Site Overlay

Alcoolismul. Ce este, cum ne afectează viețile și cum poate fi tratat

Nu îmi place să vorbesc despre asta deși e o chestiune care mă macină încă din copilărie. În plus, a reușit să-și pună amprenta pe mine într-un mod negativ. Și nici acum, la aproape 30 de ani, nu am scăpat de influența sa. Alcoolismul este afecțiunea cea mai urâtă de mine. Eu i-aș spune viciu, dependență, boală. Dar asta nu o va face să-și piardă din putere.

Cel mai rău lucru este când una dintre persoanele dragi prezintă semne de așa ceva. Viața îți este dată peste cap. Încerci să empatizezi, încerci să ajuți, să comunici cu cel afectat. Însă când acesta dă cu piciorul la tot în repetate rânduri, îți piere speranța iar frica sau ura iau locul neînțelegerii.

Alcoolismul poate fi definit printr-un abuz sau o dependență de alcool

Poate începe ca un abuz, ca o pasiune. Pentru a se transforma destul de repede într-o dependență în toată regula. La fel ca și în cazul dependenței de droguri. În acest fel, băutura devine centrul universului pentru cel ce este afectat de alcoolism. Persoana acaparată se simte bine consumând așa ceva, apoi se simte mai rău. Și ca să facă răul să dispară, bea din nou și din nou.

Aceasta nu este o explicație de specialitate. Este felul în care văd eu lucrurile având în vedere relația mea cu o persoană afectată de alcoolism. O persoană dragă și apropiată mie, de a cărei personalitate înainte de afecțiune mi-e tare dor. Nu este ușor să trăiești în apropierea celui care s-a transformat dintr-un om într-o ființă fără rațiune din cauza alcoolului. Și totuși încercând să-l înțelegi, să-l ajuți, să vorbești despre asta cu el, cel mai tare doare atunci când tot ceea ce încerci e în zadar.

Unele persoane consumă alcool pentru a scăpa de probleme, pentru a uita o clipă de ele sau pentru a-și face viața mai colorată. Altele, în schimb, consumă alcool până se înrăiesc și tulbură grav și viața celor din jurul lor. Oricum, eu cred că la un moment dat fiecare dintre cele două categorii va ajunge în locul celeilalte. Alcoolismul chinuie și pe cei afectați de el, dar și pe cei ce sunt legați într-un oarecare mod de cel dependent.

Se pare că alcoolismul se declanșează din cauza anumitor situații

Studiile demonstrează faptul că riscul de a adopta o dependență de băuturi spirtoase este mult mai posibil în anumite cazuri. De exemplu dacă ai o stimă de sine scăzută sau ești expus unui nivel mare de stres, este mai probabil să abuzezi de alcool. Ori dacă ești influențat de grupul din care faci parte sau ești hărțuit de cei din jur.

De asemenea, se pare că și simplul fapt de a trăi într-o familie în care consumul de alcool este acceptat și utilizat des, te poate determina să o iei pe calea vicioasă a alcoolismului.

Simptomele pe care le prezintă un dependent de alcool sunt bazate pe comportamentele avute de acești consumatori în parte. Însă cele mai comune semne ale afecțiunii sunt următoarele:

 • toleranță ridicată la consumul de alcool
 • comportament violent și certăreț în felurite situații, dar mai ales când cel în cauză este chestionat asupra viciului său
 • lipsa igienei personale
 • lipsa unei alimentații corespunzătoare
 • implicarea în scandaluri, bătăi, certuri, etc.
 • lipsa de la anumite evenimente importante sau de la școală, muncă, etc.
 • inventarea de scuze jalnice pentru a bea
 • nevoia de a consuma alcool în loc de a face orice altceva(practic persoana în cauză este orbită de alcoolism)
 • pierderi de memorie
 • afecțiuni serioase(ciroză, deshidratare gravă)
 • simptome urâte provocate de lipsa băuturii în organism(atunci când dependentul nu bea): greață, amețeală, stare de vomă, tremur, agitație

Este posibilă tratarea celor afectați de alcoolism?

Specialiștii ne asigură că da. Iar asta este un lucru care îmi ridică moralul, Dar chiar dacă există o soluție sau mai multe la această afecțiune, ce faci când cel dependent este contrar tratamentului? Ce te faci dacă alcoolismul este atât de adânc înrădăcinat în sângele lui încât chiar dacă el știe că îi poate fi mai bine, refuză să fie vindecat?

