Șoc și groază! Tocmai s-a aflat că anunțurile de mică publicitate nu mai există. Tot internetul vuiește de asta. Ba chiar și ad-urile, pop-up-urile de pe rețelele de social media au dispărut. Să fie ăsta doar un vis? Nici măcar reclamele de la TV nu mai întrerup programele și filmele noastre preferate.
La radio auzi doar muzică, emisiuni, teatru radiofonic și știri generale. Nimic de vânzare, nici o urmă de cerere și nici măcar anunțuri cu dedicații în direct! Ce s-a ajuns de lumea asta?
Mica, dar și marea publicitate au dispărut cu un scurt fâsss. Exact ca un balon care se dezumflă. Mai întâi e mare și plin de aer(e), fiind mai presus de toate și toți, ca mai apoi să își vadă sfârșitul trist de la pământ. Gol, dezumflat, smochinit, dar regretat pentru o vreme de copiii mari și mici obișnuiți cu prezența lui.
Mica publicitate a intrat astăzi în istorie. Dar pentru două lucruri total aparte!
A murit și a dat în același timp naștere unei noi revoluții în materie de consum. A fost ucisă, dar cu un scop precis. Dacă în trecut mica publicitate a marcat istoria atunci când s-au făcut primele descoperiri ale utilizării ei de către oameni, în prezent ea a luat o altă formă.
Picturile rupestre au fost considerate printre primele anunțuri publicitare ale lumii noastre. Apoi au fost inventate materialele publicitare simpliste care făceau reclamă serviciilor oferite pe timpuri.
Crainicul din stradă care striga toată ziua în gura mare despre ce aveau unii de cumpărat sau alții de vândut. Afișele cele mai rudimentare lipite direct pe copaci marcau de asemenea intrarea în istorie a publicității lumii noastre.
Apoi tiparul și tiparnița, avizierele publice și primele sedii de ziar au introdus mica publicitate pe un făgaș mult mai cunoscut nouă. Și din secolul XV până în secolul XXI cererea și oferta au căpătat nenumărate forme pe care însă doar istoria le va mai memora. Și poate și câțiva nostalgici care au contribuit la crearea și răspândirea lor.
Astăzi a murit mica publicitate și s-a născut ‘auto-potrivirea’
‘Auto-potrivirea’ asta poate fi un concept greu de înțeles la început. Dar de fapt este atât de simplu și de eficace. Experții în comunicare au gândit totul în amănunt. Și au efectuat sute de studii și cercetări pentru a ajunge la această teorie și a o pune în practică. Asta fără a dăuna în vreun fel oamenilor.
Gândește-te doar așa! O lume fără mica publicitate și fără publicitate în general, dar în care comunicarea directă este din nou pusă în valoare. Însă nu cu scopul de a vinde sau de a solicita. Cu scopul de a apropia oamenii și a crea noi relații armonioase pentru o societate mai fericită și mai pașnică.
De azi încolo totul este ‘auto-potrivit’. Ideea este că dacă dorești un anumit produs, film, carte sau serviciu, acesta va veni la tine identificat de un sistem tehnologizat.
Acest sistem va ști ceea ce îți dorești tu și îți va pune la îndemână acel lucru sau serviciu
Nu va mai fi nevoie de intermediari, de agenți de vânzări, de anunțuri de mică publicitate, aviziere publice sau reclame ticluite pe net, la TV sau la radio.
- Nici în calitate de vânzător nu vei avea de suferit, deoarece sistemul îți va prelua de îndată oferta și produsele sau serviciile și le va stoca pentru o ulterioară potrivire cu persoana sau persoanele care au nevoie de așa ceva.
- Și nici ca solicitant nu vei avea nimic de pierdut, deoarece sistemul inteligent și tehnologizat îți va afișa conform stimulilor tăi ceea ce îți dorești. Fără să pierzi timpul și fără să cheltui bani pe o grămadă de lucruri până să ajungi la cel ideal pentru tine.
Așa cum datorită evoluției am ajuns să auzim de mașini care se conduc singure și drone care livrează produse în toată lumea, așa și mica publicitate a fost revoluționată. Și automatizată!
Cum s-a ajuns la sistemul de ‘auto-potrivire’? Ar trebui să ne îngrijorăm că poate da erori?
Acest sistem de ‘auto-potrivire’ a fost doar o idee la vremea lui. Dar a fost studiat intens și toată publicitatea de până în prezent a dus la nașterea lui. Și nu, nu trebuie să ne facem griji referitor la erori. A fost gândit și implementat în așa fel încât să ajute atât vânzătorii, cât și cumpărătorii. Pe baza datelor adunate de-a lungul sutelor de ani, de la apariția publicității și până în zilele noastre.
