Site Overlay
Bratislava

O destinație budget friendly în Europa – Bratislava

Dacă în drumul spre România ne-am oprit și am vizitat Viena, când ne-am întors din România spre Franța, ne-am oprit în Bratislava. Am schimbat doar cu puțin traseul nostru obișnuit. Dar a fost o decizie minunată!

Citește aici mai multe despre vizita în Viena:

Cum să descoperi Viena cu bani puțini

Bratislava este capitala, dar și cel mai mare oraș din Slovacia

Este traversată de Dunăre precum Budapesta și Viena și se află în proximitatea acestor două capitale europene. Tot de aici poți ajunge facil și în Cehia.

Capitala Slovaciei este cunoscută ca o destinație budget friendly pentru majoritatea turiștilor. Dar aici nici nu este nevoie să dai prea mulți bani pe chestii pentru a te bucura de experiența vizitei într-o zi.

Cazarea noastră a fost la Hotel Viktor, situat la 3 km de centrul orașului. Însă având mașină, asta nu a fost o problemă. Noi am dat în jur de 50 de euro pe noapte. Hotelul are parcare proprie, este deschis relativ recent. Recepția este și ea non-stop și camerele sunt spațioase și cu baie proprie. De asemenea, unitatea de cazare este localizată destul de aproape de autostradă.

Referitor la mașină. Dacă ajungi în Bratislava cu mașina și nu cu avionul sau cu autocarul, va trebuie să te asiguri că ți-ai luat vinietă. Pentru 10 zile, perioada minimă pentru care o poți lua, costă 10 euro. Dacă ai de gând să stai mai mult sau vei fi pe acolo în trecere de mai multe ori, află că pentru o lună de zile este 14 euro.

A doua zi, după check-out, am mers spre centrul orașului pentru a ne bucura de această vizită. Din fericire, am găsit un loc unde am lăsat mașina, într-o parcare gratis lângă Dunăre. Lângă UFO Tower. Pe care de altfel, îl poți vizita contra-cost.

De acolo nu ai decât de traversat podul peste Dunăre. Și vei ajunge direct în centrul istoric al Bratislavei.

Ce poți vedea prin Bratislava. Obiective turistice și locuri populare

Eu îți spun ce am văzut și făcut noi în acest loc bogat într-un patrimoniu cultural și cu un trecut comunist bogat, asemenea României. Există multe clădiri de admirat, monumente și statui de observat, dar și stiluri arhitecturale demne de luat în seamă.

Castelul Bratislava

Acest castel este vizibil de pe malurile Dunării și este grandios. Are un stil arhitectural minunat și culori care te încântă. Îi poți vizita curtea, meterezele, parcul, dar și grădinile cu flori superbe de unde ai și panoramă grozavă asupra orașului. Și totul este gratis.

Catedrala Sf. Martin

Este o catedrală în stil gotic, în culori asemănătoare cu cele ale castelului mai sus amintit. Este cea mai mare și cea mai frumoasă, dar și cea mai veche biserică din Bratislava. Deși aspectul său nu ți se va părea deloc învechit. De fapt, nu seamănă degeaba cu castelul, de vreme ce a fost construită ca parte integrală a acestuia. De altfel, cele două edificii se află în imediată apropiere una de cealaltă.

Centrul istoric

Piața Principală sau Stara Trznica este un loc minunat în centrul istoric al orașului, unde te poți plimba în voie. În această zonă vei întâlni nu numai clădiri impresionante, ci și terase și restaurante chic, de unde ai cea mai faină priveliște. Tot în centru vei da peste Monumentul Slavin, Biserica Sfânta Treime, Primărie, Poarta lui Michael, Gara Centrală și Teatrul Național Slovac.

Podul Nou

De unde am parcat noi, lângă Turnul UFO, poți trece peste acest pod minunat ca să ajungi în zona istorică. Leagă Orașul Vechi de cel nou, trecând maiestuos peste Dunăre. Dar înainte de a-l traversa, poți urca în turn pentru a lua o gustare sau bea o cafea în restaurantul în formă de OZN.

Teatrul Național Slovac

Nu este nevoie să intri în el ca să observi cât de special este. Teatrul acesta reprezintă cea mai veche clădire culturală din capitala Slovaciei. Are un stil neo renascentist și datează din antichitate. Forma lui din prezent se datorează renovărilor din 2007.

Biserica Albastră Sfânta Elisabeta

Așa cum în Viena am dat peste o capodoperă arhitecturală unică, casa Hundertwasser, așa am descoperit și în Bratislava ceva superb. Este vorba despre Biserica Albastră construită în secolul XIX.

Stilul arhitectural al acesteia este art nouveau. Și nu îți vor trebui cine știe ce cunoștințe pentru a realiza că este extraordinară. Pe lângă culoarea predominantă, un albastru deschis fascinant, și stilul de construcție, interiorul și exteriorul acesteia sunt formidabile. Din păcate poate fi admirată doar din exterior, dar chiar și așa, nu rata o vizită acolo. După mine, este cea mai frumoasă biserică întâlnită vreodată în călătoriile mele. Mai minunată chiar și decât Sagrada Familia din Barcelona.

Parcul Sad Janka Kral’a

Acest parc public a fost înființat pe malul Dunării, în apropiere de Turnul UFO și podul cel vechi. Cel mai vechi parc din Europa Centrală este imens și are câteva centre de interes. Pe lângă anumite spații decorate cu elemente din zodiac, mai cuprinde și un foișor unicat cu o formă spectaculoasă.

Acest loc este acum numai bun pentru plimbări, relaxare, alergare. Dar vara servește și ca plajă publică și loc de distracție pe malul Dunării. Aici poți servi o limonadă bună, o bere rece, în timp ce citești sau socializezi. Și te bronzezi în același timp pe unul dintre șezlongurile puse la dispoziție gratis.

Statuile din Bratislava

Intenționat sau nu, vei da peste tot prin centrul vechi al orașului de statui și monumente ce îți vor atrage atenția. Și noi am întâlnit câteva și ni s-a părut că ar completa perfect peisajul urban. Printre acestea se numără Cumil(Man at work), Schone Naci, Hans Christian Andersen, Hviezdoslavov pomnik.

Bratislava este un oraș demn de vizitat. De la parcuri, la muzee și clădiri cu o arhitectură grozavă, tot ce te întâmpină aici îți oferă o experiență în plus la istoricul tău de călător prin Europa. Sau prin lume. Nu îți trebuie foarte multe zile la dispoziție pentru a te bucura de capitala Slovaciei. Și o singură zi pe străzile și prin cartierele sale poate fi încununată de succes.

Ție ce ți-a plăcut cel mai mult în acest loc, dacă ai ajuns?

Sursa foto: galerie personală

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!