Dusa este si luna ianuarie din 2019. Pentru ca am inceput seria ‘Carti citite in luna …’ in anul 2018, vreau sa continui periplul si in noul an. Asa imi mentin un rezumat al titlurilor citite de-a lungul timpului. Si … poate inspir si pe cativa dintre voi cu lecturile mele.
Asadar, in luna ianuarie am la activ 8 carti citite. Iar genurile lor difera si de data asta. Insa majoritatea sunt scrieri aparute la Editura Trei, o editura care mi-a devenit draga prin titlurile pe care le publica.
Care sunt cele 8 carti citite in luna ianuarie?
Mincinosii de E. Lockhart
Cartea YA “Mincinosii” de E. Lockhart prezinta povestea dramatica a lui Cadence si a verisorilor ei, din grupul supranumit ‘Mincinosii’. Tinerii se intalnesc vara de vara pe insula privata unde locuiesc bunicii lor si au parte de felurite aventuri.
Insa, intr-o vara lucrurile devin mai tensionate. Iar grupul de prieteni decide sa faca ceva in privinta razboiului dintre membrii familiilor lor. Si din cauza asta se va ajunge la o mare tragedie care o implica mai ales pe Cadence.
Totusi, fiind o carte de genul YA vei da peste subiecte precum iubirea adolescentina si prietenia. Dar nici secretele care tulbura vieti si bogatia care nu face viata atat de roz pe cat s-ar parea din afara nu lipsesc din peisaj.
Proba mierii de Salwa Al Neimi
Aceasta carte se vrea a fi una erotica. Insa, odata ce o citesti pare mai mult filosofica si spirituala. Este una dintre primele carti erotice scrise in limba araba. Poate tocmai de asta a creat mai multa valva.
Insa, in ceea ce priveste scriitura nu intalnesti elemente ce ar trebui sa compuna un roman erotic. Pe de allta parte, reprezinta mai mult confesiunea unei femei arabe devenita scriitoare legata de viata ei sexuala.
De asemenea, aflam ca arabii nu urasc sexul si nici nu il resping. Asta de vreme ce majoritatea cartilor erotice vechi sunt de aceasta origine. “Proba mierii” de Salwa Al Neimi contine marturisile autoarei din propria viata sexuala alaturi de mai multi amanti.
Dar si fragmente vechi de texte erotice. Si alte povesti ale femeilor moderne care se doresc eliberate din punct de vedere sexual. Dar care traiesc sub ‘papucul’ strictei mentalitati musulmane.
Surasul Jaguarului de Salman Rushdie
Poate ca este un autor maret, laudat de multi. Dar pe mine Salman Rushdie nu a reusit deloc sa ma impresioneze cu a sa carte “Surasul Jaguarului”. Poate ca nu sunt nici atat de interesata de istoria Nicaraguei si de asta nu m-a prins.
De altfel, cartea este tocmai despre asta. In ea sunt adunate toate impresiile scriitorului referitor la calatoria sa in aceasta tara din America Centrala.
Scrierea prezinta destul de detaliat, desi subiectiv, razboiul dintre rebeli si Guvern referitor la preluarea puterii in stat. Ca de altfel si implicarea Statelor Unite care isi baga coada ca de obicei ca sa ia prada cea mare. Chiar daca multa lume sufera din cauza asta.
Mie nu mi-a placut cartea si abia asteptam sa o termin de citit. Asta mai mult pentru ca nu imi place sa las carti necitite. Dar probabil stilul jurnalistic al scrierii este captivant pentru un alt gen de cititor.
Baiatul care dadea cu piciorul in porci de Tom Baker
Cartea aceasta am primit-o de la Booknation cu scopul de a-i face recenzie. Nu stiam despre Tom Baker, nici ca este actor, nici ca este scriitor. De altfel, aceasta este singura sa proza.
Romanul de fata este mititel(136 de pagini) si prezinta povestea pustiului diabolic Robert Caligari din Marea Britanie. El are o afinitate din a trage suturi tuturor porcilor pe care ii intalneste.
