Fiind într-o etapă de cercetare în ceea ce privește lucrările de renovare a unei case, m-am lovit inevitabil de subiectul “boilere”. Fiind vorba de o locuință la țară, nu pot lua în considerare aceleași lucruri ca în cazul unei locuințe la oraș sau a unui apartament la bloc.
Mai ales că locația nu prezintă unele avantaje pe care le au orașele sau satele mai dezvoltate. De aceea, pe lângă tâmplărie, mobilă și aparate electrocasnice utile într-o gospodărie, sunt în căutare de boilere pentru încălzit apa. Dacă pentru încălzirea casei există deja sobă pe lemne, pentru a avea apă fierbinte am nevoie de un ajutor în plus.
Care sunt caracteristicile diferitelor tipuri de boilere?
Am întrebat în stânga și în dreapta ce este mai ok de folosit într-o casă de la țară pentru a avea apă caldă la discreție. Fiecare persoană mi-a indicat ceea ce a funcționat în cazul ei. Dar din vorbă în vorbă mi s-a recomandat să caut și pe net.
Oricum, am înțeles că a alege cel mai potrivit tip de boiler pentru casă este în funcție de anumite criterii. Buget, dimensiunea locuinței, numărul de persoane care trăiesc acolo, existența unei rețele de gaz în zonă, disponibilitatea unor resurse de foc, etc.
Așadar căutările mele online m-au dus pe site-ul Quickshop.ro. Mai exact pe pagina de categorie https://www.quickshop.ro/boilere-accesorii-c3-p1. Aici am descoperit că există cel puțin 3 tipuri de boilere recomandate pentru o casă în zona rurală.
Se poate vorbi despre boilerele electrice, despre boilerele pe lemne și despre cele pe gaz. În definitiv cam pe acestea le-a adus în discuție toată lumea cu care am vorbit și față în față.
Doar că nu este ușor să alegi așa pur și simplu un produs. Mai ales că fiecare dintre ele prezintă avantaje și dezavantaje. Iar fiecare tip în parte prezintă la rândul său modele cu capacități, prețuri și trăsături diferite.
Ce am aflat despre cele 3 tipuri de boilere enumerate mai sus?
Boilere electrice
Boilerele electrice reprezintă o modalitate de a încălzi apa folosind doar electricitatea. Acolo unde nu există posibilitatea racordării la o rețea de gaz pentru a pune în funcțiune un boiler pe gaz, un boiler electric este binevenit. Astfel de produse, așa cum se poate vedea și pe site-ul Quickshop.ro, pot varia în funcție de dimensiune, formă și putere.
Avantajele unor astfel de unități de încălzire a apei sunt multiple. Boilerele electrice sunt destul de simpliste și ușor de instalat. Nu necesită foarte mult spațiu, în funcție de capacitatea fiecăreia. Și pot fi instalate oriunde în casă, atâta vreme cât există o sursă de energie acolo.
Dezavantajele sunt mai puține. Dar trebuie avute în considerare de asemenea. Pentru că gazul este mai ieftin decât curentul, asta va însemna că vei plăti facturi mai mari la energie odată ce vei opta pentru un boiler electric. Mai ales dacă numărul de persoane din casă este mai mare și se folosește mult apa caldă.
Boilere pe lemne
Boilerele pe lemne reprezintă probabil cea mai întâlnită modalitate de a obține apă caldă menajeră în zona rurală. Aceste echipamente pentru încălzire se regăsesc în mai multe forme. Însă în general sunt formate din boilerul propriu zis și o sobă pentru ars lemnele.
Un avantaj al unui astfel de tip de boiler este că nu poluează cum ar face-o unul pe gaz. Un alt atu ar fi cel că lemnul de foc este mai ieftin decât electricitatea sau gazul. Doar că este necesară o cantitate constantă de lemn pentru a obține apă caldă în orice anotimp. De asemenea, aceste boilere au o putere mai mare, putând încălzi mai multă apă într-un timp mai scurt.
Dezavantajul principal al produsului este acela că pentru a obține apă fierbinte trebuie să aprinzi focul în sobă în prealabil. Și de asemenea trebuie să menții focul constant pentru a avea apă în fiecare moment al zilei. Adică ai parte de apă caldă doar când funcționează soba.
Boilere pe gaz
Boilerele pe gaz sunt de asemenea recomandate într-o gospodărie la țară. Însă aceste produse își pot aduce beneficiile într-o locuință doar dacă există o rețea de gaz la care să poată fi racordate.
Unul dintre avantajele boilerelor pe gaz este că pot oferi apă caldă în mod continuu și foarte rapid. Spre deosebire de boilerele pe lemne de exemplu. În plus, costurile la gaz sunt mai mici decât cele la electricitate, dacă este să comparăm cu un boiler electric.
Unul dintre puținele dezavantaje ale unui boiler electric este faptul că poate costa mai mult decât alte tipuri, în funcție de capacitatea sa. De asemenea, astfel de boilere nu pot fi montate cu ușurință de oricine. Adică este necesar ca montajul să se facă de profesioniști în domeniu. Iar camera în care se va amplasa să corespundă unor criterii obligatorii.
Recunosc că până să mă împiedic de acest aspect datorită lucrărilor pentru casă, nu știam mare lucru despre boilere și diferențele dintre anumite categorii de produse. Însă acum, că am făcut o mică comparație între cele 3 tipuri de boilere, observând pe rând avantaje și dezavantaje, parcă mă simt mai luminată.
Site-ul QuickShop mi-a fost de folos cu informațiile și produsele sale variate
Iar dacă vrei să știi și tu mai multe despre boilere sau să discuți modele și prețuri, uite aici datele lor de contact:
Adresa: Str Ciresului nr 14, Dragomiresti Vale, Ilfov
Telefon: 0765.277.006
Email: comenzi@quickshop.ro
Tu pe care dintre cele 3 tipuri de boilere îl recomanzi pentru o casă la țară?
Sursa foto: QuickShop.ro
Trei tipuri de boilere, dintre care pe unul l-am folosit și eu până cu ceva timp în urmă, un boiler electric, din moment ce locuiesc la casă.
Comparația e una corectă și avantajele și dezavantajele luate în considerare sunt în beneficiul celui interesat.
Despre QuickShop.RO nu știam, dar pare un site interesant în care produsele sunt așezate pentru a fi ușor găsite și categorisite. Produsele sunt diverse și pentru fiecare buzunar.
Cred că la țară boilerele sunt ultranecesare, dar după părerea mea dintre cele trei tipuri prezentate de tine, cel mai eficient în cazul localităților noastre rurale este doar cel electric.
Spun asta din trei motive.
1. Daca cineva ar alege un boiler pe lemne ar însemna să țină soba alimentată cu lemne permanent, lucru care ar însemna costuri mari.
2. Automat dacă aceste costuri ar fi enorme cum și cred, din cauza costurilor lemnului, la un calcul simplu alt tip de boiler ar fi considerat mai rentabil.
3. Apoi avem 4 anotimpuri și să ții soba alimentată cu lemne vara…
Așadar după părerea mea boilerul electric e varianta cea mai bună, dar desigur, alte opțiuni își pot găsi rentabilitatea în funcție de context.
Bun articol și interesant blog.
Felicitări, Oana!
Îți dau dreptate. La cel electric m-am gândit și eu mai mult. Doar că mi-e teamă de consum. Aș opta și pentru boiler pe gaz, dar din păcate în zona unde e casa nu există încă retea de gaz. Deci cred că tot la electric rămân. Multumesc frumos de păreri și argumentare! 😊