Site Overlay
carti aprilie

Cărți citite în luna aprilie

Hai că și luna aprilie a fost una bună din punct de vedere al lecturii. De fapt, una dintre cele mai bune din acest an. La număr am 10 cărți citite. Și iarăși genurile diferă. Așa cum îmi place mie.

Am citit și cărți în format fizic. Am citit și cărți în format electronic. Unele mi-au plăcut mult de tot. Altele nu m-au încântat atât de mult, dar le-am dus până la capăt.

Vrei să vezi care sunt cele 10 cărți citite de mine în luna aprilie?

Dacă da, atunci hai să-ți zic despre ce titluri e vorba. Poate, poate, le-ai citit și tu și îți poți da cu părerea. Sau dacă nu, poate te vor interesa și vei dori să le citești în viitorul apropiat.

1. Un băiat pe lista lui Schindler – Leon Leyson

Cartea “Un băiat pe lista lui Schindler” este un memoriu remarcabil, singurul de altfel scris de un supraviețuitor al Holocaustului. Este emoționantă, spune o poveste reală, dar este scrisă destul de obiectiv.

Autorul ei, băiatul care a supraviețuit Holocaustului, nu scrie cu ură și nici nu lovește cu pietre în naziști. Mai degrabă face o descriere amănunțită a acelor vremuri și un portret al celui ce l-a salvat. Eroul german Oskar Schindler.

2. Bună seara, Melania! – Rodica Ojog-Brașoveanu

Cartea „Bună seara, Melania!” face parte dintr-o serie întreagă de volume intitulate “Ciclul Melaniei”. Melania este personajul principal și ingredientul cheie al rețetelor în care crima și ascuțimea minții sunt definitorii.

Ea este o bătrână pasionată de investigații, care ține musai să își recapete ceea ce crede că de drept e al ei. Și pentru asta se va deghiza. Se va baza pe complici. Și va șantaja pentru a duce la bun sfârșit planul. Dar dacă îi iese sau nu, vei afla la final, după ce vei fi citit cartea.

3. Șase păpuși Matrioșka – Silvia Buzori

Scrierea Silviei Buzori m-a prins tare în mrejele sale încâlcite. Povestea este bine scrisă. Dar este și foarte bine documentată și plină de suspans. Mi-a plăcut enorm și coperta romanului polițist de la editura Stylished.

Fiecare dintre cele șase păpuși Matrioșka se leagă într-un fel sau altul de povestea principală pe care ți-o pune la îndemână Silvia cu atâta stil. Scriitura este naturală, clară, fără împopoțonări inutile, care ar strica farmecul acțiunii. Îmi vei da dreptate când spun că acesta este unul dintre cele mai faine romane polițiste românești lansate până acum. Alte cărți citite de la autoare ar mai fi povestirea scurtă “Jinx”. Dar despre ea mai departe în articol.

4. De veghe în lanul de secară – J.D. Salinger

Personajul principal al acestui bildungsroman este adolescentul Holden. El este urmărit de-a lungul a câteva episoade din viață. În timp ce se confruntă cu tot felul de situații. Se poate să te enerveze stilul lui de a vorbi. Dar mai ales faptul că se plânge la fiecare secundă. Totuși, vei citi mai departe, curios unde va ajunge el.

De fapt, această narațiune este mai mult confesiunea unui tânăr neadaptat. Pe rând vei afla despre prieteniile, iubirile, familia lui. Dar și despre educație și periplul pe care îl face prin America. Până a ajunge acasă pentru a-și informa părinții că a fost dat afară de la școală.

5. Mănâncă, roagă-te, iubește – Elizabeth Gilbert

Cartea “Mănâncă, roagă-te, iubește” de Elizabeth Gilbert este mai mult decât o poveste. Este o lecție de viață. Autoarea a avut curajul să își descrie experiențele și să-și expună sentimentele reale în fața publicului cititor. Lizz m-a purtat prin lume și mi-a dat și mai multă poftă de viață. M-a lasat cu dor de ducă. Am învățat italiana. M-a făcut să râd și să plâng la cuvintele ei și la experiențele ei reale.

