Acum 3 ani am ajuns în Danemarca. Anul trecut am vizitat-o din nou. Am rămas plăcut impresionată de micile orășele cu clădiri trainice și colorate, dar și de stilul de viață al scandinavilor. Însă un concept pe care l-am trăit cât am stat acolo, dar pentru care nu aveam nici un termen, este hygge. Am descoperit că sentimentul de armonie, confort și căldură se numește așa. Dar el este dat și de elementele de decor și de mobilierul în stil nordic de care m-am îndrăgostit.
Drept pentru care am văzut, mi-a plăcut, m-a inspirat și am aplicat
Probabil că știi deja despre termenul de hygge, care în daneză înseamnă confort. Cărțile care îți vorbesc despre asta au fost foarte la modă anul trecut și în iarnă. Ideea este că totul stă în detalii și accesorii. În mobilier și decor. În felul în care alegi tu să îți decorezi casa pentru a o transforma într-un cămin primitor pentru tine, familie și prieteni.
Decorul în stil nordic se bazează pe o estetică minimalistă, dar și pe funcționalitate. El este tot mai adoptat de către restul europenilor. Dar chiar și de către alte nații care au ajuns să considere că mai puțin înseamnă mai bine. Și mai elegant, aș adăuga.
Trănd experiența daneză, am remarcat că până și fostele ferme transformate în case practice, dețin un mobilier simplu, dar nu lipsit de personalitate. Designul de interior în stil nordic m-a inspirat să o iau de la capăt cu transformarea spațiului unde locuim într-un adevărat cămin confortabil și cald.
Și este și foarte simplu de adoptat un asemenea stil. Deoarece este definit de linii simple, de un minimalism chic și de un aer boem, nicidecum rece așa cum poate ai crede.
Cum poate fi aplicat decorul hygge în stil nordic în casa ta
Eu îți voi spune care au fost alegerile noastre pentru a da un asemenea vibe apartamentului în care locuim.
Culori delicate sau nuanțe naturale
Cel mai simplu este să începi cu culorile mobilierului și a accesoriilor. Ce am remarcat în locuințele sau în cafenelele daneze este concentrarea pe luminozitate, deschidere și aerisire.
Pentru a da o notă mai stilată și minimalistă casei noastre am ales culori și nuanțe delicate, pastelate sau naturale. Iar ca o pată de culoare am ales lămpi, pături, lenjerii de pat sau fețe de pernă de un albastru rece. Iar pentru instalațiile de lumină am ales lămpi pastelate din hârtie.
Mobilă cu tăieturi simple
Mobilierul este unul dintre factorii de bază care ajută la identificarea designului în stil nordic. Acesta are un aspect anume, care iese în evidență, dar nu prin faptul că ar fi încărcat. Piesele de mobilă scandinave au tăieturi simple, sunt create din materiale naturale și le găsești în magazine în culori discrete.
Nouă ne-a plăcut foarte mult acest stil de a mobila și am ales să punem mobila în centrul atenției. În sufragerie avem o masă de living cu scaune de living asortate pentru a lua mesele zilnice. Dar și o mobilă de televizor din lemn într-o formă mai neconvențională.
De asemenea, soțul a creat o lampă de noapte din elemente naturale. Din lemn cu forme mai ciudate și funie groasă cu franjuri în jurul becului. Iar pentru dormitor tot el a realizat două noptiere fără sertar pe care le-am vopsit în culori reci. Ca să contrasteze cu restul decorului minimalist.
Căldură prin accente de culoare
Am observat că este o diferență importantă între stilul de decor nordic și cel minimalist. Ai putea spune că este unul și același lucru. Dar nu e așa. În timp ce interiorul minimalist este elegant, dar rece, interiorul scandinav este plin de căldură și transmite o stare de bine.
Pentru a face astfel diferența și în casa noastra, am ales ca textilele să dea acel sentiment de armonie. Pernele pastelate, păturile moi și de calitate, dar și un covor în care să te afunzi cu totul garantează sentimentul de hygge.
Simplu, dar practic în bucătărie
Pe lângă câteva scaune de bucătărie chic, un set de dining și un blat lung, am mai optat pentru funcționalitatea rafturilor suspendate. Sunt practice și nu îți stau în cale. Sunt simple și încăpătoare.
