Site Overlay

Cărți citite în luna mai. Care este preferata mea?

În luna mai am citit 6 cărți. Am răsfoit cu drag atât scrieri clasice, cât și biografii, dar mai ales thrillere pline de suspans. Dintre toate aceste cărți citite, preferata mea pe luna ce tocmai a trecut este “Grădina de iarnă” de Kristin Hannah.

Dar cu siguranță dorești să afli despre ce titluri este vorba. Și mai ales câte ceva despre fiecare.

Iată cele 6 cărți citite de mine în luna mai

  1. Grădina de iarnă – Kristin Hannah
  2. Pacienta tăcută – Alex Michaelides
  3. Omul de cretă – C.J. Tudor
  4. Viața secretă a marilor scriitori – Robert Schnakenberg
  5. Fii și îndrăgostiți – D. H. Lawrence
  6. Sabotaj din iubire – Amelie Nothomb

1. Grădina de iarnă de Kristin Hannah

Cartea “Grădina de iarnă” de Kristin Hannah este una dintre scrierile care m-au impresionat cel mai mult. Am adorat-o și o consider una dintre cele mai emoționante cărți citite vreodată. M-a făcut să plâng, să râd și să mă gândesc mai bine la relațiile pe care le am cu familia.

Romanul este fermecător de la prima pagină până la ultima. El relatează povestea înduioșătoare și plină de suferință a unei femei.

Este o poveste despre dragoste, dar și despre pierdere, război și căință. O poveste de iubire nemaipomenită ce are loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Rusia. Dar este și un portret intim al relației complicate din prezent a unei mame cu cele două fete ale ei.

Cine a citit această carte deja, nu se poate să nu îmi dea dreptate când spun că e extraordinară. Iar pentru cei ce nu au făcut-o, ar trebui să se regăsească în lista cu cărți citite.

Cartea o găsești la Libris, Elefant sau Cărturești.

2. Pacienta tăcută de Alex Michaelides

Tot auzisem despre cartea “Pacienta tăcută” de Alex Michaelides. Și până la urmă mi-am și cumpărat-o. Și nu regret. E destul de mind-twisted. Dar nu atât de ciudată ca “Prin ochii ei” de Sarah Pinborough, care mi-a plăcut infinit mai mult. Romanul de față e un thriller psihologic în care nimic nu e ceea ce pare. Și inserția unei tragedii grecești în destinul personajului principal este delicioasă.

Alicia duce un trai lipsit de griji, chiar boem, aș putea spune. Ea este o pictoriță frumoasă măritată cu un bărbat atrăgător, fotograful de modă Gabriel. Însă atunci când el se întoarce odată târziu acasă, noi nu știm decât că soția îl împușcă în față de 5 ori. Apoi refuză să mai vorbească timp de 6 ani.

Și este internată la o clinică de maximă siguranță, până când un terapeut încearcă să o salveze. Dar povestea e atât de încurcată, încât nimeni nu e cine pare. Și finalul te lasă cu gura căscată. dar, hei, așa trebuie să facă un thriller bun.

Cartea o găsești la Libris, Elefant, Cărți-beletristică.ro sau Cărturești.

3. Omul de cretă de C.J. Tudor

Romanul noir “Omul de cretă” de C.J. Tudor este plin de crime și mistere. Dar nu pot spune că m-a șocat. Și nici nu m-a făcut să am coșmaruri noaptea. Stephen King îl laudă. Cred și eu. Are multe elemente caracteristice propriilor romane. Și mi se pare că povestea aduce mult cu povestea romanului regelui horror, “IT”.

Totul a început în anul 1986, la bâlci, în ziua unui accident. Totodată ziua în care puștiul Eddie, în vârstă de 12 ani, l-a întâlnit pe domnul Halloran, un profesor. Și cel care mai târziu avea să fie numit Omul de Cretă. El a fost cel care i-a dat lui Eddie ideea desenelor cu cretă. Ca o modalitate codată de a lăsa mesaje secrete pentru prietenii lui. Și a fost amuzant totul. Asta până când omuleții de cretă au condus gașca de puști la un cadavru.

Chiar și fără să citești “Omul de cretă”, coperta îți dă cel puțin un indiciu despre ce vei descoperi în paginile sale. La fel și titlul. Și, odată prins de povestea celor cinci prieteni, vei descoperi o poveste macabră, dar și muuulte secrete.

Cartea o găsești la Libris, Elefant, Cărți-beletristică.ro sau Cărturești.

4. Viața secretă a marilor scriitori de Robert Schnakenberg

Mi-am dorit mult și enciclopedia asta faină despre scriitoriii noștri ciudăței. Citind “Viața secretă a marilor scriitori” de Robert Schnakenberg, am aflat tot felul de dedesubturi despre viața și cariera lor. Lucruri pe care în nici o altă parte nu le-aș fi descoperit mai bine.

Gândește-te numai! Pe lângă povești dintre cele mai uimitoare despre adulter, crime și sex, vei da și despre muzele celor care au scris și scriu capodopere. Eu recomand antologia aceasta picantă celor curioși despre lumea literaturii. Orice pasionat de citit ar trebui să aibă cartea în biblioteca sa.

Cartea o găsești la Libris, Elefant sau Cărturești.

5. Fii și îndrăgostiți de D. H. Lawrence

Nu mi-a plăcut neapărat subiectul sau drama familiei Morel din cartea “Fii și îndrăgostiți” de D.H. Lawrence. Mi-au plăcut însă scriitura și felul în care au fost conturate personajele. Dar și trăirile intense ale acestora, redate atât de bine de autor.

În carte ne este prezentată povestea artistului Paul Morel în tinerețe. De fapt, este vorba despre un bildungsroman. El este cel de-al doilea băiat al familiei Morel. În scriere ne este redată caracterizarea lui datorită vorbelor, acțiunilor sale și a monologurilor interioare. Și a relațiilor cu celelalte personaje.

De asemenea, aflăm despre puternica sa relație cu mama sa posesivă, care îl vrea doar pentru ea. În plus, nu totul se rezumă la familie. Aflăm despre zbiciumul interior al tânărului, dar și despre iubirile sale, și patima pentru pictură.

Romanul acesta abundă în adevăruri universale despre relații în toate ipostazele lor. Tocmai de aceea este ca o oglindă a lumii reale. Asemenea cărți citite te ajută să înțelegi mai bine societatea.

Cartea o găsești la Libris, Elefant, Cărți-beletristică.ro sau Cărturești.

6. Sabotaj din iubire de Amelie Nothomb

Deși poate părea ușor fantezistă și cu multe figuri de stil, cartea “Sabotaj din iubire” este, de fapt, autobiografică.

Autoarea ne prezintă prin personajul principal, o fetiță de 7 ani, cei 3 ani petrecuți de ea în China, alături de familia ei. Nu am priceput prea bine povestea ei la începutul cărții. Ba chiar mi s-a părut ciudată. Asta datorită stilului narativ.

Dar până la urmă am aflat prin intermediul acestui personaj despre copilăria autoarei. Despre viața în China comunistă ca fiică de diplomați. Despre războiul dintre copii. Prima iubire.

Micul roman este o scriere ciudată, dar realistă. Descrierile abundă și sunt vibrante și pasionale. Asta nu mi-a displăcut.

Citește și:

Cărți citite în luna aprilie

Acestea au fost cele 6 cărți citite de mine în luna mai. Voi ați citit ceva din această listă? Dacă nu, ce vă atrage cel mai mult atenția?

Sursa foto: galerie personală

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!