Site Overlay
victorie dulce-amăruie

Victorie dulce-amăruie

Nu am fost dintotdeauna cu cafeaua. Dar aroma ei puternică și inconfundabilă este ca un parfum ce mă trezește la viață. Nu e musai să o beau ca să îmi fie mai bine. Nici în momentul de față nu beau cafea tare, adevărată. Pentru asta aștept să ajung în Italia mai întâi.

În schimb, ador latte-ul, cappuccino, cappuccino viennese, cafe frappe-ul și cafe macchiato

Iarna caldă iar vara rece și aromată. Cafeaua, se înțelege.

Recunosc că mai trec și pe la automatele de cafea ca să îmi iau o asemenea ‘specialitate’ la 2 lei. Dar asta când nu am altceva la îndemână și mă ia valul. Prin facultate beam destul de mult 3 în 1. Făcut cu acele pliculețe din magazin care de fapt numai cafea nu au. Dar tinerețea a trecut și mintea s-a mai dezghețat.

Nici acum nu sunt o băutoare de cafea originală, preferând oricând alte specialități bazate pe asta. Dar când sunt acasă cu mama, avem un ritual. Ea își face o cafea bună bună la ibric, metoda tradițională. Iar eu savurez un cappuccino făcut cu lapte și nu cu apă. E mult mai gustos așa și este preferatul meu.

Cafeaua în modalitățile ei de preparare mă binedispune de la prima adiere

O simt și îmi inundă simțurile de la depărtare. Nu degeaba sunt făcute reclamele acelea care prezintă exact astfel de situații. Aroma de cafea o simt de oriunde ar veni. Și e ca o vrajă pentru mine. Probabil asociez parfumul ei tare cu amintirile din copilărie. Când mama avea invitate și le servea licoarea magică ca la restaurant.

Aducea ibricul la masă pe o tăviță elegantă, cu floricele proaspăt culese și canițe cu farfuriuțe din porțelan fin. Fiecare întâlnire a lor era un adevărat regal. Poveștile spuse, doleanțele, bunătățile puse pe masă și aroma aceea dulce-amăruie mă puneau și pe mine în priză. Pe atunci eu îmi savuram cuminte ceaiul sau cappuccino ori ciocolata caldă făcuta de mama special. Mă simțeam și eu tratată ca o regină și eram mai ales bucuroasă că puteam sta cu ele, adulții. Îmi plăcea că eram considerată ca una dintre ele. Mă simțeam importantă.

Nu știam că peste mulți ani mai târziu aceeași cafea minunată avea să-mi dea putere să iau decizii importante pentru mine

În viața mea de adult. Eram la primul meu loc de muncă. Eram tânără, dar nu mă mulțumeam cu puțin. Îmi plăcea ce făceam. Îmi plăceau colegii și ambientul de la muncă. Dar nu prea toleram salariul și lipsa de interes acordat dezvoltării noastre pe departamentul pe care eram fiecare.

Așa că după o dimineață stresantă în care ni s-a anunțat că trebuia să ne prezentăm la o ședință cu toții, am luat o decizie importantă. Am decis că trebuie să ies în față și să îmi prezint dreptul de a mi se mări salariul. Cu toții știam că luăm cam puțin dar ne plângeam doar între noi. Așa că am zis ca eu să iau cel puțin pentru mine taurul în coarne.

Dar doar după ce dimineața am petrecut-o bând un espresso cu adevărat bun. Preparat cu noul espressor automat Philips Seria 3100 din balconul nostru ce ținea loc și de bucătărie. Cred că prima decizie în favoarea noastră luată de firma la care lucram a fost acel espressor cumpărat de la magazinul online magNET.ro.

Probabil a fost achiziționat mai mult pentru clienții noștri ca să fie seduși de cafeaua de calitate făcută cu el

Și de asemenea probabil a fost ales din pagina promoții espressoare. Dar și noi angajații ne-am bucurat mult. Iar mie chiar mi-a venit ideea cu cererea aceea de altfel foarte normală la un job la care lucrezi de ceva vreme.

Țin minte că aparatul automat de cafea era roșu. Și că prima dată când l-am folosit, eu cu o colegă ne-am cam prins urechile. Nu știam exact ce și cum să facem. Dar pentru că avea tot felul de butoane și plus manual de utilizare, i-am dat de cap.

În plus, avea inovația AquaClean, care detartra aparatul. Astfel băutură rezultată era de calitate superioară, fără surprize de ordin calcaros. Și mai era genial că puteam ajusta espressorul astfel încât să obținem 5 tipuri personalizate de cafea. Și cum noi eram mulți la birou, asta ajuta pe fiecare în parte să-și ia doza de cafea după preferințe.

De asemenea, mie cum îmi plăcea cu mai mult lapte, carafa pentru lapte presăra un strat fin deasupra fiecărei băuturi pe care mi-o preparam. Iar datorită afișajului intuitiv, până și eu care nu mai văzusem espressor până atunci, am reușit să mă descurc de una singură.

