In articolul acesta voi vorbi despre cartile citite in luna decembrie. Aceasta a fost ceva mai bogata in lecturi decat luna noiembrie.
In plus, titlurile au fost si mai variate. Dar asemanator cu noiembrie, pentru aproape toate aceste carti am facut recenzii mai detaliate pe site-ul Booknation.ro. Acolo sunt redactor colaborator. Asadar, daca vrei sa citesti mai multe despre o anumita carte din lista urmatoare, poti intra pe linkul din fiecare titlu in parte. Exceptie facand ultima.
Sa purcedem la enumerat cartile citite in luna decembrie
Sunt 6 la numar.
1. The Big Four de Agatha Christie
Aveam aceasta carte in engleza dintr-un butic cu lucruri second hand din Germania. I-a venit randul prin luna decembrie abia. Nu este insa o carte prea in stilul scriitoarei britanice, totusi. Este mai mult ca o serie de povestiri care au rolul de a contura imaginea unei grupari criminale ce da si titlul cartii. Cei Patru Mari.
Hercule Poirot si capitanul Hastings, prietenul lui, trebuie sa dea de capat identitatii celor din grupare. Si sa le deconspire planurile inainte de a fi prea tarziu. Asta cu riscul de a fi vanati la randul lor si de a le fi planuita moartea.
2. Purificare de Sofi Oksanen
Aceasta carte este destul de dura. Este vorba despre legaturile de familie, despre rusi si estonieni. Despre secretele dintre rude si pana unde se ajungea in trecut ca sa te salvezi din calea nenorocirilor razboiului. Dar in acelasi timp si despre chinurile si violenta prin care treceau tarile din Europa de Est prin anii ’90.
Saracia, persecutiile, comunismul, prostitutia si violenta apar in aproape fiecare capitol din aceasta carte scrisa de finlandeza Sofi Oksanen.
3. Tipatul lenesului de Sam Savage
Cartea aceasta ne spune foarte clar, desi fictiv, despre viata ruinata si depresiva a unui asa zis scriitor ratat. Vei afla despre chinurile lui de a mentine in viata o gazeta locala. Despre rivalitati, despre incercarea de a se afirma in comunitate dar si despre blocajul scriitoricesc.
Insa, despre toate acestea nu descoperi citind o carte cu un stil obisnuit. In aceasta scriere, totul despre viata personajului principal afli citindu-i pe rand scrisorile, ravasele, biletelele, listele de cumparaturi si plangerile facute celorlalti. Si daca a scrie este egal cu a fi scriitor, atunci si personajul Andy se considera asa.
4. Marile minciuni nevinovate de Liane Moriarty
De la aceasta scriitoare am mai citit “Secretul sotului“, o carte minunata, tot cu multe secrete. Iar daca aceea m-a captivat atat de mult, mi-am luat si cartea de fata de la aceeasi autoare.
Am citit-o in luna decembrie si nu m-a dezamagit deloc. Poate doar faptul ca am vazut serialul inainte de a citi cartea. Desi nu se aseamana la perfectie in toate detaliile, tot am facut des comparatii intre carte si ecranizare. Dar daca inca nu ai reusit sa vezi nici serialul si nici sa citesti scrierea, eu iti recomand sa incepi cu romanul.
In prima carte citita de la Liane Moriarty era vorba despre un secret al sotului ce trebuia pastrat pana la moarte. In schimb, in aceasta carte este vorba despre mai multe secrete, ale mai multor familii dintr-o comunitate nu prea mare.
Este vorba despre mame si tati, soti si sotii, copii si rude, rivalitati dintre mame si secrete bine pastrate de cei mici. Dar si despre prietenie, puterea adevarului si cat de buna poata fi lumea atunci cand fiecare recunoaste ca viata sa este imperfecta.
5. Ultimul dans al lui Charlot de Fabio Stassi
O biografie fictiva a lui Charlie Chaplin si in acelasi timp o biografie cu note de adevar din viata marelui actor. Dintr-o serie de episoade din Ajunul Craciunului de-a lungul a mai multi ani din batranetea comicului britanic aflam despre felul cum incearca Charlot sa pacaleasca Moartea.
De asemenea, despre viata lui tumultoasa, jumatate fictiune, jumatate adevar, aflam din lunga si emotionanta scrisoare redactata de ‘vagabond’ in ajunul ultimului Craciun din viata lui, pentru fiul sau adolescent.
O asemenea carte merita sa fie citita de cei ce il indragesc pe Charlie Chaplin. Dar si de cei care doresc sa afle mai multe despre viata lui. Cu bune si rele.
