Site Overlay

Coasta de Azur – o destinație versatilă pentru vacanță. Partea II

În articolul trecut am vorbit despre ce am vizitat pe Coasta de Azur în Franța. Atunci îți spuneam că în zona de coastă a Mării Mediterane poți explora mai mult decât o singură țară. Dacă ești cazat în Cannes, Nisa, Antibes, îți poți face un itinerar și către alte destinații de vis. Asta pentru că zona aceea e foarte darnică în așa ceva.

Coasta de Azur nu înseamnă numai Franța, ci și Monaco și Italia

Și poți ajunge acolo cu trenul din Cannes sau Nissa. Iar prețurile sunt bune pentru o asemenea escapadă. În acest articol voi scrie despre destinațiile minunate pe care le-am vizitat și nu țin de Franța. Adică despre Monaco cu al său Monte Carlo și Italia cu al său Ventimiglia.

Monaco – Monte Carlo

Monaco este un principat, un oraș-stat monarhie. Este situat pe Riviera Franceză. Și se învecinează cu Franța în 3 părți, în timp ce restul are ieșire la Marea Mediterană. De asemenea, este a doua cea mai mică țară din lume, după Vatican. Monte Carlo este cel mai populat și popular cartier din Monaco.

Cu trenul din Cannes până în Monte Carlo faci 1 oră și 20 de minute

Și un bilet costă 10 euro.

Ce ai de văzut prin Monaco? Bineînțeles celebrul cazinou. Intrarea este gratis în holul lui și la cafenea. Dar dacă vrei să intri chiar în sala de jocuri, trebuie să plătești o taxă de intrare. Locația este superbă și decorul la fel. Poți face poze câte vrei în interior, dar trebuie să ai și o oarecare ținută. Nu poți vizita locul în haine de jogging, de exemplu.

Dacă nu vrei să ieși de acolo fără să fi simțit cu adevărat vibe-ul Cazinoului din Monte Carlo, poți servi un cocktail asemenea lui James Bond în barul-cafenea din interior. Prețurile nu sunt chiar atât de piperate pe cât te-ai aștepta. Dacă nu, poți face oricum ceva poze înăuntru și ieși fără să fi consumat ceva. Nu te taxează nimeni pentru asta.

Vei ajunge în port, de unde vei avea o priveliște minunată asupra mării și a orașului vechi. Tot în orașul modern, lângă apă vei da și de Grădina Japoneză. Un parc în care se poate intra gratis și în care vei găsi o floră minunată, exotică. În zonă se află și Monumentul Prințesei Grace. Este situat în Parc paysager de Fontvieille. Intrarea se face gratuit și aici.

Mergi apoi la Palatul Princiar și asistă la schimbarea gărzilor, dacă ai noroc. E în fiecare zi, la ora 12. În plus, se poate intra și în palat, contra cost. Totul e spectaculos acolo sus iar ordinea și curățenia sunt mână în mână. De asemenea, tot de sus, ai posibilitatea de a te delecta cu panorame superbe asupra orașului și portului.

În zonă se află și orașul vechi Monaco, cu străduțele sale boeme și înguste

De aici îți poți lua suveniruri, înghețată, un pahar de ceva la o terasă. Ori pur și simplu te poți lăsa cucerit de locație și de priveliște, de discuțiile localnicilor și de serenitatea locului. Tot în orașul vechi poți intra gratuit în Catedrala Sfântul Nicolae. Acolo sunt inhumate multe dintre fețele regale ale micului stat.

Și dacă tot ești în Monaco, nu rata vizionarea circuitului de Formula 1, Monaco Grand Prix. Celebrele străzi șerpuite pe care concurează piloți faimoși în bolizi de curse. Revenind în cartierul Monte Carlo, mai poți explora și zona cu magazine exclusiviste cu prețuri piperate. Dacă ai chef de shopping. Sau măcar de window shopping.