Știm doar că toate rețelele sociale, magazinele online, publicațiile, dar și magazinele fizice ne-au chestionat de-a lungul timpului la fiecare comandă, întrebare și căutare după cuvinte cheie despre felul nostru de a fi, legat de datele noastre persoanele și preferințele de consum. Poate că unii dintre noi au băgat asta de seamă și alții nu. Poate că unii s-au simțit invadați în spațiul personal și altora nici că le-a păsat.
Însă totul a fost făcut cu binele nostru, al tuturor, în minte. Totul a fost gândit pentru a ne face viața mai simplă și a ne da înapoi timpul pierdut, dar și banii cheltuiți fără cap.
Așadar, aceste instrumente de publicitate apărute, dispărute și regândite de-a lungul anilor, nu au făcut altceva decât să adune date despre noi și să ne compună un fel de profil personal legat de cerere și ofertă. Legat de stilul de viață, de preferințe și de comunicarea cu cei din jur.
Dar acum toate instrumentele media au fost reduse la tăcere deoarece în sfârșit și-au atins scopul.
Așa a fost creat sistemul tehnologizat de ‘auto-potrivire’
Un instrument eficient, fără costuri în afară de plata produselor/serviciilor în cauză, care te scutește de timp și de efort.
Să zicem că vine Paștele și dorești să mergi undeva în vacanță. Ai nevoie de o cazare în primul rând. Dar de asemenea trebuie să cunoști și perioada în care copiii tăi au vacanță de Paști, asta dacă ai copii. Iar dacă tu lucrezi, trebuie să te informezi și referitor la zilele libere pe 2019. Să vezi un calendar al sărbătorilor legale, pentru a-ți organiza cel mai bine mini-concediul.
Deja ți se pare prea complicat totul și te gândești să o lași baltă. Trebuie să analizezi prea multe lucruri. Să te informezi despre una și cealaltă. Iar asta nu numai că îți ia foarte mult timp, dar te și stresează. Deoarece trebuie să îmbini perfect bugetul cu cerințele familiei și ale tale.
În schimb, cu ajutorul tehnologiei de ‘auto-potrivire’, sistemul face toate acestea pentru tine
Identifică din start perioadele libere pentru vacanță. Ia în considerare preferințele tale legate de concediu și relaxare, conform datelor pe care le are și pe care le actualizeaza constant. Ia în calcul bugetul pe care îl pui la dispoziție pentru escapadă și îmbină totul pentru a-ți oferi cele mai bune oferte pentru vacanța de Paști. Astfel tu nu va trebui decât să alegi cel mai tentant pachet de excursie.
Nu-i așa că acum nu îți mai pare atât de rău după anunțurile de mică publicitate la care obișnuiai să apelezi până în momentul de față?
Articol scris pentru cea de-a treia probă a competiției Spring SuperBlog 2019.
Sursa foto: Pixabay.com
Ce articol bun! Umor, inventivitate, solutii alternative. Felicitări și mult succes in competitie!
Mulțumesc frumos! 😊
Interesant concept asta cu auto-potrivirea. Dar daca se termina cu o vacanta, o sa incerc sa-l adopt.
Haha. Multumesc! Se termina cu ce vrem noi, de fapt conform auto-potrivirii, cu ce ni se potriveste mai bine. 😛
Interesant concept. Felicitări!
Multumesc frumos!
Daca ai inceput cu pop-up uri care dispar si reclame radio-tv care dispar… deja imi place. 😀
Dar acel sistem care stie el bine… nu ma prea incanta. Prefer sa vorbesc cu omul in fata.
Da. Sa stii. Era pana la urma doar un rod al imaginatiei mele. Si mie mi-ar placea sa tranzactionez eu singura in unele situatii.
Intr-o societate super-informatizata, ar merge perfect, dar ne-am pierde libertatea de decizie.
Din păcate nu știu ce ne va rezerva viitorul. Sau din fericire!
Foarte interesanta viziunea ta! Imi place mult “auto-potrivirea” de care povestesti. Felicitari!
Mulțumesc frumos! Asemenea!
Hahaha! Ce interesant! Felciitări pentru imaginație! Da, mi-ar plăcea și mie această auto-potrivire, dar așa cum au spus și ceilalalți dinaintea mea, conceptul ar trebui să fie suficient de inteligent să apară și să dispară exact după starea fiecărui om. Uneori nu ne dorim să vedem pe nimeni, altădată ne săturăm de singurătate. Cine să ne mai înțeleagă?
Exact! Mai lucrăm la el atunci până când va fi cel ideal pentru toată lumea. 😃Mulțumesc! ☺
Cand eram in liceul mai rasfoiam cate un ziar, acum sincer… sar peste asta, iar despre mica publicitate…hmm recunosc ca nu m-am uitat de ani buni.
Nici pe mine nu mă prea pasionează mica publicitate.