Dacă unul dintre articolele anterioare a fost despre zilele petrecute în Cluj, acesta va fi despre o duminică petrecută în Rădăuți. Pentru cei care nu știu, Rădăuți este un orășel din județul Suceava, regiunea Bucovina.
Am fost în această escapadă tot alături de prietena mea cu care am mers și în Cluj.
Cum am petrecut 3 zile în Cluj
Ne-am aventurat cu mașina din Fălticeni, trecând prin Suceava, ca să ajungem la destinație. Vremea a fost foarte bună pentru luna martie. Și nici măcar un accident în calea noastră la ieșirea din Suceava, nu ne-a împiedicat să ne petrecem ziua așa cum ne-am propus.
Ce am făcut o zi întreagă în Rădăuți?
- Am stat prin micul parc de vis-a-vis de Mănăstirea Bogdan, amenajat modern. Acolo am admirat statuia ecvestră a lui Bogdan I care plana pe un piedestal. Nu ai cum să o ratezi.
Apoi am luat la pas micul oraș, bucurându-ne de vreme și de locurile noi de explorat. Noi fiind obișnuite cu Fălticeni, ne-am dat seama că Rădăuți nu diferă foarte mult de el. În sensul că este destul de mic și nu ai prea multe posibilități de recreere aici.
Trebuie să menționez că mașina am lăsat-o undeva lângă un parc. Acolo era parcarea gratis. Și apoi am mers pe jos peste tot pe unde am dorit.
Așa am ajuns și la Grădina Zoologică din Rădăuți, promovată peste tot prin oraș prin afișe moderne
- Mare stupoare ce am găsit când am ajuns acolo. Biletul de intrare a costat doar 4 lei. Nu știu să zic dacă această taxă mică este motivul lipsei de îngrijire a animalelor de acolo. Mi s-au părut apatice, triste și chiar sătule până peste cap de condițiile în care erau ținute. Dar și de vizitatorii care se strâmbau la ele ca să obțină o reacție ceva.
Nu recomand vizita acolo. Știu că nici noi nu am făcut bine intrând acolo și încurajând continua lor detenție. Dar nu aș mai intra niciodată acolo. Mai ales dacă nu se face ceva privitor la starea locurilor în care sunt ținute și a lipsei lor de spațiu.
- În sfârșit un loc în care am intrat curioase fiind și care și-a meritat banii(doar 4 lei taxa), a fost Muzeul de Etnografie “Samuil și Eugenia Ioneț”. Acesta este situat chiar în centrul orașului, lângă strada principală. Dar noi bezmetice fiind, ne-am tot învârtit pe lângă el, până să ne arate o localnică că este la o aruncătură de băț de unde ne aflam.
Și ce e mai comic e că aveam și GPS-ul pornit pentru a ne duce unde trebuie. Deh, asta spune ceva despre mine și lipsa mea de orientare. Am mai vorbit de erorile de GPS uman în articolul ăsta.
Când GPS-ul uman dă eroare
Unde am mâncat în Rădăuți
Pornite de dimineață de acasă, după ce ne-am plimbat puțin prin centrul orașului, ni s-a făcut foame. Noroc că am căutat iar pe Google după ceva restaurante din zonă. Așa am dat de un loc grozav, care nici nu e departe de centru. Ajungi în câteva minute pe jos la el. Este vorba despre restaurantul Antique situat pe Aleea Primăverii, nr. 12.
După cum denotă și numele său, acest local are un aer retro, antic, cu mobilă și decor în acest stil. Interiorul este superb. Mâncarea este bună și porțiile mari, deși prețul nu este mic. Servirea este foarte ok, meniurile conțin feluri variate. Ba noi chiar ne-am bucurat că am găsit ceva de post acolo, care să fie și bun și mult. Și chiar a fost! Atât de mult încât ne-am dat seama că ce și-a comandat una dintre noi ne ajungea lejer la amândouă.
Eu am servit tabule și humus alături de o focaccia gustoasă. Și am dat pe toate astea alături de un suc 41 de lei.
Aceasta a fost pe scurt escapada noastră în orășelul bucovinean. Sper să te ajute aceste informații dacă ai de gând vreodată să ajungi prin Rădăuți. Sau poate ai fost deja acolo. Dacă da, cum ți s-a părut?
Sursa foto: galerie personală
Am fost, mai mult în trecere. Știam că gradi a zoologică de acolo lasă de dorit și am evitat’o.
Bine ai facut. Eu nu mai fusesem pana atunci, dar am plecat tare dezamagita. Insa mai mult din cauza suferintei animalelor de acolo.
Oana, toate animalele care sunt inchise sufera… cu banii din bilete, acolo se cumpara mancare petru animale si sunt platiti angajatii… nici mie nu imi place ideea de a le tine inchise, dar si tu ai gaini acasa si porci si animale inchise.. de ce le tii?
Ah, ador humusul!!! Si.. saracele animaleeeeeeeeee 🙁
Si mie imi place mult humusul. Si nu doar in post, desi atunci il mananc mai mult.