Iar dacă nu mai ai putere de a hoinări pe străzile fabuloase ale principatului, retrage-te înspre plajă. Dar fii atent pentru că în drumul tău vei da la propriu peste amprente ale unora dintre cele mai mari celebrități. Este vorba despre Champions Promenade din Monaco. În Cannes, pe Croisette, dai de amprente de mâini. În Monte Carlo dai de amprente de picioare. Îi vei regăsi printre faimoșii oameni din sport și pe Gheorghe Hagi sau pe Pele.

Oriunde ai merge în Monaco, îți vei da seama că ai pășit parcă în altă lume. Dar nu vei dori neapărat să trăiești acolo. Sau depinde de stilul tău de viață. Mihaela Rădulescu a putut. Deci, de ce nu și tu?

Italia – Ventimiglia

Și după ce am ajuns cu trenul în Monaco, am văzut că se poate ajunge și in Italia. Până în prima localitate de după Riviera Franceză. Și anume Ventimiglia. Din Cannes până acolo faci cu trenul 1 oră 40 și biletul te costă cam 13 euro și ceva. Dar se merită, deoarece practic excursia ta în Franța ți-a permis să ajungi și în altă țară. Iar dacă ești un pasionat de călătorii ca mine, lucrul acesta îți va surâde.

Într-o zi poți explora acest orășel italian lejer. Și în plus se află tot la mare. Deci după ce te-ai săturat de plimbat prin el, poți coborî la plajă ca să înoți puțin și să stai la soare. Îți spun că le poți face pe toate într-o zi. Iar dacă te apucă și foamea, nici o problemă! Ai pe plajă sau în apropiere de plajă tot felul de trattorias cu prețuri bune și fructe de mare proaspete. În plus, de ce să nu încerci și espresso-ul forte italian dacă tot te afli pentru prima dată în Italia?

În Ventimiglia vei da peste parcuri verzi din care cultura nu lipsește și localnici care își fac siesta. Odată ajuns în orașul vechi vei descoperi o altă lume, desprinsă parcă din filmele italiene ale lui Benigni sau Fellini. Străzile înguste și întortocheate, abrupte, cu clădirile lor din piatră, capelele și bisericuțele vechi, aranjamentele bogate de flori și birturile cu mese în plină stradă m-au făcut să mă simt ca într-un film italian.

Limba italiană auzită de aproape și gesturile oamenilor locului au încununat experiența

Fiind și prima dată în Italia, m-am gândit că nu aș fi putut experimenta în primă fază această țară mai bine decât atât. Mi-a plăcut totul. Poate mai puțin plajele sălbatice cu pietre în loc de nisip. A fost o zi de succes cu vibe-uri de adevărată dolce vita leneșă.

Data viitoare sperăm să ajungem chiar în San Remo, una dintre cele mai populare stațiuni litorale aparținând Rivierei Italiene.

Aceasta a fost escapada noastră de anul acesta din vară. Datorită dorinței de a vedea mai mult, am sacrificat plaja și marea pentru a face mici excursii de o zi în regiunea PACA din Franța. Dar și în împrejurimile țării, pe coasta Mediteranei. Sper să vă fi ajutat cu aceste articole sau măcar inspirat în vreun fel.

A rivederci e buon viaggio!

Sursa foto: galerie personală

Love it? Like it!
Pin Share

2 thoughts on “Coasta de Azur – o destinație versatilă pentru vacanță. Partea II

 1. Pur și simplu SPLENDIDA Coasta de Azur ❤️
  Eu am vizitat-o mai bine de 5 ori in interes de munca dar și ca vacanța.
  Și tot o să mai merg, sunt îndrăgostită de apa marii.
  Frumos scris articolul 👏🏻
  O sa revin cu drag!

  1. Mulțumesc frumos! Mă bucur că ți-a plăcut. Și eu ador Coasta de Azur. Și ce îmi place și mai mult la ea este versatilitatea ei. Vezi atâtea lucruri și ajungi în atâtea locuri de acolo. ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2023 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!