Site Overlay
Doamna-cu-ochelari-negri

Mai există dragoste adevărată?

Mă întreb “Oare mai există dragoste adevărată?“. Sau “Ce suntem dispuși să facem din iubire?“. Deși acum sunt împlinită 100% în relația de cuplu, viața mea sentimentală a trecut prin mai multe faze.

Dar cred că așa este în cazul oricui. Nu poți găsi pe celălalt pentru tine decât experimentând și trecând prin viață. Unii își găsesc iubirea la vârste fragede. Alții trec prin nenumărate relații eșuate pentru a realiza că doar la o anumită vârstă sunt suficient de pregătiți pentru dragostea adevărată.

Dar ce te faci când te îndrăgostești de cine nu trebuie?

Sau la o vârstă la care poți părea ridicol din cauza asta? Întreabă personajele scriitoarei Sidonia Drăgușanu. Numai ele știu cum au experimentat sentimentele acestea mari și pasiunea într-o perioadă mai dificilă pentru țară.

De fapt, ce spun eu? Relații ciudate și cupluri diverse vezi și în ziua de azi, chiar dacă societatea s-a schimbat.

Citind recent volumul de nuvele “Doamna cu ochelari negri de Sidonia Drăgușanu, am realizat că femeia și bărbatul îndrăgostit se pun în aceleași ipostaze și azi. Uneori ridicole, alteori jenante. Dar de cele mai multe ori bazate pe iubirea neîmpărtășită sau insuficientă.

Cele 14 nuvele ale scrierii “Doamna cu ochelari negri” gravitează în jurul relației dintre femei și bărbați

Dar sunt relatate din perspectiva feminină. Mai exact, este vorba despre femeia în literatura interbelică. Autoarea fiind și o fină cunoscătoare a firii umane, datorită activității ei în jurnalism.

Revenind la întrebările de la început, personal aș răspunde în felul următor:

.Oare mai există dragoste adevărată?

Da. Eu voi afirma că există dragoste adevărată, pură și intensă. Fără condiții, fără compromisuri și fără interese ascunse. Nu spun asta doar pentru că sunt o visătoare sau pentru că eu mi-am întâlnit perechea. De-a lungul vieții am experimentat mai multe relații și am trăit iubirea în multiple forme.

Nu m-am îndrăgostit la prima vedere și nici nu mai țin minte primul sărut. Nu mi-a păsat atât de mult de prima oară. Și nici nu cred că trăiești în viața ta o singură mare dragoste. Eu trăiesc acum una, dar am mai avut parte de cel puțin alta în trecut. Deși nu a fost să fie, îmi amintesc cu drag de acel bărbat care mi-a deschis ochii în multe privințe.

Nu cred în Făt Frumos ca unele dintre personajele Sidoniei Drăgușanu. Dar nici nu sunt gică-contra când vine vorba de sentimente. Cred că am trăit de mai multe ori dragostea adevărată și sunt fericită pentru asta. Pentru că încă mai am o șansă la iubire în prezent și nu am epuizat acest sentiment minunat.

.Ce suntem dispuși să facem din iubire?

Personajele din cartea “Doamna cu ochelari negri” de Sidonia Drăgușanu sunt dispuse să facă multe din iubire. Privitor la acest lucru, și eu sunt deschisă la posibilități. Prin urmare, pentru că împărtășeam o dragoste ignorată pentru bărbatul care avea să-mi devină soț, am ales cu mintea. Să mă îndepărtez de el la un moment dat și să nu îl mai caut. Mi-am dat seama atunci seama că nu sunt dorită.

Am sacrificat sentimentele mele pentru a-l vedea pe el fericit. Dar uite că roata s-a întors în favoarea mea și de mulți ani suntem împreună. Asta înseamnă că cine știe să aștepte, va fi răsplătit.

Ca o paralelă, îndrăgostiții din carte reușesc să treacă prin multe situații nefericite pentru a gusta un pic de dragoste. Ori pentru a ajunge să fie ignorați cu totul până la urmă. În nuvela “Cinci garoafe roz“, un tânăr sărac își cheltuie și puținii bani pentru a cumpăra flori celei de care s-a înamorat. Dar pentru ce acest sacrificiu? Pentru ca în final să fie jignit și umilit chiar de către adorata lui. În ciuda sentimentelor frumoase din inima tânărului.

