Cu siguranta, nu exista femeie care sa nu fi auzit de botox. Asociem, involuntar, botoxul cu marirea buzelor. Desi aceasta asociere nu este in totalitate incorecta, trebuie mentionat faptul ca aceasta substanta nu este folosita numai pentru buze. Pentru frumusetea si sanatatea chipului, exista o gama larga de servicii nonchirurgicale si botoxul este folosit in marea majoritate.
Si totusi, ce este botoxul? Ce indicatii estetice si terapeutice are? Are si contraindicatii? Botoxul este folosit in cabinetele de chirurgie estetica de zeci de ani, cabinete precum cel al Dr. Calu. In general, botoxul se foloseste pentru riduri.
Ridurile fac parte din procesul de imbatranire si pot fi atribuite daunelor cauzate de soare, contractiilor musculare rezultate din expresiile faciale sau de varsta. Ridurile reprezinta o stare naturala a tesaturii ce apare odata cu trecerea anilor, insa pot fi imbunatatite doar prin tratamente estetice.
Cele cauzate de contractia musculara, cum ar fi liniile fruntii sau cele din coltul gurii, pe de alta parte, pot fi reduse semnificativ cu injectiile cu botox. Botoxul se poate dovedi eficient si in tratarea transpiratiei excesive a axilelor si a palmelor. Deoarece botoxul este acum ceva indispensabil in medicina estetica pentru folosirea sa variata, merita sa-l descriem in detaliu pentru a afla intregul adevar despre eficacitatea acestuia.
Botoxul este cel mai cunoscut nume comercial al toxinei botulinice produse de bacteriile numite Clostridium botulinum. In acest sens, au fost identificate mai multe tipuri, dar cel de tip A este considerat cel mai puternic. Mai exact, botoxul functioneaza prin blocarea acetilcolinei sau a unei substante chimice care este responsabila pentru transmiterea impulsurilor electrice care provoaca contractia musculara.
Aceasta provoaca paralizie temporara care se dovedeste eficienta pentru eliminarea ridurilor timp de aproximativ 4 sau 5 luni.
Botoxul a fost folosit pentru prima data in 1978 pentru slabirea muschilor activi de la ochi, urmat de alte afectiuni neurologice, cum ar fi distonie si spasm hemifacial, avand efecte pozitive bune. Botoxul a fost apoi utilizat in chirurgia cosmetica, in 1990, pentru a reduce ridurile faciale rezultate in urma contractiei musculare.
Botoxul este injectat direct in muschii care provoaca riduri, folosind un ac foarte mic. De obicei, sunt necesare mai multe injectii in anumite zone, in cazul in care este utilizat pentru a remedia transpiratia excesiva in axila. Botoxul este injectat direct pe pielea axilara si pot aparea unele neplaceri si vanatai localizate ca reactie adversa, dar in general nu este necesara sedarea sau anestezia locala.
Prin urmare, activitatile normale pot fi reluate imediat. Botoxul are efect, de obicei, la 24-72 de ore dupa injectie, cu punctul culminant in aproximativ 1 sau 2 saptamani. Beneficiile sale dureaza in general aproximativ 4-5 luni. Cand toxina este injectata in muschii responsabili de ridurile de expresie, ofera fetei un aspect mai relaxat si mai neted. Uneori, sunt observate efecte de durata mai lunga care pot ajunge chiar si la 12 luni, intotdeauna cu referire la tratamentul transpiratiei excesive.
La acele paciente cu riduri foarte adanci, este posibil sa fie necesare tratamente repetate pentru a obtine un efect maxim. Cu toate acestea, dozarea prea frecventa sau excesiva de botox poate duce la rezistenta pacientului, datorita formarii de anticorpi care implica riscul de asimetrie faciala.
Utilizarea botulinum este contraindicata la persoanele cu:
-tulburari neuromusculare, cum ar fi miastenia gravis;
-care iau unele relaxante musculare si anticorpi, cum ar fi aminoglicozidele;
-pentru femeile insarcinate sau care alapteaza;
-pentru persoanele care se plang de infectie sau inflamatie a pielii.
Botoxul are si alte utilizari medicale. Pentru a da cateva exemple, neurologii recomanda utilizarea acestei toxine pentru bolnavii de migrena. Toxina botulinica a fost aprobata oficial de majoritatea sistemelor de sanatate din lume, tocmai pentru tratamentul migrenelor cronice.
Durerea de orice tip nevralgic, ar putea, de fapt, sa isi gaseasca alinare in urma injectiilor cu toxina botulinica. Acestea sunt doar cateva dintre principalele actiuni benefice pe care botoxul le poate oferi pacientilor care sufera de afectiunile fizice mentionate anterior.
Botoxul este un tratament simplu, nechirurgical, administrat de medic si care poate netezi temporar ridurile moderate pana la severe. In plus, este de remarcat faptul ca un tratament de doar 10 minute si care implica cateva injectii minuscule, permite in cateva zile sa ofere o imbunatatire a ridurilor si a unei alte afectiuni, efect care poate dura pana la 4 luni.
Cu toate acestea, exista cateva mituri de eliminat cu privire la injectiile cu botox:
Injectiile cu botox denatureaza expresiile faciale -Medicii sustin contrariul si subliniaza in mod specific ca expresiile faciale pot fi distorsionate, dar numai in caz de supradozaj sau in urma unei injectii indirecte de medicament.
Injectiile cu botox sunt toxice pentru organism – Botulinum este o proteina purificata derivata din toxina cu acelasi nume, adica o forma serioasa de intoxicatii alimentare. Insa botoxul pentru utilizare estetica este sigur prin administrarea sa precisa in unul sau mai multi muschi. Deoarece concentratia toxinei este foarte scazuta, o injectie cu botox este pur si simplu incapabila sa isi raspandeasca efectele in afara zonei indicate.
Pacientii dezvolta adesea o dependenta fata de injectiile cu Botox – Potrivit medicilor, botoxul nu provoaca nicio dependenta. In plus, efectele unui tratament cu Botox nu sunt permanente.
Injectiile cu Botox sunt dureroase si dau senzatii neplacute – Dimpotriva, este o injectie practic nedureroasa si, prin urmare, nu exista nicio senzatie neplacuta nici inainte, nici in timpul tratamentului sau chiar dupa tratament.
Botoxul este astfel un tratament non-invaziv, indicat pentru multe probleme estetice si medicale.
(Acest articol nu este scris de mine)
Wow! Ce articol bine documentat. Felicitări, Oana!
Multumesc frumos! 🙂
Un articol bun și util. Multumesc, Oana 🙂
Merci si eu, Razvan! 🙂
Habar nu aș fi avut de o grămada de lucruri referitoare la botox dacă nu îți citeam articolul. Știu că de multe ori botoxul, operațiile estetice nasc discuții contradictorii, eu chiar sunt pro, atât pentru cazurile medicale, cât și pentru atunci când te nemulțumește ceva la aspectul tău și vrei să schimbi.
Mulțumesc pentru informații! 🙂
Si eu sunt de acord cu interventiile chirurgicale. Cred ca este dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu persoana sa.
Ma crezi ca și pe mine ma bătea gândul?! Am buza superioara mai mica decât cea inferioara și parca mi-as fi dorit sa fie mai egale :)))).
Si eu am la fel, buza de sus mai mica. Dar o corectez din creion uneori. :))