Este o carte ciudata, macabra, dar cu note ironice si umoristice. Un umor negru, se intelege. Desenele din carte sunt senzationale si ilustreaza si mai bine ce se intampla cu Robert si celelalte personaje.
Baiatul ajunge sa urasca oamenii si sa ii chinuie in fel si chip, dar va avea un sfarsit la fel de dureros. Pe care poate ca nu il preconizeaza nimeni.
3 minute de meditatie de Christophe Andre
Am primit aceasta carte de la o prietena draga. Ea mi-a spus ca exercitiile de meditatie redate in continut sunt salvatoare de viata. Eu i-am spus ca o asemenea scriere nu face parte din genurile mele preferate. De altfel, evit sa citesc carti de dezvoltare personala & co.
Dar totusi am citit-o, desi aceasta carte nu trebuie citita asa cum citim de exemplu beletristica. Scrierea vine parcursa pe rand, in liniste, rumegata si ascultata.
Iar atunci cand ajungi la fiecare exercitiu de meditatie in parte, chiar va trebui sa il pui in practica. De asta si cartea se numeste “3 minute de meditatie”. Autorul ei, psihiatrul Christophe Andre, ne pune in fata zilnic cate un exercitiu de meditat, care dureaza in jur de 3 minute.
Toate acestea vin cu explicatii, exemplificari si situatii in care ne-ar ajuta in viata noastra.
Recunosc. Eu am parcurs cartea fix ca pe o opera de fictiune. Am citit-o de la cap la coada. Fara sa ma opresc a medita nici macar un minut asa cum cerea autorul sau. Totusi, parcurgand fiecare pagina m-am transpus la momentul respectiv in acea stare. Si m-am gandit cat de mult m-ar ajuta pe mine asemenea exercitii pentru bunastarea mea interioara si fizica.
Cautand-o pe Alaska de John Green
Este prima carte pe care o citesc de la John Green. Si am aflat chiar dupa ca asta este, de altfel, si prima sa scriere in calitate de prozator.
Multa lume spune ca romanul de fata este parca prea superficial pentru un autor de talia lui John Green. Eu nu am citit alte romane de-ale sale. Inca. Dar tind sa le dau dreptate intr-un fel.
“Cautand-o pe Alaska” este o carte YA axata pe viata unui pusti si pe obsesia lui pentru misterioasa Alaska. De altfel, adolescentul traieste totodata si prima prietenie, prima dragoste si prima aventura mare din viata sa.
Desi este o poveste draguta despre prietenie, iubire, complicitate si tradare, in acelasi timp parca este usor fortata partea cu misterul ce o inconjoara pe Alaska. Fata dupa care tanjeste dupa toata lumea.
Si nu mi-a mai placut scrierea deooarece aduce in plan destul de mult subiectul sinuciderii. Iar acest lucru poate influenta destul de mult tinerii din ziua de azi care nu isi dau seama ca unele alegeri in viata sunt ireversibile.
Negru ca abanosul de Salla Simukka
Cand m-am apucat de citit aceasta carte nu stiam ca mai exista alte doua parti. Acestea impreuna cu cartea de fata formeaza trilogia “Alba-ca-Zapada”. Desi asta nu m-a impiedicat deloc sa ii gasesc sensul si sa inteleg personajele din roman.
Scrierea YA este cea de-a 3-a din trilogia thriller Alba-ca-Zapada, alaturi de “Rosu ca sangele” si “Alb ca zapada”. Cu toate ca poti citi cartea si independent de celelalte, cel mai bine ar fi sa incepi cu inceputul. Asta avand in vedere ca este o serie si ca toate elementele se leaga de la un roman la altul.
Ca si in primele doua carti, “Negru ca abanosul” o are in prim plan pe tanara Lumikki. De data asta ea este hartuita de ‘Umbra’ ei. Un ciudat care ii trimite biletele despre trecutul ei si in care o ameninta ca va ucide pe toata lumea ca sa ajunga la ea.
