera sentimentele negative pe care le am în momentul acesta. Dar și pentru a-mi exprima sentimentele pozitive pe care le pentru tine. Îți scriu pentru a elibera din mine toate stările rele și pentru a-ți cere să mă ajuți și să mă înțelegi.

Nivelul 1 – Supărare

Nu-mi place când încerci să-mi controlezi viața, de parcă eu nu aș putea face ceva pentru mine.

Mă enervează când vii cu tot felul de idei și sfaturi pe care mi le oferi când nici măcar nu ți le cer.

Mă frustrează să știu că poate faci asta din cauză că nu-ți par suficient de bună.

Sunt furios(furioasă) deoarece nu îmi dai dreptul la replică și te comporți ca și cum ai ști toate cele pe pământ.

Doresc să mă lași să îmi creez singură propriul drum, cu materialele pe care le dețin și să cer ajutor atunci când chiar simt nevoia.

Nivelul 2 – Tristețe

Mă doare că nu mă crezi ambițioasă, ci delăsătoare.

Sunt dezamăgit(ă) de atitudinea ta superioară.

Sunt trist(ă) că nu mă întrebi și pe mine ce fac sau ce mi-ar plăcea să fac, în schimb dându-mi tu variante care ți se par potrivite ție.

Sunt nefericit(ă) că prietenia noastră a ajuns un factor de stres pentru mine.

Mi-aș dori să înțelegi că nu toată lumea e ca tine și că nu toți vrem să facem o mulțime de lucruri doar ca să ne mândrim apoi cu ele.

Nivelul 3 – Teamă

Este dureros să știu că ne-am putea îndepărta ca prietene din cauza asta.

Sunt jenat(ă) că nu pot fi și eu mai bună în anumite lucruri ca tine.

Mă tem că presiunea din partea ta cu ceea ce aș putea să fac m-ar îndepărta mai mult de tine în loc să mă apropie.

Mi-e frică uneori să mai vorbesc cu tine știind că iar îmi vei spune de lucruri pe care le-ai făcut iar eu mă voi simți inferioară.

Mi-e groază că vrei să mă schimbi, doar pentru că tu o faci încontinuu.

Simt nevoia să mă înțelegi și să mă asculți mai mult, mai cu atenție, înainte de a veni cu tot felul de idei care nu mi se potrivesc.

Nivelul 4 – Remușcare și scuze

Îmi cer iertare dacă reacționez negativ la ceea ce îmi propui.

Mă simt prost că trebuie să inventez scuze pentru a nu mai vorbi cu tine.

Îmi pare rău că nu am fost mai deschisă cu tine până acum.

Mi-e rușine că am avut gânduri negative privitoare la persoana ta.

Îmi doresc să avem o relație bună bazată pe sinceritate, susținere reciprocă și iubire.

Nivelul 5 – Dragoste, înțelegere, recunoștință și iertare

Îmi place că te gândești la mine și la dezvoltarea mea ca persoană.

Apreciez că îmi dai și unele idei care chiar mă ajută dacă le pun în aplicare.

Îmi dau seama că nu sunt la fel de ambițioasă ca tine și că probabil nu ai intenții rele în ceea ce mă privește.

Te iert pentru că tot vrei să fiu altfel, deoarece știu că îmi vrei binele.

Mulțumesc de susținere, prietenie și iubire. Te iubesc la rându-mi!

Mi-ar plăcea să recunoști și tu atunci când sari calul și să mă lași să aleg singură ce cred că e mai bine pentru mine.

Am încredere că odată ce vei vedea această scrisoare mă vei înțelege mai bine așa cum sunt, cu toate sentimentele negative și pozitive pe care le am. Pentru a ne întări relația și a ne ajuta reciproc de acum încolo.

Cu dragoste,

……………..”

Ceea ce e cu bold e punctul de pornire al fiecărei părți din scrisoare. Ceea ce e completat cu italic după e un exemplu personal, care sper să te ajute să înțelegi cum să scrii aceste rânduri în modeul cel mai onest.

O astfel de scrisoare ne poate ajuta foarte mult în relațiile pe care le avem unii cu ceilalți. Chiar și doar scriindu-le pentru noi, fără să le trimitem sau să le arătăm celor în cauză, ne poate ajuta să ne eliberăm de sentimentele negative din viața noastră.

Voi știați de tehnica scrisorilor de dragoste? V-ați folosit de așa ceva sau ați face-o acum că ați văzut cum ar trebui compuse?

Love it? Like it!
Pin Share

8 thoughts on “Tehnica scrisorilor de dragoste. Cum pot scrisorile să te ajute în relația ta

  1. Nu stiam ca exista o tehnica numita in felul acesta, dar am constatat ca eu apelez la ea chiar si fara sa stiu de existenta acesteia. Obisnuiesc sa scriu adesea, simt ca-mi pot exprima sentimentele uneori, mult mai bine in scris, imi temperez mai bine pornirile si reusesc sa transmit celuilalt exact ceea ce simt.
    M-ai facut curioasa tare cu privire la carte, o pun pe lista si chiar o sa mi-o comand.
    Merci de pont, chiar o sa trimt cuiva o scrisoare (online), o am inceputa de ceva timp!
    Succes si inspiratie!

    1. Multumesc frumos, Angela! Cred ca mai sunt dintre noi care scriu asa scrisori, cel putin pentru noi, pentru a ne elibera sufletul si a scapa de negativitate.

  2. Nu știam de tehnica aceasta, dar pare tare interesantă și cred că este și utilă! Până la urmă scrisul este o foarte bună metodă de eliberare.

    1. Da, scrisul chiar ne ajută mult. Eu scriu tot felul de chestii pentru mine, cuvinte motivaționale, cuvinte de recunoștință și vise. Mă eliberez scriind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!