Site Overlay

Low cost, nu neapărat echivalentul bad experience

De când mă știu am călătorit cu avionul doar la low cost. Și nu am avut prea mari probleme cu asta, deoarece știam că nu trebuie să am pretenții. Ba chiar mă bucuram când găseam bilete de avion ieftine, pentru că asta ne permitea să călătorim mai des. Eventual să putem lua și o cazare bună și să mai avem și de mâncare și transport la fața locului.

Eu nu consider că low cost înseamnă și calitate inferioară sau servicii proaste

Deși nu neg că am trăit și eu câteva situații penibile. Nu zic că nu aș vrea să călătoresc cu avioane și companii din categoria first class. Dar până să ajung la bugetul acela care îmi va permite să fac astfel de cheltuieli, varianta aceasta mi se pare mai mult decât satisfăcătoare. Mult mai profitabilă decât călătoritul cu autocarul sau trenul. Mai ales când vine vorba de călătorii internaționale.

Mereu m-am bucurat de bilete ieftine la companii precum Wizz Air sau Ryan Air. Dar de ceva vreme am descoperit și Easy Jet, de la care profităm de prețuri și inspirație în cele mai bune sezoane. Tind să cred că la aceeași destinație ajungi și cu un zbor low class și cu unul first class. Diferența de durată nu există. Ci doar condițiile și nebunia cu bagajele. Bine, dar dacă îți iei priority, poți călători calitativ și la low class.

Dacă la economy nu prea ai spațiu pentru picioare și loc deasupra capului pentru bagajul de cabină, la high class foaia se schimbă. Însă pentru zboruri scurte, mai ales pe teritoriul Europei, pentru mine e suficient asta. Bine, nu ai parte nici de gustări, mese servite la intervale regulate, pături, băuturi la discreție, o cabină aproape personală și un personal mult mai binevoitor. Dar ne putem lipsi de asta atâta vreme cât noi suntem axați pe destinație și nu pe zborul în sine. Oare sunt eu prea puțin exigentă?

Până la urmă știi ce ai ales și la ce te-ai înhămat odată ce îți iei bilete ieftine

De ce ai mai avea mari pretenții? Important e să ai loc de bagaje, să ai un loc în avion(nu neapărat la fereastră). Să ți se explice instrucțiunile de către un staff bine pregătit și amabil. Să existe o toaletă funcțională(de fapt două :))). Și să aterizezi în siguranță în locul propus.

Dar bine, trebuie să mă întorc puțin la problematica bagajelor. Niciodată nu vei înceta să te stresezi cu politica diferitelor companii aeriene low budget când te vei hotărî să pleci într-o vacanță. Acestea își schimbă regulile privitor la bagajele de mână precum se schimbă vremea. E ceva cât se poate de normal pentru afaceri. Dar nu este deloc de înțeles de către pasageri, care trebuie să se mai streseze de fiecare dată și cu asta.

Să zicem că ai călătorit cu mai multe companii aeriene până acum, în ani diferiți. Știi deja ce bagaje de mână Wizz Air îți trebuie și nu îți faci griji. Deoarece data trecută ai avut ce trebuia și nu ai avut probleme. Te gândești probabil că dimensiunile 55x40x20 sunt cele standard pentru ca valiza de mână să îți fie acceptată la bordul oricărei aeronave.

Dar vei rămâne surprins de ce vei afla data viitoare când vei căuta bilete de avion!

Fie doar acest bagaj îți este acceptat la bord, și nu mai ai dreptul și la o mică geantă de mână. Fie că va trebui să plătești pentru el, de vreme ce nu mai este acceptat gratis și ai voie doar cu un mic rucsac la purtător. Cine să mai înțeleagă și aceste reguli care apar mereu altele ca ciupercile după ploaie?

Bine măcar că avem la îndemână internetul. Acolo putem căuta la orice oră noile standarde și politici legate de ce ai voie să iei în avion, ce ai voie să pui la cală. Și ce ar trebui sau nu să conțină acestea. Sau, și mai bine, există un site bine organizat numit TravelKit, care este specializat în accesorii pentru călătorie și bagaje de avion. Dar ideea e că nu numai furnizează aceste instrumente nelipsite pentru zbor, ci pune la dispoziție internauților și informații actualizate. Ori sfaturi legate de politica de bagaje ale diverselor companii aeriene.

