Site Overlay

Stări de angoasă. Poate un certificat energetic să schimbe atmosfera?

E toamnă târziu și frigul s-a așternut peste tot. Așa cum ultimele frunze au căzut, nemaiavând de partea lor soarele care să le ofere o ultimă rază de căldură. E toamnă și aș vrea să îmi placă mai mult anotimpul acesta. Dar odată cu ultimele mângâieri de soare și cu pomii rămași de tot goi, frigul s-a cuibărit și în inima mea. Și nu numai în inimă, cât în casă. Cu sau fără certificat energetic, locul ăsta mă deprimă.

În loc să mă bucur de zile productive în care să scriu, să citesc, să mă simt acasă ca într-un culcuș confortabil, stau înfofolită în pături, cu doctorii pe lângă mine și cu un reșou antic, ce abia răspândește în jur fantezia unei unde de căldură.

Nu așa îți închipui a fi o toamnă ca în poeziile romantice și calde, citite cu gene tremurânde

Asta e mai degrabă o toamnă rece, necruțătoare, ce provoacă angoasă și te apasă cu aripi de plumb. Parcă aș fi într-o poezie de-a lui George Bacovia. Dar eu aș vrea să mă simt în apartamentul cu chirie în care stăm mai mult ca acasă.

Să simt căldura cum vibrează în încăperi. Să mă ia o toropeală plăcută și să simt că sfidez vremea dușmănoasă de afară. Însă deocamdată cam nimic nu mă face să mă dau jos din pat dimineața. Nu sunt motivată.

Poate doar o ceașcă de ceai de mentă mă mai binedispune. Dar asta nu mă încălzește decât temporar. Mâinile se vor dezmorți doar cât lichidul dinăuntru va fi fierbinte. Apoi, mâinile mele vor reveni la răceala lor obișnuită și vor începe să bată cam înghețate pe taste. Oare există un certificat energetic și pentru locul ăsta?

Mi-e dor de căbănuța din lemn cu șemineu în care am stat într-o vacanță de iarnă la munte

Izolată, mică, dar plăcută. Cu ferestre și uși trainice și cu toate cele la îndemână pentru un trai cât mai confortabil.

Asta e! Dacă ar fi să am vreodată casa mea, așa îmi doresc să fie. Nu prea mare, dar clădită bine, izolată pe exterior și interior, doar cu mansardă și cu o mică sobiță, șemineu nu doar de formă sau cel puțin cu centrală proprie.

O casă în care să mă simt bine, în care să locuiesc, să muncesc și să iubesc cât mai frumos. Un cuib comod și cald, care să obțină un certificat energetic de clasă înaltă. Care să ne bucure și buzunarele, pe lângă plăcerea de a ne face inimile să tresalte mereu când rostim “casa noastră“.

Dar până la realizarea acestui ideal, aș face mai bine să sun proprietarul și să îi propun să cheme un auditor energetic la fața locului. Asta ca să nu ajung să mă transform într-o lunatică ce stă într-o locuință veche, singură, tremurând mereu a boală și cu gânduri aiurea.

Apartamentul ăsta sigur are certificat energetic dar blocul în sine necesită o termografie serioasă

Dar eu doar îi voi sugera proprietarului lucrul ăsta. Nu vreau să mă congelez și să mă îmbolnăvesc până oi avea casa mea. Vreau să trăiesc suficient să mă văd acolo cu o ceașcă de cappuccino cu aromă de dovleac făcut în casă în propria bucătărie cu consum scăzut.

Să mă văd stând comod lângă foc sau pe sofa, fără să mă înăbuș într-o pilotă uriașă. Citind poeziile mele preferate de la Bacovia fără să trăiesc una dintre ele.

Apartamentul în care locuiesc momentan, de fapt blocul în sine, nu este izolat de nici un fel. Centrală termică nu are. Caloriferele nu emană suficientă căldură și troscăne întruna din toate încheieturile. Tâmplăria este veche. Frigul apăsător intră în șuvoaie pe sub uși și ferestre. Umezeala imprimă locului o aură de ostilitate. Aici vântul nu urlă doar afară, smulgând de pe ramuri și ultimele frunze răzlețe. Scoate șuierături macabre și pe casa scării. Totul transmite o stare de angoasă.

Nimic nu mă prea face să iubesc locul ăsta. Și mai ales nu banii dați pe întreținere, pe lângă suma umflată pentru chiria lunară. Aproape o ajung pe aceasta din urmă. Și parcă nimic nu mai are rost. Dacă locul în care stai nu te face să te simți bine, dacă locul în care revii de pe drumuri nu te încălzește cu nimic la propriu și la figurat, atunci la ce bun?

Sper că pe tine locuința în care stai te bucură suficient. Ce părere ai de existența unui certificat energetic? Cel privitor la casa în care locuiești cum prezintă situația?

Articol scris pentru SuperBlog 2019.

Sursa foto: certificat-energetic24h.eu, pexels.com

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!