Tot ea joaca si intr-o piesa la liceu rolul printesei din basme Alba ca Zapada. Dar intr-o maniera mai moderna, mai feminista, si totusi nu blanda.
Si in toata povestea, Lumikki nu trebuie doar sa afle cine este aceasta Umbra pentru a scapa de sub amenintarea ei. Trebuie sa se si confrunte cu demoni din propriul trecut. Si sa faca pace cu familia ei care o tine la indepartare pentru ceva ce nu intelege din copilaria ei.
Aceasta carte chiar merita citita separat sau alaturi de celelalte doua din serie. Este un thriller YA fabulos, pe care nu il lasi din mana prea usor.
Vanatoarea de stele de Zoe Valdes
Un roman excelent despre arta, iubire, feminism, aventura si suprarealism. Cartea “Vanatoarea de stele” de Zoe Valdes este atat o biografie a pictoritei spaniole Remedios Varo, cat si o autobiografie a autoarei.
Daca artista suprarealista Varo apare in text cu propriul nume si propriile trairi inspirate mai mult sau mai putin din realitate, autoarea isi alege un pseudonim sub care isi prezinta bucati din viata ei tulburatoare. Ea se numeste in carte Ramia si este poeta si ‘Cautatoare de oceane’.
Pe de alta parte, Remedios Varo este supranumita ‘Vanatoarea de stele’, dupa un celebru tablou al ei. De aici si numele romanului care imbina atat de bine doua povesti. Doua perioade de timp diferite, dar istorii de viata atat de asemanatoare si dramatice.
Mai multe despre aceasta carte, dar si celelalte carti citite in luna ianuarie am scris in recenziile mele de pe Booknation. Linkurile le gasesti in titlurile scrierilor(la o parte dintre ele).
Tu ce ai citit in luna ianuarie? Ce imi recomanzi neaparat pentru luna februarie?
Sursa foto: Picasa
Multumesc mult pentru recomandari, Oana! Cred ca prima care o pun pe lista mea este “Vanatoarea de Stele”. Pare sa fie mai mult pe stilul meu.
Cu plăcere! Este o carte frumoasă. Lecturi plăcute să aveți!
Foarte util articolul! Multumesc! Negru ca abanosul de Salla Simukka mi-a placut foarte mult. Cu siguranta voi citi si restul.
Și mie mi-a plăcut foarte mult. Este una dintre cărțile preferate in luna ianuarie.
Mi-ai captat atenția cu Surâsul Jaguarului. Romanul istoric a fost întotdeauna preferatul meu.
Atunci s-ar putea ca ție să ți se potrivească mai bine. Pe mine nu m-a prins. 😁
Mulțumesc pentru reZumat! Și eu am reușit să citesc 8 cărți în ianuarie și pentru că nu îmi găsesc timp sa scriu despre toate – folosesc Goodreads. 😊
Spor la lectură și în februarie!
Și eu folosesc Goodreads, dar îmi place sa le fac un mic rezumat și pe blog. Așa nu uit despre ce a fost vorba în cărțile acelea. 😁
In primul rand nu stiu ce este acel YA 😀
Numai cartea cu miere in titlu ma atrage din lista ta. Te admir pentru cele 8 carti citite. Eu am terminat doua, o jumatate si o carte de colorat. Stiu ca suna ciudat, dar voi scrie un articol despre asta.
YA vine de la Young Adult, adică literatură pentru adolescenți și tineri. Mulțumesc frumos! Neapărat să faci un articol despre asta.
nu am citit nici una din aceste carti, acum citesc cateva despre Regina Maria, sunt mare fan si le-am strans intai, vroiam sa le citesc toate odata!
Bravo! Înseamnă că ești fan istorie. Lecturi frumoase să ai! 🤗
Nu am citit nicio carte prezentata de tine, dar sa stii ca imi plac titlurile si cum ai povestit despre fiecare in parte.
Multumesc frumos! Sper sa te si inspire la noi lecturi! 🙂