Scrierea e despre viața autoarei americane Elizabeth Gilbert. Este o carte de memorii în care Lizz își pune sufletul pe tavă. Și în care nu se ascunde în spatele niciunei perdele. În jurul vârstei de 30 de ani, femeia pare să aibă o viață perfect americană. Are un soț, o țară care îi dăruiește atâtea, o carieră de succes. Dar ea nu se simte deloc împlinită chiar și în aceste condiții.

Așa că decide să divorțeze. Și să facă o călătorie lungă în trei locuri ce o vor ajuta din toate punctele de vedere. Italia, India, Indonezia.

6.Jinx – Silvia Buzori

“Jinx” este o povestire scurtă ce aparține aceleiași autoare a romanului polițist “Șase păpuși Matrioșka”. Am primit-o gratuit la abonarea la newsletterul site-ului autoarei. O poți primi și tu ca să o citești dintr-o răsuflare făcând același lucru ca și mine. Și apoi o vei putea adăuga la lista de cărți citite în Reading Challenge-ul de anul ăsta.

Proza are doar 11 pagini și este o operă de ficțiune. Este relatat un episod din viața unei tinere care se înscrie la un reality show. Atunci când are de trecut o provocare, norocul ei din joc aproape o omoară. Și asta nu e tot. Nu i se zice Jinx degeaba. Dar află asta citind și tu povestirea.

7. The Woman in White – Wilkie Collins

Mă așteptam ca această carte să fie ceva horror sau grotesc, asemenea scrierilor lui Edgar Allan Poe. Dar a fost de fapt un mistery super fain. Presărat cu descrieri în stilul clasic, evident.

“The Woman in White” de Wilkie Collins este un thriller cu note de suspans. Dar și cu tușe de investigație ce merită citit. Adevăru-i că mie mi-a luat câteva zile să-l termin. Dar asta și pentru că 648 de pagini. Însă finalul a fost ca la carte. Mai bine zis “Justice was made!“. 

8. Ziditorii de biserici – George Lazăr

Despre culegerea de nuvele și povestiri “Ziditorii de biserici” pot spune că seamănă cu episoadele din Black Mirror. Dacă ați urmărit serialul, trebuie să știți despre ce vorbesc aici. De toate, sunt 11 povestiri care ne pun față în față cu nenumărate realități alternative.

Ce am face dacă? Cum ar fi dacă ar exista lucruri la care acum ne gândim doar ca fiind futuriste? Îți vei pune o mulțime de întrebări citind această antologie de povești SF creată de George Lazăr.

9. În spatele ușilor închise – B.A. Paris

Cunoști cu adevărat pe cel caruia juri să îi fii alaturi la bine și la greu toată viața daca te căsătorești cu el la foarte puțin timp după ce v-ați cunoscut? Oare chiar crezi ca perfectiunea există? Și ca în noua viața de cuplu veti trai fericiți până la adânci batraneti? Oare nu pui la îndoială deloc faptul că e singur la 30 și bine de ani chiar dacă e bogat și arătos?

Dar încă o seamă de întrebări îți vei pune odata ce vei parcurge cartea. Grace Angel, soția lui Jack Angel, va ajunge să-și dea seama mult prea repede de adevăratul caracter al soțului ei. Și în cel mai nemilos mod: în luna de miere. Deși sunt proaspăt căsătoriți, aparent cu o viață perfectă, nimeni nu ar trebui să îi invidieze așa cum o fac așa zișii lor prieteni. Deoarece de cele mai multe ori realitatea nu coincide deloc cu aparențele.

10. Îngerul păzitor – George Lazăr

În romanul SF și thriller “Îngerul păzitor” descoperim un viitor nesigur, în care moartea dă târcoale. Dar totuși, destinul oamenilor pe care îi caută moartea în continuare seamănă cu evenimentele din filmele Final Destination. Niciodată să nu crezi că dacă ai scăpat sau ai fost scăpat odată de la moarte, nu vei mai fi vânat de ea de-a lungul vieții.

Dar dacă ai bani mulți, îți poți permite totuși un Înger Păzitor. Acesta te va proteja de toate fenomenele care te pot pune în pericol. Și exact asta i se întâmplă personajului principal. Dar oare până când va reuși el să păcălească moartea?