Însă uite că în carte există și dragoste adevărată, dar care pare ușor ireală

În nuvela “Două scrisori“, o femeie este neliniștită la gândul că bărbatul iubit ar putea să o părăsească. Deși nu i-a fost dat nici un motiv să creadă asta. Iar când primește o scrisoare, se așteaptă ca acolo să găsească tocmai intenția lui de a se separa de ea. Nu este însă vorba despre așa ceva, ci tocmai de o înflăcărare și mai mare a celui iubit. Acesta o cheamă la el pentru a fi mai mult timp împreună. Femeii nu îi vine să creadă ochilor, de parcă ea nu ar merita atât de multă dragoste.

Unde este feminismul aici? De ce bărbații merită mereu tot ce este mai bun, dar o femeie nu? Un iubit cu adevărat atașat de ea sau alte avantaje pe care EI le au, dar NOI mai greu.

Pe de altă parte, în nuvela “Of, băiețaș!!!“, un bărbat însurat, aproape de vârsta pensionării, este atras într-un miraj viclean al iubirii. El se îndrăgostește de o fetișcană de la locul de muncă. Ceea ce simte el nu este dragoste, este atracție. El se simte mai degrabă măgulit de atenția fetei. Și o urmează ca un cățeluș peste tot, fiind gelos pe alți pretendenți ai ei. Deși are nevastă bună și grijulie, este manipulat de tovarășa de muncă. Și crede că aceasta este chiar dragostea de care are nevoie.

Nu vede că tânăra îl învârte pe degete doar pentru a-și vedea interesele. Dar asemenea cazuri există cu duiumul și în zilele noastre. Doar că ambii se prefac mai mult că ar fi bine. Și pentru că beneficii există de fiecare parte.

La cele două întrebări se răspunde diferit de la persoană la persoană

Dragostea se percepe aparte chiar și de către aceeași persoană, în mai multe stadii din viața sa. Vârsta, experiența, genul, firea omului sunt cele care dictează în relațiile sale. Dar cu inima se simte totul.

Articol scris pentru cea de-a zecea probă a competiției Spring SuperBlog 2019.

Sursa foto: sidonia.ro

Love it? Like it!
Pin Share

26 thoughts on “Mai există dragoste adevărată?

 1. Sunt puțini aceia care iubesc doar o singură dată în viață. Şi eu cred că încă există dragoste adevărată aşa cum ai descris.
  Foarte frumos articolul! Felicitări şi succes!

 2. Eu cred ca exista dragoste adevarata. Insa, vine la timpul sau, iar uneori nu in forma in care am idealizat-o. Felicitari si mult succes , un articol minunat!

 3. Mai exista cata vreme suntem deschisi sa o primim in viata noastra.
  Dispare cu desavarsire cand ne inchidem, cand ne cramponam, cand ne inversunam in relatii nefunctionale! Prea des vad asta in jurul meu. Poate pentru ca oamenii, de la o varsta, se tem sa mai lase dragostea adevarata sa le intre in viata.
  Succes! 🙂

 4. Există dragoste. Există în și pentru persoana proprie. Asta până să apuc să îmi deschid canalele Iubirii. Dacă mai oi fi apucând în viața asta să mi le deschid. Dacă nu,mi le deschide Dumnezeu în veșnicie. Și asta-i important.
  Dragostea nu e o persoană. E mai bine pentru noi să înțelegem asta la timp.
  Dragostea-i peste tot,și ni se descoperă așa cum vrea ea. Dragostea e prezentă în natură,printre flori,arbori și păsări și animale. Eu unul așa am întâlnit-o. E unica dragoste care durează veșnic. Restul nu știu dacă merită atenția și efortul.

  Dragoste divină veșnică și vremelnică vă doresc,și întâlnirea cu adevăratul dumneavoastră Eu.

  Cu respect și apreciere,Pop Mihai.

 5. Iubirea? Pare o poveste.
  Oricum,eu am întâlnit-o în mine. Nu în afară. Şi cred că doar în interior îi este locul.

  1. Pare ca o poveste, dar e si foarte reala. Eu sunt recunoscatoare ca am intalnit-o atat in interiorul meu, cat si in exterior. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!