Site Overlay

Delicii de încercat odată ajuns în Italia. Bucătăria italiană pentru turiști

Fii liniștit/ă! Nu încerc să-ți fac eu meniul sau programul de vacanță. Dar dacă tot vei merge în Italia, cel puțin să știi ce bunătățuri ai putea încerca acolo. Chestii care nu au același gust în alte părți ale lumii. Înainte să plec eu însămi în Italia, am întrebat lumea ce ar trebui să nu ratez acolo. Și pe lângă recomandările de obiective turistice din Roma, am primit și ponturi legate de bucătăria italiană.

Eu în Italia nu am fost decât în Ventimiglia, în Roma și în Vatican. Dar asta nu înseamnă că nu am încercat să profit din plin de majoritatea deliciilor culinare. Și, bineînțeles că îmi doresc să revin în țara cu la dolce far niente, cândva când nebunia cu Coronavirus va trece.

Delicii din bucătăria italiană pe care doar în Italia le poți savura așa cum trebuie

Trebuie să recunosc că am plecat la drum salivând dinainte la chestiile pe care urma să le încerc. Și de asemenea, odată acolo am mâncat și am băut bine, rezultatul fiind vizibil în ceea ce privește noua siluetă. Haha!

Mâncarea nu e atât de scumpă pe cât ai crede. Depinde de unde o iei. Poți lua masa copios și ieftin cu street food. Dar poți intra și într-un local, restaurant sau chiar în gara Roma Termini. Aici vei găsi toate specialitățile italiene repartizate pe zone sau mici insule de unde îți poți cumpăra ce vrei.

Pizza

Oh, pizza! Cine poate rezista unei felii sau mai multor felii de pizza cu blat italian, multă mozzarella, ierburi aromatice și ulei de măsline? Bineînțeles, așa cum știi deja, există câte un tip de pizza pentru fiecare iubitor de mâncare italiană. Margherita, Siciliana, Quattro Formaggi, Prosciutto e Funghi, Capricciosa, Calzone, Tonno e Cipolla, Quatro Stagioni, Viennese, etc.

Lasagna

O lasagna mai bună ca în Italia nu am mâncat nicăieri. Bine, nici nu mănânc prea des, ce-i drept! Dar acesta este un adevărat deliciu din bucătăria italiană. Nu ar trebui să-l ratezi. Vei simți cum ți se topesc pe limbă pur și simplu mozzarella și parmezanul. Ei bine, acum știu de ce motanul Garfield era atât de înnebunit după acest fel.

Pasta

Ca și pizza, există câte un fel de paste care mulțumește pe oricine. Nouă ne-au plăcut cel mai mult pastele Carbonara, Spaghetti aglio e olio, Amatriciana și Bolognese. Știu că bucătăria italiană e plină de brânzeturi, carne crudă, uleiuri și condimente tari, dar nu ne-am putut abține de la nimic.

Fructe de mare și pește

În toată nebunia cu pizza, paste, tiramisu și gelato, nu uita de fructele de mare și de peștele proaspăt. Bucătăria italiană este renumită pentru astfel de mâncare. În plus, ai și atâtea sortimente de pește și de fructe de mare de încercat. Sigur găsești ceva și pe gustul tău.

Cannoli

Acest desert italian este originar din Sicilia, dar se regăsește în cofetăriile din toată Italia. Am încercat acest dulce cu ricotta, dar nu m-a dat pe spate. Ori poate nu am avut șansa să savurez unul proaspăt, cine știe.

Focaccia

Focaccia a devenit de mult un tip de pâine adus pe lângă felurile de mâncare și în alte țări. Dar odată ajuns în Italia trebuie să încerci mai multe feluri de focaccia de la localurile cu street food. Au prețuri bune, sunt super sățioase, aromate și îți recomand să guști așa ceva când sunt proaspete și aburinde.

Cafea

Evident că ardeam de nerăbdare să ajung în Italia și să beau o cafea tare. Recunosc că am încercat-o de câteva ori. Dar nu am putut să îmi beau espresso-ul simplu, chiar dacă era cât un shot. După ce l-am gustat raw, am pus tot zahărul și ceva lapte și a mers mai mult pe partea mea. Dar e o experiență în sine! În plus, cafeaua în Italia e foarte ieftină. Un espresso nu depășește 1,5 euro iar cappuccino îl poți comanda și la 2 euro doar.

Apropo, pe lângă espresso și cappuccino, noi am mai încercat cafe latte și cafe frappe.

Gelato

Dacă bucătăria italiană e sinonimă cu pizza și pasta, nu poți neglija nici partea dulce a ei. Adică gelato! Deși am mai mâncat înghețată la viața mea, atâtea sortimente la un loc ca în Italia nu am mai văzut pe undeva. Deși în mod normal optez pentru ciocolată neagră și ceva fructe de pădure, gelato-ul favorit din Italia a fost un mix de Amarena, Bacio și Nocciola. Și acum mă ling pe buze când îmi amintesc de gustul ei senzațional.

Nici gelato nu mi s-a părut a fi scump în țara de unde provine. Pe o cupă cu 3 arome am dat 2,5 euro. Asta de la o gelaterie de pe Isola Tiberina(Roma).

Tiramisu

Tiramisu nu am încercat în Italia, însă fac destul de des acasă. Cu toate astea, acum mă gândesc cu regret că nu am văzut cum se simte la gust și textură într-o pasticceria italiană.

Limoncello

Nici digestiv nu am băut în excursia noastră în Cizmă. Dar am ajutat la prepararea și consumarea unor sticle de limoncello în Franța. Așa că … Oricum, dacă ai ocazia în călătoria ta în Italia, încearcă digestivele lor: limoncello, amaretto, sambuca.

Vin italian

La o masă bună sau la un desert delicios, nu uita să asortezi o sticlă sau un pahar de vin italian. Există și în acest caz atât de multe soiuri și arome încât sigur te va nimeri unul dintre ele. Ce zici de Prosecco, Pinot Grigio, Lambrusco, Moscato, Pecorino?

Ceea ce am enumerat aici este doar o parte, probabil mică, din bunătățile ce se regăsesc în bucătăria italiană. Dar cel puțin pe acestea le-am încercat sau am auzit că ar fi recomandat să le încerci odată ajuns în Italia.

Tu ce delicii italiene ai încercat sau ai vrea să savurezi cu prima ocazie?

Sursa foto: galerie personală

Love it? Like it!
Pin Share

4 thoughts on “Delicii de încercat odată ajuns în Italia. Bucătăria italiană pentru turiști

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2023 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!