Site Overlay
casa activa

Casa activă – căminul viitorului

Și-au imaginat oare cei care se mutau dintr-o parte în alta că va exista vreodată o casă care să îi facă să rămână într-un singur loc, parcă vrăjiți de condiții? Așa numita casă activă poate fi creată oriunde în lume. Și pe deasupra este foarte simplu să o considerăm un adevărat cămin.

O casă activă, prin farmecele ei te subjugă și nu îți mai permite să o părăsești

Ți-ar părea și rău să faci asta văzând cât de confortabilă este pentru tine și familia ta. În plus, face mai mult decât să te scape de facturi. Îți oferă posibilitatea să faci bani din energia creată prin intermediul ei.

Imaginează-ți o clădire care pune pe primul loc sănătatea și confortul tău. Și în același timp care te ajută să produci mai multă energie decât folosește. Cele mai moderne proiecte de case vizează crearea unei vieți mult mai sănătoase și mai confortabile pentru ocupanții lor. Pe lângă asta se axează și pe producerea de beneficii pentru mediu și climat.

Un confort îmbunătățit și costuri reduse la energie. Acestea sunt două dintre principalele lucruri pe care le iau în considerare oamenii când aleg să-și facă o casă. Sau atunci când decid să o renoveze pe cea deja existentă. În plus, mai există un considerent care începe să ia amploare privitor la construcția de case noi. Grija față de mediu.

Chiar este posibil să duci proiectarea de case și construirea lor efectivă la un nivel mai înalt

Ideea de casă activă duce conceptul de energie mult mai departe. Nu numai că o astfel de clădire nu face risipă de energie, ci o mai și creează.

Persoanele care locuiesc deja într-o astfel de clădire se aplaudă că au luat o astfel de decizie. Cum așa? Ei declară că trăiesc cu adevărat într-un cămin care le oferă o mulțime de posibilități lor și familiilor lor. Poate că în România astfel de proiecte de case sunt mai rare, dar vestea bună e că românii vor și ei să experimenteze ceea ce alții au deja. Știu că este dreptul nostru, al tuturor.

Drept pentru care, dupa conceptul de casă pasivă, a apărut cel de casă activă, cu avantaje înmiite pentru stilul de viață.

Toți locatarii caselor active susțin că este minunat să trăiești acolo de vreme ce căminele lor le oferă mai multe decât le impun. Se bucură de lumina naturală a soarelui care le inundă toate camerele. Trag cu nesaț în piept aerul curat și proaspăt din interior. Și se simt extrem de norocoși deoarece își produc propria energie.

Căminul de viitor este casa activă

Iar această construcție de locuit se bazează pe cel puțin trei principii importante:

 • Confort sporit
 • Grijă față de mediu
 • Consum inteligent de energie

Proiectele de case ale viitorului încearcă să asigure oamenilor o clădire care să creeze un stil de viață mai sănătos și mai confortabil. De asemenea, acestea contribuie și la echilibrul energetic al încăperilor. Și nu în ultimul rând, clădirea mai are și un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

 • Știai de exemplu că 40% din consumul de energie și 30% din emisiile de carbon provin din clădirile în care locuim sau în care lucrăm?
 • Sau că 90% din viața europenilor este petrecută în interior?

Nu degeaba încercăm pe cât posibil să ne facem casele cât mai armonioase și plăcute. Mâncăm, dormim, ne relaxăm, ne petrecem timpul cu familiile și prietenii. Sau ne ocupăm de pasiunile noastre în propriile locuințe. De ce să nu fie acestea, prin urmare, pe cât posibil prietenoase atât cu sănătatea noastră, cât și cu portofelul sau cu mediul?

Toate sunt într-o legătură strânsă. Așadar, toate contează la fel de mult pentru bunăstarea și supraviețuirea noastră pe planeta albastră.

De asemenea, un alt procentaj este îngrijorător.

 • 30% din masa unei clădiri obișnuite nu contribuie și nici nu asigură un climat interior bun

Prin urmare, ceva trebuia să se schimbe. Acel ceva sunt casele active. Acestea se numesc așa tocmai pentru că lucrează activ spre un stil de viață sănătos, dar și pentru conservarea mediului înconjurător.

Cine nu vrea să ducă o viață confortabilă alături de familie sau independent?

Nimeni nu ridică mâna, nu-i așa? Dar cum este posibil un asemenea lucru, fără a sacrifica un buget pantagruelic? Prin adoptarea unei case active. Da, să știi că nu doar animalele sau copiii se adoptă.

Casa activă creează condiții sănătoase pentru ocupanții săi. Le asigură nu doar o doză generoasă de lumină naturală, ci și aer neviciat. În plus, materialele folosite pentru construirea ei au un impact neutru asupra climatului exterior.

Un alt considerent important al acestui tip de locuință a viitorului, dar cu rădăcini tot mai puternice în prezent, este eficiența energetică. Așa se face că toată energia de care este nevoie este asigurată de surse de energie regenerabile integrate în clădire.

Tot un avantaj al clădirilor care oferă mai mult decât iau este impactul pozitiv asupra mediului. Fiecare astfel de imobil interacționează pozitiv asupra naturii printr-o relație optimizată. Aceasta este bazată pe utilizarea de resurse care nu dăunează și nici nu poluează mediul. Iar asta pe toată durata de viață a unei astfel de case.

Acum gandește-te la o asemenea casă activă cu toate avantajele pe care le prezintă și înmulțește-o cu populația globului

Sau cel puțin cu jumătate din aceasta. Nu-i așa că lumea ar arăta mult mai bine, ar fi mult mai sănătoasă, ar crește productivitatea iar nervii nici nu ar mai exista?

Un mic exercițiu de imaginație ne poate duce atât de departe cu mintea. Dar de ce să nu accepți ideea că un asemenea concept chiar este posibil. Și nu doar la nivel de proiect. Este chiar implementat în multe locuri din lume. Iar acum este pe cale să ia amploare și în România.

Articol scris pentru cea de-a cincea probă a competiției Spring SuperBlog 2019.

Sursa foto: Aia-proiect.ro, Pexels.com

Love it? Like it!
Pin Share

22 thoughts on “Casa activă – căminul viitorului

 1. Cu toate că încă sunt pe stilul tradițional și mă consider mai puțin deschisă la schimbări, îmi place tare mult ideea unei case active.

 2. Dream big little gitl says:

  Suna extrem de interesant. Chiar mi-as dori sa traiesc intr-o casa activa. Sa fie cu succes in competitie

  1. Multumesc mult! Da. Am ajuta si mediul, si pe noi si am avea si mai mult timp la dispozitie. Iar nervii ar fi mai putini. 😛

 3. Îmi place ideea de casa activa și citesc cu drag informații din acest domeniu. Însă din păcate, nu mi-o pot permite și nici nu și-o poate permite oricine… Dar e un vis, care poate o sa devina cândva realitate!

  1. Și eu îmi doresc asa ceva și sa fie posibil pe viitor sa avem mai mulți posibilitatea de a locui în case active.

  1. Așa zic studiile. Și sa știi ca este cam asa. Dormim, mancam, ne uităm la tv, stăm cu familia și facem alte cele în casa. De aceea trebuie sa fie cat mai confortabilă pt locuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!