Site Overlay

Fundația cu piloți forați

Acest tip de fundație este din beton și este utilizată pentru a susține greutăți mari pe verticală. O fundație cu piloți forați este utilizată pentru lucrări mai complexe. De exemplu, putem vorbi de poduri, clădiri înalte sau complexe industriale foarte mari.

Instalarea unor asemenea piloți presupune găurirea pe verticală a solului, utilizând o mașinărie de forat. Aceasta este dotată cu instrumente speciale de găurit solul dar si roca. Și poate merge până la o adâncime de 60 de metri, cu un diametru de 2,4. Odată realizată gaura, se introduce o structură de beton care poate susține pilonii de la suprafață.

O asemenea lucrare trebuie realizată și proiectată de către ingineri specializați

Sunt extrem de importante cunoașterea solului în care se acționează, dar și greutatea lucrării care trebuie realizată. Deoarece o asemenea lucrare trebuie să susțină o sarcină de mii de tone pe un teren dificil, uneor chiar instabil. Practic, în subteran se creează un fel de ziduri de structură care să împiedice dărâmăturile de teren. Dar și circulația apei prin structura subterană.

Acest tip de structură reprezintă o provocare pentru executant. Dar și pentru proiectantul care trebuie să realizeze o analiză profundă a tipului de sol în care se va executa lucrarea respectivă. Când se trece la execuție, se va ține seama de analiza solului și de experiențele anterioare pentru a se decide tipul de structura care se va implementa.

Așa încât să nu se afecteze și terenul din împrejurimi. În situația în care solul este nisipos, mișcător sau cu pietriș, atunci acești piloți forați trebuie să fie din oțel ca să poată susține lucrarea. Un asemenea tip de teren este extrem de dificil și face din proiectul respectiv o lucrare mult mai complexă de executat.

De ce să alegi piloți forați față de piloni convenționali?
  • Acest tip de piloni pot fi utilizați în situația unui sol instabil, mai moale;
  • De asemenea, deoarece adâncimea acestora fiind mare, atunci se poate evita variația firească a umidității, înghețului, în funcție de sezon;
  • Solul din împrejurimi nu afectează structura fundației;
  • Vibrațiile sunt mai scăzute;
  • Acet tip de fundație este mai economică și mai eficientă decât una clasică.

Sursa foto: Unsplash.com

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!