Și luna februarie a fost o lună bună pentru lectură. Am reușit să citesc 8 cărți. Clasice, de ficțiune, în franceză, în română, de autori români și pentru tineret. Am avut parte de diversitate și toate aceste cărți citite m-au învățat câte ceva.
Pentru majoritatea cărților am postat recenzii pe Booknation.ro
Dar vei găsi câte un rezumat concis și aici.
- Elizabeth a dispărut de Emma Healey
- L’Amour dure plus qu’une vie de Ann Brashares
- Idilă pe un turn de Thomas Hardy
- Cu ochii minții de Hakan Nesser
- Doamna cu cățelul de A.P. Cehov
- Micuțele doamne de Louisa M. Alcott
- Mont-Oriol de Guy de Maupassant
- Jurnal de bord de Jean Bart
Elizabeth a dispărut – Emma Healey
Fă cunoștință cu Maud. Maud este uitucă. Maud este în vârstă. Ea își face o cană cu ceai și uită pe unde a lăsat-o. Merge la cumpărături și cumpără mereu aceleași lucruri deși casa îi este plină de ele.
Câteodată chiar uită cine este și unde se află. Sau uită că are o fiică și o nepoată. Însă de un lucru e foarte sigură. Elizabeth, prietena ei, a dispărut. Bilețelele din buzunarul ei și de peste tot din casă îi amintesc asta mereu. Și indiferent că toată lumea îi spune să uite, să nu își facă griji, Maud pune aceeași întrebare. Unde este Elizabeth?
Dar ceva din mintea tulbure a bătrânei amestecă trecutul cu prezentul. Astfel că la un moment dat ne dăm seama că ea s-ar putea să o caute de fapt pe sora ei dispărută când era tânără. În spatele a toată încurcătura, zace un secret bine îngropat. Și dacă nimeni nu își mai amintește de trecut, ei bine, Maud o face. Și nu va lăsa nici o clipă obsesia ei să dispară.
Găsești cartea la Cărturești, Libris și Elefant.
L’Amour dure plus qu’une vie – Ann Brashares
Titlul în original al acestei cărți citite este My name is memory. Daniel are un suflet nemuritor. El și-a petrecut secole din viață îndrăgostindu-se de aceeași fată.
Reîncarnare după reîncarnare, traversând mai multe continente și trăind în mai multe dinastii, el și Sophia s-au atras ca niște magneți indiferent de vremuri. Însă destinul nu le-a fost niciodată favorabil, astfel încât să sfârșească împreună.
Dar în prezent când Sophia(acum numită Lucy), își dă seama în sfârșit de istoria lor bogată ce a parcurs timpul, o forță misterioasă amenință să îi despartă din nou. Cei doi îndrăgostiți trebuie să riște și să facă compromisuri pentru a-și uni destinele.
Găsești cartea la Elefant.
Idilă pe un turn – Thomas Hardy
Idilă pe un turn este o poveste de dragoste care se consumă pe fundalul superb al fenomenelor cerești. Nefericită în căsătorie, Lady Constantine încalcă toate legile sociale ale acelor vremuri îndrăgostindu-se de tânărul Swithin St. Cleeve. El este un astronom pasionat, care are cu 10 ani mai puțin și este și sărac.
Subita moarte a soțului ei le lasă cale liberă celor doi și astfel ar putea să se căsătorească pentru a fi împreună. Cu toate acestea, descoperirea unei moșteniri îi forțează să se despartă. Și până la urmă timpul trece în defavoarea iubirii lor.
Scrierea lui Thomas Hardy se axează foarte mult pe tema iubirii care este și victima claselor sociale și a diferenței de vârstă. Dar de asemenea, cartea descrie superb facinația omului în fața științei și a astronomiei.
Găsești cartea la Cărturești, Libris și Elefant.
Cu ochii minții – Hakan Nesser
Se spune despre Hakan Nesser că este foarte bine văzut în lumea literaturii nordice drept unul dintre cei mai buni scriitori de bestselleruri polițiste și thriller. Și pe bună dreptate. După ce am citit această carte a sa, prima din seria Inspector Van Veeteren, nu pot decât să îi laud scrierea.
În acest roman în care inpectorul Van Veeteren se face cunoscut publicului cititor, avem de-a face cu o primă crimă ce pare simplu de rezolvat. Janek Mitter se trezește dimineața cu o stare de mahmureală ucigătoare. Dar ce este mai șocant este faptul că își găsește nevasta moartă în baie.