Poți cel puțin să te încălzești cu gândul că tu ai încercat tot posibilul sau va trebui să îl forțezi să facă asta?

Oricum, trebuie să știi că într-o clinică de dezalcoolizare există profesioniști care știu ce fac și cum trebuie să procedeze. Astfel, chiar dacă la început îți va fi milă de cel trimis acolo, se poate ca la ieșire să fie cu totul un alt om. Sau cel puțin să redevină cel care a fost cândva cea mai dragă persoană din viața ta.

O clinică privată de psihiatrie este Centrul Medical Laura Cătană. Acolo se oferă tratament specializat pentru dezalcoolizare. Fiind un loc în care îngrijirea medicală a trupului este obținută mai întâi printr-un tratament al psihicului, locul din care pornește totul.

Datele de contact ale spitalului privat Centrul Medical Laura Cătană:

Adresă: Str. Horea, nr. 148A, Pianu de Jos, Alba

Telefon: 0746-287-101/0757-240-917

E-mail: laura.catana@doctor-psi.ro

Website: doctor-psi.ro

Paginile sociale:

Facebook Centrul Medical Laura Cătană

Google

YouTube

Sursa foto: Unsplash

Love it? Like it!
Pin Share

14 thoughts on “Alcoolismul. Ce este, cum ne afectează viețile și cum poate fi tratat

 1. Raluca Anghel says:

  Din pacate nu poti sa ajuti o persoană care nu vrea să fie ajutată. Este o dependență oribilă și impactul este enorm. Eu am ales să pun capăt relației cu o astfel de persoană și a fost cel mai bun lucru pe care l-am făcut.

  1. Din pacate, la mine e vorba de cineva din familie, deci nu-i asa de usor. Si de asta e si mai trist si suparator. Daca ar fi vorba de o alta relatie, i-as pune capat.

 2. E o afecțiune gravă și e trist când e vorba de cineva din familie. Am amintiri din copilărie cu o persoană dragă mie care începea să dezvolte dependență. Corpul fizic nu îi permite însă, a ajuns în spital de câteva ori în urma alcoolului, iar de ceva vreme nu am auzit să mai aibă probleme, deși, din păcate, o dependență de felul acesta poate reveni oricând. 😔

  1. Asa este. Dependenta de alcool, chiar si tratata pentru o perioada poate reveni daca cel in cauza nu doreste cu adevarat sa o ia pe drumul cel bun.

 3. Chiar dacă mulți încep să consume alcool ca un mod de relaxare, dacă se transformă rapid într-o dependență înseamnă că rădăcina problemei este alta.
  Da, alcoolul oferă alinare în situații dificile și este suficient să atingi un nerv care să-l transformi în viciu.
  Cu timpul am observat la mulți clienți că s-au oprit din acest viciu odată ce au întâlnit persoana care i-au înțeles. Orice alcoolic are un obicei sau motiv care îi fac să se simtă mizerabili, dar găsesc alinare în alcool.
  Dacă descoperi lucrul pe care ei îl fac în mod continuu pentru că sunt nevoiți, dar în același timp nu-l fac de plăcere (munca pe șantier unde este frig și periculos, singurătatea – genul ăsta de motive), atunci descoperi sursa problemei și știi cu cine te lupți în realitate.

  1. Imi place mult parerea ta argumentata. Ai mare dreptate. Orice abuza pana la urma este cauzat de o anumita problema sau probleme. Si daca se stie si sursa problemei si tot nu poti ajuta in vreun fel?

  1. Exact! De cele mai multe ori persoana respectiva nici nu recunoaste ca ar fi dependenta de alcool si ca acesta i-ar distruge viata. Sau daca recunoaste, o ia in gluma si se victimizeaza.

  1. Ce ma bucur ca ai intalnit un caz fericit, Iza. Dar in cazul despre care vorbesc eu este totul in zadar. Dependenta este foarte veche iar persoana vicioasa este deja pe un drum fara intoarcere. 🙁

 4. In primul rand, felicitari pentru articol, contine informatii foarte utile.
  Chiar daca se spune ca un pahar de vin este bun pentru sanatate, mi se pare o porcarie mare alcoolul. Nu consum alcool (ultima data am gustat putin vin, cred ca 20 de mililitri acum 6 ani …. si nu m-am imbatat niciodata). Chiar daca vad ca alti tineri beau, nu ma atrage sub nici o forma, si consider ca alcoolul aduce doar lucruri rele, in special pentru dependenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!