6. Cartea despre femei – Osho
Aceasta este cam ultima carte citita in anul 2018. In luna decembrie. O carte profunda despre femeie si tot ce reprezinta ea redata prin filosofiile de viata ale lui Osho. Nu este o carte scrisa chiar de filosof. Ci este o carte alcatuita pe baza transcrierilor vorbelor lui inregistrate din multele sale discutii cu publicul.
Asa cum spune si Osho, niciodata vorbele lui nu vor avea aceeasi valoare transcrise ca atunci cand sunt rostite in fata ta. Si de asemenea nu vor avea acelasi sens si adevar pentru diferite persoane. Mai ales daca sunt aflate prin citit, mai degraba decat aflate direct, fata in fata, prin discutie intre patru ochi.
In aceasta carte, prima citita pe baza credintelor lui Osho, am aflat ce credea filosoful si spiritualistul despre femeie si intreaga sa fiinta. Despre rolul sau, despre cum s-o intelegi si s-o ajuti. Despre cum sa o citesti si sa ti-o faci aliata.
Desi nu am fost mereu de acord cu Osho legat de anumite aspecte si nu voi fi niciodata, recunosc ca aceasta carte m-a invatat mai multe despre mine si despre celelalte femei(sau despre istoria femeii pe pamant), decat aveam sa aflu vreodata.
Acum, din curiozitate, mai ca m-as apuca si de cartea despre barbati a lui Osho.
Tu ce ai citit din a aceasta lista de carti din luna decembrie lecturate de mine? Ce parere ai despre aceste titluri?
Sursa foto: galerie personala
Am in plan sa citesc mai mult anul acesta. E una din rezolutii. Nu am citit niciuna din cartile mentionate de tine, dar asta nu e de rau, fiindca mi le pun pe lista. Multumesc si spor in continuare!
Mulțumesc! Sper să îți duci la bun sfârșit această rezoluție pt anul 2019.
Interesante titluri. N-am citit decât prima carte, cea de Agatha Christie, dar mi-au atras atenția titlurile 4 și 5, le-am trecut pe must read list.
Super! Mă bucur că am putut ajuta. Deși există atât de multe titluri atrăgătoare de cărți iar timpul nostru este atât de limitat. 😁
Datorita tie am mai adauga cateva carti pe lista. In luna decembrie nu am reusit sa citesc prea mult, dar recuperez in ianuarie cu Homo deus, 21 de le tii pentru secolul 21, Codul lui daVinci si If we were villains 😁
Ce tare sună toate titlurile enumerate. Trebuie să mă apuc și eu in sfarsit de cărțile lui Dan Brown. 😁
Niciuna din cele enumerate de tine. Mi-a atras atenția cea de Aghata Christie.
Super. E interesantă în felul ei. Deși nu chiar în stilul clasic al cărților scrise de Agatha Christie.
Multumesc pentru recomandari, Oana! Am trecut “Ultimul dans al lui Charlot” de Fabio Stassi si “Cartea despre femei – Osho” pe lista mea.
Cu plăcere! Aceste cărți chiar sunt faine și foarte diferite ca stil.
Nu am citit nimic din lista ta, dar am reusit sa citesc si eu vreo doua carti, printre care “Povestea mea” a lui Michelle Obama, despre care urmeaza sa povestesc curand pe blog. Mersi de recomandari si spor la citit si anul acesta! 🙂
Mulțumesc frumos și cu plăcere! Vreau și eu să văd ce e cu cartea asta a lui Michelle Obama. Spor la citit și ție! 😊
Marile minciuni nevinovate de Liane Moriarty imi suna tentant!!
Să știi că e super super cartea! Și serialul. Dar să citești mai întâi cartea. Și mai este Secretul soțului de la aceeași autoare. 😊
Nu am citit niciuna dintre cartile de mai sus. Ai bifat cateva carti luna ce a trecut:)
Da. Da. Au fost câteva. ☺
Interesante titluri! Trebuie neaparat sa imi fac timp sa citesc mai des!
Dacă ai ceva momente libere, sunt sigură că poți citi orice carte îți dorești! 😊
N-am citit nici una si par foarte pe gustul meu.:))
Super. Mă bucur că v-am inspirat. 😊
Mamaaaaaa, ce faine sunt. Ultima o stiu, am citit-o si eu. Super. Aici am nimerit ca pe taramul meu magic. Bravo draga mea.
Mă bucur, dragă Alin. 🤗
Recunosc că nu am citit încă operele menționate de tine. Am în plan să aloc mai mult timp cititului, iar recomandările tale chiar îmi dau de gândit. Cu siguranță voi citi cel puțin 2 din cărțile de mai sus!
Sper să îți îndeplinești această rezoluție. Spor la citit!