Fără nici un pic de investigații, omul este găsit vinovat și închis la un ospiciu pentru criminali bolnavi mintal. Dar Mitter este găsit la rândul lui ucis și atunci VV regretă faptul că nu și-a urmat instinctul care îi spunea că bărbatul nu este vinovat.
Acum trebuie să investigheze două crime. Dar în timp ce inspectorul-șef sapă mai adânc cazul, rădăcinile încâlcite ale acestor cazuri violente ies la iveală. Și îl șochează până și pe el. Și romanul acesta a fost unul dintre preferatele mele pe luna februarie.
Găsești cartea la Elefant.
Doamna cu cățelul – A.P. Cehov
Doamna cu cățelul și alte povestiri sunt cuprinse în acest volum de proză scurtă de Cehov. Povestirea principală din carte, Doamna cu cățelul, este o poveste romantică între două personaje. Dmitri, un bancher rus care se află în vacanță la Yalta, întâlnește o tânără blondă frumoasă pe nume Anna.
Aceasta adoră să se plimbe prin stațiune împreună cu un mic cățel alb, animalul ei de companie. Cei doi se îndrăgostesc, deși fiecare este căsătorit. Dar dragostea lor trece peste timp și piedici și se sfârșește frumos.
Se poate spune despre această poveste pasională că schimbă cu adevărat viețile a doi oameni.
Găsești cartea la Cărtureștiși Libris.
Micuțele doamne – Louisa M. Alcott
Cartea Micuțele doamne de Louisa May Alcott spune clasica poveste a patru surori foarte diferite într-o perioadă umbrită de război și sărăcie.
Matura Meg, băiețoasa Jo, timida Beth și isteața Amy sunt cele patru fete ale doctorului March și ale doamnei March. Ele sunt diferite din toate punctele de vedere. Dar câteva lucruri le au în comun: dragostea pentru părinți, respectul și patriotismul.
În timp ce tatăl lor este plecat la război și mama lucrează pentru a le întreține, cele 4 surori trebuie să se bazeze una pe cealaltă. Așadar, fie că plănuiesc o petrecere, joacă o piesă de teatru sau sărbătoresc Crăciunul, împreună totul le iese de minune. Cu toate acestea, o întrebare le vine mereu în minte: tatăl lor se va întoarce în viață acasă?
Găsești cartea la Cărturești, Cartepedia și Elefant.
Mont-Oriol – Guy de Maupassant
Mont-Oriol se referă la o stațiune termală din Franța, un loc care a ajuns să fie exploatat până în cele mai mici unghere. Povestea cărții se învârte în jurul unui mic grup de persoane. Cineva vrea să facă afaceri acolo și cumpără pământ pentru a ridica o nouă stațiune. Numită așa după fostul proprietar al terenului.
Soția afaceristului în cauză nu este interesată de pământ, ci se plictisește. Așadar se lasă sedusă de un prieten de familie care o și lasă baltă de îndată ce o lasă gravidă. Interesant este că după cum este descris totul, nu ai cum să nu privești cu ironie lucrurile.
Deși ar trebui să fie vorba de iubire, îți dai seama că totul a fost un joc. Dar cel mai rău la asta este disperarea femeii și felul în care se agață ea de amant chiar și când își dă seama că nu o mai iubește.
Întreaga situație este și un pic amuzantă. Asta pentru că în afară de jocul dintre amanți, lumea se dă peste cap în stațiune să tragă cele mai bune foloase. Iar doctorii care ar trebui să cerceteze calitățile apei sunt niște șarlatani. Apa, în nici un caz nu face minuni, așa cum încearcă ei să convingă bolnavii.
Găsești cartea la Libris.
Jurnal de bord – Jean Bart
Singura carte de la un autor român citită în luna februarie a fost aceasta. Jean Bart este un scriitor important și valoros pentru proza românească. El a brevetat în literatura română jurnalul de bord și schițele marine. Aceste scrieri vor fi mereu asociate cu numele lui.
Exemple ale operei sale sunt Europolis(o altă carte citită de la el) și cartea de față, Jurnal de bord. El a introdus terminologia marinărească în literatura română iar în această carte a sa de schițe acest lucru se cunoaște cel mai bine.