Eu sunt o mare fana a costumelor populare tradiționale, iar frumusețea orașului cum ai expus-o ma face sa ma gândesc la o planificare a călătoriei acolo.
Da. Pentru o vizită la muzeul etnografic se merită, dar de altfel este un oraș mic. Dar dacă vii în Bucovina si mai vizitezi si alte locuri, ai putea trece și prin Rădăuți.
Cand stii ca te citesc alti oameni, ai datoria morala sa scrii adevarul si sa nu denaturezi realitatea, in primul Rand…
Ai ales sa iei in deradere munca oamenilor de la
Gradina zoologica…nu esti prea iesita in lume cred, in comparatie cu alte gradini zoologice, aici animalele sunt foarte bine ingrijite, au mancare buna, carne multa, legume, fructe la
Discretie pentru fiecare animal in parte, dupa nevoi.. e curatenie mereu in toate custile, iar cel mai important, toti oamenii care au grija de ele le
Iubesc si isi fac munca cu pasiune… e mare lucru, sa stii… in nici o gradina zoologica nu vei vedea animalele fericite si topaind de bucurie, pentru, ca ce sa vezi.. sunt inchise!!
Dar au conditii mult mai bune decat in alte gradini, oameni care le Ingrijesc cu drag, care le mai si mancare de acasa cand bugetul nu le mai permite.. sa vorbesti asa de urat despre astea si sa indemni lumea sa nu mearga acolo mi se pare strigator la cer…
Ai vorbit cu oamenii de acolo? Ai intrebat ceva despre animale?
Eu am fost anul asta de 4 ori cu copiii, anul trecut de 3.. numai cuvinte de lauda am pentru cei de acolo..
inainte sa dai cu parul, informeaza-te si nu dezinforma pe Altii!!
Va recomand tuturor sa mergeti si sa vizitati gradina zoologica din radauti si sa nu mai denigrati locurile aiurea!
Mă bucur că ai comentat, chiar dacă mă acuzi că dezinformez și scriu de rău. Asta a fost părerea mea imediat după ce am fost la zoo, cu câțiva ani în urmă. Și totuși nu pot să nu fiu și eu uimită de reacția ta. Mă bucur că ție îți place acolo și că susții că cei de acolo și animalele sunt în comuniune, că sunt îngrijite și că au suficienta mâncare și libertate de miscare. Probabil știi din surse directe, poate ai vorbit cu ingrijitorii. Eu nu am facut-o, așa e. Dar din ce am văzut cu ochii mei și nu din ce mi-au spus alții afirm în continuare că acel zoo nu mi-a plăcut, și nu în sensul de lux, ci în sensul bunastarii acelor animale. Dar dacă între timp grădina zoologică s-a îmbunătățit, custile fiind mai mari, animalele avand vegetație, libertate mai mare de miscare mă bucur mult. Și eu am mers la zoo când eram mai mică și după aceea, când am mai crescut. Și în nici un caz acel zoo nu arată mai bine sau era intr-o situație mai roz decât alte zoo pe care le-am vizitat. Și crede-ma, am fost la gradini zoologice și în afara Romaniei dar chiar și în România unde era mult mai bine. Cred ca și în București sunt astfel de locuri mult mai apreciate și îngrijite decat cel din Rădăuți. Nu are rost să comparăm. Eu cred că dacă ai un astfel de loc în administrare sau îl detii, te străduiești mai mult să il faci plăcut pt toata lumea. Și pt animale(chiar dacă sunt închise), si pt angajați și pt clienți(chiar dacă să zicem că vei creste pretul biletelor). Dar încă o dată, dacă între timp situația s-a schimbat, mă super bucur și aș vrea să mă conving chiar de asta odată. Însă din păcate din ce am auzit și de la alte persoane, acest zoo este(sau mai bine zis a fost) cam evitat cel puțin până în perioada la care am scris eu articolul. Si nu consider textul meu dezinformare, e din contra o informatie din sursă sigură(eu), chiar dacă subiectivă bineînțeles. Asta și este ideea articolelor pe care le postez aici pe blog. Nu vreau să fiu în conflict cu nimeni, așa că îți urez zile frumoase și vizite plăcute mereu, oriunde ai merge. Sper să nu dai peste locuri care să nu fie pe măsură așteptărilor tale, astfel incat să gândești ca mine după acea vizită la zoo.
Oana, ce surpriza sa descopar ca tocmai tu ai scris articolul… ce sa zic.?! E si mai mare deamagirea mea.. chiar iti admiram scrierile si ma bucuram ca am asa o verisoara frumoasa si destupata la minte..
Bine ca ai ales sa promovezi mancarea (ca de aia traim..) si sa faci de doi lei gradina zoologica..
cand vei avea copii vei descoperi ce importante vor deveni aceste puncte turistice, sa le
Zic asa, pentru voi, si sper sa iti schimbi parerea.
Tesfatuiesc sa promovezi mai mult lucrurile cu adevarat importante si mai putin restaurantele, desi stiu, asta iti aduce rating mai mare pe blog…:-(