Acestea sunt cele 10 cărți citite de mine în luna aprilie.

Preferata mea a fost “The Woman in White”de Wilkie Collins. Deși cea mai mare ca număr de pagini dintre toate celelalte, scriitura în engleză cu termenii ei pitorești m-a făcut să o ador.

Mai ales că au existat și note de subsol despre unii termeni specifici acelor vremuri. Mai greu de înțeles pentru cititorii din ziua de azi. Nu credeam că voi da de un thriller clasic atât de delicios.

Voi ce cărți citite aveți dintre acestea sau pe care le-ați adăuga la lista de lectură?

Love it? Like it!
Pin Share

25 thoughts on “Cărți citite în luna aprilie

    1. Da. Nu am avut altceva mai bun de facut. :))) Sa stii ca e o carte tare faina. Te prinde in povestea ei. 🙂

  1. Ia uite ce listuta valoroasa avem noi aici!!! Aproape toate cartile ma tenteaza.
    “Un băiat pe lista lui Schindler” nu am citit-o sicum ma pasioneaza tot ce tine de Holocaust, cu siguranta o voi citi.
    “Buna seara, Melania” am citit-o dar cu drag as reciti orice carte scrisa de Rodica Ojog-Brasoveanu.
    “Sase papusi Matrioska” pare sa fie in stare sa-mi hraneasca creierul. Iar faptul ca ador papusile acestea, probabil ma face sa posed curand cartea.
    “Mănâncă, roagă-te, iubește” de Elizabeth Gilbert ma atrage… enorm.
    Si… cred ca ma opresc aici. Cu comentatul, nu cu dorintele. Dar, nu vreau sa concurez la numarul de cuvinte cu articolul tau.
    In concluzie, multumesc mult pentru recomandari! 🙂

  2. Dar chiar ai citit, nu glumă! Eu am fost puțin prinsă 🙁 am reușit să citesc doar două cărți. Din cele menționate de tine am citit Bună seara, Melania! și Mănâncă, roagă-te, iubește! – ambele mi-au plăcut 🙂

  3. Ce de cărți ai citit! Ce frumos :* Eu nu am reușit să citesc mai mult de patru cărți în luna aprilie 🙁 am fost foarte ocupată.
    Cu ocazia asta,mi-ai mai pus niște cărți pe listă și nu mă supăr.

    1. Numărul cărților citite nu te definește. Însă daca eu am mai mult timp liber la dispoziție incerc sa ma axez pe lectură.

  4. Raluca Anghel says:

    Ce mult ai citit si luna aceasta ❤ oparte le-am citit si eu de a lungul timpului. Mi au placut mult Femeia in alb si Mananca, Roaga-te, iubește

  5. Felicitări! Ai citit ceva 😊 Eu am citit doar două cărți din lista ta: De veghe în lanul de secara și Mănâncă, roagă-te, iubește.
    Mă tentează În spatele ușilor închise 😊

  6. Wow! 10 cãrți citite într- o lunã. Interesante toate. Câteva chiar mi-au captat atenția. SF- ul Îngerul păzitor , Bună seara Melania!, The woman in white și Șase păpuși Matrioșka.

  7. Un super bravo pentru tine! Am “Mănâncă, roagă-te, iubește” dintre toate acestea. Sper că o voi citi cât de curând. Am atâtea cărți încât multe titluri sunt așteptate luni întregi.

    1. Te cred, Dana. La fel e și la mine. Dar tot mă las tentată de fiecare dată să citesc altele și altele.

  8. Georgiana says:

    Chiar ai reusit sa citesti multe carti! Datorita tie am mai adaugat cateva carti pe lista. Eat, Pray, Love era demult pe lista mea, la fel si romanele politiste ale R. O. B. 😊

    1. Ce fain. Ma bucur ca te-am ajutat. Dar acum timp sa fie pentru toate lecturile de pe listele noastre. 😛

    1. Ce frumos suna titlul acesta. Am mai auzit de el. Sa citesti Eat, Pray, Love. Sigur iti va placea! Am timp de citit deoarece nu lucrez de la birou, ci de acasa, si part-time cumva. Asa ca fructific acest timp cu lectura. :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!