Site Overlay

Ce-i de făcut în Casablanca? Lucruri văzute de noi în câteva ore

Atunci când am hotărât să mergem în Maroc în februarie, ne-am gândit că am putea explora și altceva aparte de Marrakech. Și pentru că Rabat, Fes și Tanger erau orașe prea îndepărtate de unde aveam să ne cazăm, am luat în considerare Casablanca. Numele în sine îmi promitea descoperirea unui loc de vis, reieșit parcă dintr-un film. De fapt, asta a și fost marea atracție pentru acest oraș. Faptul că a dat nume unui film celebru, care mi-a plăcut extrem de mult.

Însă, surpriză!

Filmul din 1942 nici măcar nu a fost filmat în Maroc, ci în totalitate într-un studio de la Hollywood

Hmm … De asta nici locul în sine nu a reușit să ne impresioneze prea mult. Ne bucurăm că nu ne-am cazat acolo pentru o noapte-două așa cum doream la început.

https://www.instagram.com/p/B_M2TthJg5z/

De fapt, ca să ajungem în Casablanca am luat trenul din Marrakech. Tren ce a făcut 2 ore jumătate la dus și la fel la întors. Pentru asta ne-am trezit devreme ca să apucăm să facem și drumurile și să batem și străzile din cel mai mare oraș, port al Marocului. Însă, încântarea de la început ne-a cam fost spulberată odată ajunși în Casablanca.

Față de atracțiile turistice atât de minunate și deosebite din Marrakech, Casablanca ni s-a părut fără strălucire și chiar plictisitor.

Nu aș recomanda să se ajungă acolo pentru mai multe nopți de cazare. Poate doar pentru câteva ore într-o zi. Dacă vă aflați în preajmă și doriți neapărat să spuneți că ați fost în Casablanca. De altfel, numele orașului port este măreț, strălucitor, dar ca o Fata Morgana.

Și totuși, în acest oraș imens, în care ne-am plimbat mai mult cu taxiurile, cel mai mult ne-a plăcut plaja, renumita moschee Hassan II și promenada.

Despre aceste atracții turistice din Casablanca voi și vorbi câte puțin în acest articol

Deși este un oraș mare și comercial, aspectul său nu este unul tocmai îngrijit. Am văzut partea săracă a lui, cartierul Habous cu bazarul său. Această zonă ne-a întristat mai mult decât Medina din Marrakech unde localnicii trăiau în mod tradițional.

Tarabele cu fructe, cărnuri și alimente felurite erau foarte neîngrijite. Mirosurile te alungau pur și simplu. Aglomerația te făcea să te sufoci. Iar oamenii nici măcar nu știau franceză bine, darămite engleză, ca să te înțelegi cu ei. Ba chiar nici nu erau la fel de prietenoși ca cei din Marrakech. Care porneau ei discuții și erau foarte interesanți și capabili să-ți explice lucruri.

https://www.instagram.com/p/B_RyOzSJvtb/

Clădirile și străzile sunt cam neîngrijite. Iar pe litoral, hotelurile și restaurantele sunt de domeniul trecutului, învechite și închise de ani buni. Acest aspect ne-a lăsat un gust amar legat de Casablanca. Promenada în sine de lângă plajă este drăguță. Te poți plimba în voie și relaxa privind oceanul și oamenii mișunând pe plajă. Legat de turism nimic nu demonstra că ar fi un oraș care să te aștepte sau să te îmbie în vreun fel.

Nu am găsit magazine, tarabe sau alte spații în care să se vândă suveniruri

Nu am dat pe stradă și nici pe plajă de nici o urmă de turism. Eram practic singurii nelocalnici de acolo. Nu că ne-am fi plâns în alte împrejurări de asta, dar acest lucru dădea locului o aură tristă, de părăsire.

Totuși, pe lângă plajele întinse și oceanul nemărginit, unde am petrecut mult timp din acea zi în contemplare, ne-a încântat măreața moschee Hassan II. Această moschee domină toată Casablanca. Este cea mai mare moschee din Maroc și Africa. Și a doua cea mai mare moschee din întreaga lume. De asemenea, deține cel mai înalt minaret din lume.

https://www.instagram.com/p/B_e1IFHJ9XW/

Cel mai frumos lucru la ea nu este neapărat înălțimea sa impresionantă. Ci coloritul și stilul său deosebit, ce te vrăjește. Lăcașul acoperă două hectare ca spațiu și cuprinde un număr inegalabil de credincioși veniți pentru rugăciune. Este un lucru magic să stai să o privești din curtea măreață. Și să asculți chemările la rugăciune care se reiau de 5 ori pe zi. De asemenea, cred că este singura moschee din Maroc unde poți intra ca turist. Dar doar într-un anumit orar și însoțit de un ghid. Noi nu am profitat de asta. Dar ne-am clătit ochii din exterior cu frumoasele-i detalii și ornamente în pur design islamic.

Experiența noastră în Casablanca ne-a lăsat un gust mai mult amărui decât dulce. Puteam să încercăm să vizităm alt oraș din Maroc în timpul risipit acolo. Cu toate acestea, ne bucurăm că am văzut cu ochii noștri minunata moschee Hassan II. O adevărata capodoperă arhitecturală a lumii islamice.

Acum la final vă adresez o întrebare.

Voi ați vizitat Casablanca, v-a impresionat acest oraș marocan sau ați rămas tot așa oarecum dezamăgiți de călătorie?

Sursa foto: galerie personală

Love it? Like it!
Pin Share

16 thoughts on “Ce-i de făcut în Casablanca? Lucruri văzute de noi în câteva ore

 1. Acum ma bucur si mai mult ca nu am fost in Casablanca. Cred ca ar fi fost o zi pierduta…

  Ma bucur ca scrii despre destinatii exact asa cum sunt ele, fara sa le infrumusetezi.

  1. Merci, Georgiana! Asa doresc sa scriu, despre lucrurile experimentate exact cum au fost, fara sa le imbunatatesc cumva. Daca e de ajutor pentru cineva, perfect. 🙂

  1. Exact. Nu vreau sa nu mergi din cauza a ceea ce auzi in alte parti, dar cel putin experienta noastra nu a fost prea stralucita. 😉

 2. Nu am văzut filmul, am auzit despre locație, deși niciodată nu am căutat mai multe informații despre ea. În schimb, am ascultat de multe ori melodia cu același nume.

  Îmi place foarte mult felul în care ai descris totul și sinceritatea cu care ai prezentat locul. Aș fi crezut că e ceva de vis, care trebuie neapărat vizitat, mai ales că are un film și o melodie care îi poartă numele, dar iată că nu e tocmai așa. Cu toate astea, pozele tale sunt foarte frumoase!

  1. Multumesc mult, Ada! Ce bine imi pare ca ti-a placut. Sa stii ca atat filmul, cat si piesa sunt grozave. Insa orasul … nu prea. 😀

 3. Felicitări pentru articol!
  Îmi place că ești sinceră și nu ridici în slăvi un loc despre care mulți am auzit.
  Casablanca nu era neapărat pe lista cu locuri pe care să le vizitez în viața asta, dar mă bucur să descopăr impresii sincere despre locuri iconice.

  1. Nu iti recomand sa mergi acolo, dar totusi sa mergi in Maroc intr-unul dintre orasele sale, poate la ocean, ca iti va placea, mai ales daca ti-a placut in Turcia. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!