Dar să revenim la ședință

Eram pregătită atât pentru ce avea să se discute, cât și pentru ce aveam eu de zis la urmă. Și chiar dacă erau în sală vreo douăzeci de oameni, eu am adresat șefului doleanța mea privitor la mărirea salariului. Motivată mai ales de gustul tare al cafelei și de curajul pe care mi l-a dat.

Nu am avut parte de răspunsul dorit. Ba chiar mi s-a spus că dacă doresc, pot pleca pentru că oameni se găsesc. Dar cel puțin am avut tot respectul colegilor care mi-au aplaudat inițiativa, după ce am ieșit din ședință. De asemenea trebuie să spun că niciunul dintre ei nu a mai luat cuvântul. Și nici a întărit ceea ce am avut eu de zis. Niște fricoși.

Sau poate că nu au băut cafea ca mine în acea dimineață?

Da. Poate că asta nu e considerată o victorie obișnuită. Dar pentru mine chiar și luarea cuvântului într-o sală plină de oameni care tăceau mâlc și apoi primirea cu fruntea sus a răspunsului negativ al angajatorului a fost o victorie. O victorie dulce-amăruie mai exact.

Oricum, nu după mult timp, mi-am prezentat demisia și am plecat. Și bine am făcut. Presupun și azi că acea dimineață inspirată cu cafea m-a influențat să vreau mai mult de la mine și de la viitor.

Voi ați trăit o asemenea situație decisivă în viața voastră?

Acest articol a fost scris pentru cea de-a treisprezecea probă a competiției Spring SuperBlog 2019.

Sura foto: magNET.ro

Love it? Like it!
Pin Share

28 thoughts on “Victorie dulce-amăruie

 1. De multe ori. Și multe tot la serviciu. Chiar am numărat puțin în gând momentele când cafeaua a avut greutate în hotărârile mele.
  Succes !

 2. Raluca Anghel says:

  Fără cafea n-aș fi facut nimic! N-aș mai fi dat examene, n-aș mai fi iesit cu nimeni si cate si mai cate.
  Ador cafeaua obligatoriu neagră

   1. Mă bucur că te-a “trezit” cafeaua și ai pășit într-un viitor mai bun! Doamne, ce aș gusta una făcută de espressorul ăsta la cât am citi despre el! 😊

    1. Să știi ca e mult mai bine făcută și mai gustoasă decat cafeaua făcută în alt fel. Dar totuși nu stiu ce sa zic comparativ cu cea turceasca.

 3. Bravo, ai luat o decizie buna. Probabil si cafeaua a avut un rol important. 🙂 Citind articolul tau mi-am adus aminte si eu de anii de facultate si primul job. Vai cat 3 in 1 am baut si eu. Pfff

  1. Haha. Ma bucur ca nu sunt singura. Sa știi ca de obicei cafeaua îmi da curaj. Ma face sa ma valorific mai mult.

 4. Dream big little girl says:

  Nici eu nu pot bea cafea. Am incercat ptr ca toata lumea ma tot indemna, insa eu raman la cappuccino. Cred ca am avut cu totii astfel de situatii decisive. Foarte frumos articolul! Mult succes

  1. Mulțumesc frumos! Asemenea sunt și eu. Îmi plac mai mult derivatele din cafea și nu cafeaua tare. Dar cum am mai spus, aștept sa ajung în Italia sa beau totusi un espresso tare.

 5. Şi mie îmi dă curaj cafeaua şi mă binedispune. La tine a fpst tot răul spre bine. Ai prins curaj şi ai spus ce ai avut de spus, iar apoi ai ştiut că locul tău nu era acolo.

  1. Da. Cam așa ceva. Și acum ma mir de mine și nu știu dacă as mai putea face asta daca m-as întoarce în timp. Dar de fapt sunt cam incapatanata, și când îmi pun ceva în cap…

 6. Ce ritual frumos al cafelei are mama ta!!!!! Nu m-amm gandit pana acum la floricele, dar… tocmai ce mi-a venit cheful sa experimentez. 🙂
  Cat despre victoria dulce-amaruie… mie-mi place cafea amara, amara asa ca imi place sa cred despre victoria ta ca este cel mai bun lucru care ti s-a intamplat in legatura cu acel job!!!
  Felicitari pentru articol si pentru Victorie!

 7. Mulțumesc frumos! Chiar am luat o decizie înțeleaptă la momentul acela. Și am facut bine. Ce mă bucur ca te-am inspirat.

 8. Mereu am incercat sa spun ceea ce ma nemultumeste. In general am avut de pierdut. Fie mi-am dat demisia fie am fost concediata. Daca vezi CV-ul meu, cel cu multe goluri, sa stie ca acele goluri sunt umplute cu multe cesti de cafea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!