Deși nu mi-a plăcut la fel de mult precum Europolis, scrierea aceasta nu este mai puțin valoroasă. Descrierea abundă iar preocupările oamenilor mării sunt cel mai bine reliefate aici.
A fost o lună bună referitor la lectură și sper ca și luna martie să am câteva cărți citite. Preferabil dintre cele pe care le am deja în bibliotecă și cele de pe lista De citit.
Dar de departe lectura mea preferată pe luna februarie a fost “Elizabeth a dispărut” de Emma Healey.
Tu ce carte preferată ai pe luna februarie?
Frumoase lecturi! 😊
Mulțumesc frumos! 🤗
Încă mă străduiesc să termin Dincolo de Nil. Dar cred că voi reciti Doamna cu cățelul.
Ce frumos. Nu am citit Dincolo de Nil, dar am mai vazut pareri despre carte si cred ca o voi citi si eu.
Ce lista frumoasa care sa ne inspire.n am citit din ea decât 2, așa că o să mi.le pun pe restul pe lista de citit in curând
Super. Lecturi frumoase iti doresc!
Jurnal de bort de Jean Bart m-ar tenta, m-ai ales că am fost anul trecut în vacanță la Sulina și am aflat mai multe despre viața și opera lui. Cu lista ta, mi-am reamintit de el.
Jurnal de bord este o carte buna, dar as recomanda si Europolis. Este o carte chiar si mai buna. Pe cand in Jurnal de bord sunt doar schite si anumite povestiri despre viata pe mare.
M-ai tentat cu Elizabeth a dispărut. Mi-o propun pe lista.
Sa stiti ca este un roman grozav. Nu este doar o carte politista. Aminteste si despre problemele cu care se confrunta persoanele trecute de o anumita varsta si neputintele lor.
Luna februarie a fost plină pentru tine, observ. Toate titlurile sunt atractive, însă singura pe care o am este “Elizabeth a dispărut”, carte pe care de altfel am tot amânat să o citesc. O pun de-acum pe noptieră!
Spor la citit în continuare!
Da. A fost o luna plina legat de lectura. Sper ca si aceasta sa fie la fel. Lectura placuta! Este o carte plina de suspans.
Oooo… ce alegeri deosebite ai facut in aceasta luna! Majoritatea, pe gustul meu. Unele deja le-am citit. Multumesc pentru celelalte recomandari! Le trec pe lista 🙂
Cu placere! Ma bucur ca iti plac. Si pentru mine au fost valoroase. Fiecare in parte.
Multumim pentru recomandari! Din pacate, luna februarie a fost o luna in care am citit foarte putin, am reusit sa citesc doar trei carti…
Asta nu e putin. Fiecare citeste in functie de timp si de resurse. Iar daca lecturile au fost valoroase intr-un fel, atunci si mai bine.
Ce listă luuungă și plină, mulțumesc! Luna mea a fost cu niște cărți pe care le uitasem pe noptieră și n-am mai apucat să le termin:
Cerere în călătorie – Eduard și Mathilde Cortes
Iubire amară – Elena Ferrante
Mărturisiri. Viața mea alături de Che – Aleida March
Tatiana Tîbuleac – Grădina de sticlă
Andrew Solomon – Undeva departe
Momentan citesc:
Manual pentru femei de serviciu – Lucia Berlin
Demonul amiezii – Andrew Solomon
In pieces – Sally Field
Mă bucur că avem ocazia să facem schimb de recomandări 🙂
Cristina
Ce titluri faine ai acolo! Mi-am pus in cap sa citesc si eu Cerere în călătorie. Lecturi placute!
Arata tare bine lista ta! Eu doar ce am terminat “Gradina de sticla” a Tatianei Tibuleac si mai am ceva din “Sapiens”. Oricand binevenite recomandari, asa ca multumesc! 🙂
Cu plăcere! Sună bine lecturile tale. Cred ca le pun si eu pe listă.
Îmi place că citești și în franceză ! vreo pasiune pentru Franța ?
Daa. Locuiesc în Franța mai mult. Și îmi place limba franceză. Iar pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele, citesc și în franceză.
Frumoasa lista ta! Si eu vreau sa citesc Elizabeth a disparut. Sta in biblioteca de ceva timp.
Să o citești când prinzi timp. Chiar e o carte bună!