Și se asortează atât de bine cu restul elementelor din bucătărie. Poți pune pe ele recipientele cu ce vrei să ai la îndemână, pahare sau seturi de farfurii. Ori chiar câteva plante care să înveselească și să împrospăteze atmosfera.
Elemente de decor monocrome
Danezii preferă să își decoreze casele mai puțin. În sensul că nu le vezi împopoțonate cu tot felul de bibelouri, mileuri, ceramică și trofee din plastic. Cu un decor cât mai simplu eram de acord și înainte. Doar că jonglam cu culorile.
Acum prefer elementele de decor în stil nordic. Adică monocrome. Albul și negrul sunt suficiente pentru a transforma orice încăpere. În plus tablourile, ramele foto fără poză sau vazele minimaliste sunt chic și elegante. Dacă vrei același vibe când pui masa, poți alege un set de veselă negru din porțelan, pătrat sau cu colțuri neregulate.
Nu degeaba am iubit din prima designul de interior nordic
Noi, românii suntem obișnuiți să ne încărcăm atât casele, cât și ținutele. Vrem prin asta să ieșim în evidență, să arătăm că ne permitem. Dar frumosul cu adevărat frumos este simplitatea și bunul gust dat de decorul minimalist care oferă o eleganță desăvârșită.
Spune, tu în ce stil ți-ai decorat casa sau ce tip de design de interior ai apreciat atunci când ai călătorit în afara României?
Articol scris pentru cea de-a noua probă a competiției Spring SuperBlog 2019.
Sursa foto: somproduct.ro
Și mie îmi place stilul hygge. Dar nu aș decora toată casa așa – personal mi se pare potrivit pentru sufragerie și dormitor 🙂
Ma bucur ca iti place. Da, ai dreptate. Pana la urma alegem stilurile care ni se potrivesc si mixam elemente de decor pentru fiecare incapere in parte.
E frumos acest stil. Eu am fost in Franta, pe Valea Loarei, foarte mult mi-au placut bucatariile lor, rustice, cu multe obiecte de decor.
Sa stii ca si francezii au un stil de a decora foarte elegant si atragator. In plus, parca simti ca acea casa e intr-adevar locuita.
Prefer un decor simplist. Imi place sa … am aer intr-o incapere.
Sigur. Asa simt si eu. Si pe langa camere aerisite … si luminoase. 🙂
Super stilul hygge! Felicitari pentru alegere! Imi place si mie … cu o singura diferenta. As pune statuiete peste tot! Am ramas cu chestia asta de cand am locuit in India. 🙂
Wow! Da. Sa stii ca pana la urma ne personalizam casa dupa vrere si dupa pasiuni. Asa ne reprezinta cel mai bine.
Foarte buna abordarea ta, sunt fan design nordic si bineinteles, hygge.
Ce tare! Capata proportii acest stil in ultima vreme. Si nu doar in decorul casei.
Imi place minimalismul si ma atrage mult stilul nordic simplu. Frumos articol!
Multumesc! Ma bucur ca iti place si tie!
Tot ce înseamnă hygge m-a atras de la bun început. Mă bucur că am găsit şi un articol de design în stilul hygge. Foarte fain!
Şi ca să răspund la întrebare, casa mea e decorată în stil nemțesc combinat cu modern. Nu prea am vizitat case din alte țări, dar acum îmi place stilul descris de tine.
Ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda. 🙂
Sincer, nu știam prea multe despre decorul hygge, mă bucur că am aflat informații noi.
Ai scris un articol foarte util!
Multumesc frumos! Ma bucur ca te-a ajutat cu ceva. Macar cu informarea. 🙂
Hygge este nou meu pitic pe creieri. Nu am fost, dar imi doresc sa vizitez Danemarca. Am fost in Maroc, dar nu am vazut mare lucru, fiind blocata la zona hotelului de catre copii. Insa, nepau impresionat un restaurant indian cu angajati marocani.
Si da, logic ca vreau si stilul hygge in casa.
Da, sa ajungi acolo candva. Si eu imi doresc sa vizitez Maroc. Iar stilul hygge mi se pare fenomenal intr-o casa.