Cel mai neplăcut lucru ce mi s-a întâmplat vreodată nu are de-a face cu pierderea bagajelor sau mai știu eu ce

Slavă Domnului că nu mi s-a întâmplat vreodată așa ceva! În schimb, a fost vorba de primul meu zbor cu avionul, evident low class. La verificatul lichidelor mă trezesc că trebuie să arunc un deodorant nou nouț, cumpărat special pentru vacanță, pentru că depășea gramajul admis. Doh, evident că era vina mea. Dar zburam prima dată și eram cu capul în nori la figurat. Mi-a părut atât de rău după produsul acela. Mai ales fiindcă era nou cumpărat, dădusem ceva bani pe el, era plin și mirosea grozav.

Dar chiar dacă am încercat să negociez cu agentul de securitate zicându-i că e nou, nici nu are cantitatea de care zice ambalajul și e doar recipientul de el, tot nu s-a înduplecat să mi-l lase. Mi-a lăsat o mică portiță de scăpare spunându-mi că îl pot da la bagajul de cală dacă vreau. Sau cuiva care a venit cu mine la aeroport. Dar, ghinion, nu aveam cum să mă bucur de ce nici una dintre variante.

Pentru că nu aveam nici bagaj mare pentru cală și nici pe nimeni care să fi venit cu noi!

Îmi amintesc că m-am jeluit destul de mult după el și nu mi s-a părut drept. Dar politica-i politică și a trebuit să înghit în sec. Și evident că m-am învățat minte pentru dățile viitoare. Noroc și cu destinația, că m-a făcut să uit de această fază penibilă.

Și uite că de atunci sunt atentă de fiecare dată cu bagajul de mână. Am mereu punga resigilabilă de lichide pregătită la norme, care conține ce îmi trebuie. Și nici nu depășește 100 ml de recipient sau 1 litru cu tot ce conține. Dacă vrei să afli și alte lucruri despre bagaje, ce ai voie să iei cu tine ori dorești să achiziționezi produse pentru călătoriile tale, îți dau un pont. Intră pe site-ul TravelKit și documentează-te bine. E gratis!

Voi ce povești amuzante sau penibile aveți privitor la mersul cu avionul? Aștept impresiile în secțiunea de comentarii!

Acest articol a fost scris pentru proba III din competiția SuperBlog 2019.

Sursa foto: galerie personală

Love it? Like it!
Pin Share

2 thoughts on “Low cost, nu neapărat echivalentul bad experience

 1. Sincer, ca m-a deranjat aprope( nu mereu) la companiile low-cost, nu au fost bagajele-am avut norocul de a pleca, asa cum ai zis si tu, fara pretentii, si imi luam chiar mai putine decat ar fi cerut ei – ci stewardesele.
  De-a lungul timpului, am avut zboruri la diferite ore si pot spune ca servicii mai dezagradabile si mai neplacute cum ofereau ele nu am intalnit, si asta e putin dezamagitor. Dar nah, poate a fost nenorocul meu la capitoul asta 😀

  Si eu sunt pro low-cost cand vrei sa calatoresti si sa vizitezi mult 😀 Desi daca bugetul meu m-ar sustine, probabil mi-ar placea mai multe Experiente cu Emirates sau Qatar, pana atunci raman la “ale noastre”.

  ^^
  Hugs <3

  1. Eu nu am avut experiențe rele cu stewardezele, dar mi s-a mai întâmplat în plus să ni se reprogrameze zborul la altă oră și am fost anuntatanuntati destul de tarziu. Dacă nu verificăm mailul din proprie inițiativă, nu aveam de unde sa stim și mergeam degeaba în aeroport. Îmi pare rau pentru tine! Oricum sunt de acord: cât mai multe zboruri, cât mai bine! 🤗❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2023 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!