Site Overlay

August calduros si vizita prin Romania – A doua parte

Dupa cum am spus in articolul anterior despre vizita prin Romania, am revenit cu o a doua postare despre excursia noastra la final de august calduros.

A doua zi din vizita prin Romania: Castelul Hunedoarei si Cetatea Deva

Castelul Hunedoarei(Huniazilor/Corvinilor), Strada Castelului 1-3, Hunedoara

vizita prin Romania

vizita prin Romania

A doua zi am pornit de la cazare catre Castelul Hunedoarei. Intrarea a fost 30 lei de persoana iar daca voiai sa vizitezi si un Muzeu al Torturii, situat inainte de intrarea la castel, te mai costa ceva in plus. Nu am ales sa mai facem si asta deoarece oricum am dat de o camera a torturii si la intrarea in castelul Huniazilor. Am facut turul asezarii, am citit despre istoria lui, despre legendele lui. Am vazut incaperile in care au stat ani de-a randul domni, domnite si nobili ce au avut un impact asupra istoriei Romaniei.

Exista destul de multe lucruri de vazut, sali de admirat, constructii si arhitecturi de luat in seama …

vizita prin Romania

Dupa ce am iesit de la Castelul Huniazilor, ne-am cumparat o caserola cu mai multe sortimente de ciocolata de casa, dand parca 25 de lei pe  ea. A fost super buna si recomand celor ce trec pe acolo sa faca la fel. Apoi am luat masa la restaurantul Rustic din centrul vechi al Hunedoarei. Se poate servi masa atat in interior, cat si in exterior, pe o terasa intima, frumos amenajata. Apoi ne-am pornit catre cetatea Deva.

vizita prin Romania

Cetatea Deva, Strada Cetatii, Deva

vizita prin Romania

La Cetatea Deva intrarea este gratuita. Iar pana acolo poti alege sa urci 113 trepte ca mai apoi sa te decizi pe care dintre cele doua trasee sa le urmezi pentru a ajunge sus la cetate. Sau … poti lua telecabina care costa 20 lei dus-intors si care te duce direct sus, la cetate, fara a mai fi nevoit sa mai urci cateva scari sau sa o iei pe jos pe aleea pana la intrare.

vizita prin Romania

Cele doua trasee de urmat pe deal sunt:

cu triunghi rosu

și

cu cerc roșu

De asemenea, daca nu ai de gand sa urci pe jos si nici cu telecabina, ai si posibilitatea de a lua masina pana sus la cetate, unde exista o parcare mica la poarta 1. In cazul in care te hotarasti sa faci o drumetie, poti lasa masina jos la parcarea de langa parcul Cetatii, unde nu se plateste.

Noua ne-au explicat toate lucrurile acestea doi jandarmi ocupati cu paza in parc(deoarece se faceau mari pregatiri pentru un festival de jazz in parc in acea seara. Sau zile?) si un italian sportiv la bustul gol care cobora chiar atunci de la cetate si cu care ne-am inteles in romana, engleza, spaniola si un pic de italiana la urma. A fost foarte amuzanta conversatia noastra! De la el am aflat ca pana sus, pe oricare dintre trasee, faci cam 15 minute.

vizita prin Romania

Odata ajunsi sus, la cetate, am mai urcat cateva zeci de scari inguste, dar am avut o panorama minunata asupra imprejurimilor. Desi este relativ renovata, cam ca la Suceava, cetatea Deva nu este reprezentata decat de niste ruine, mai mult zidurile si ceva incaperi semi-deschise unde puteai intra. In rest, puteai urca si te plimba pe langa ziduri, puteai admira portile si turnurile vechi ale fortificatiei, dar erai sfatuit sa nu te apropii prea mult de zidurile in sine deoarece exista riscul sa te intalnesti cu vreo vipera(la propriu si nu la figurat).

Te sfatuiesc daca mergi acolo vara sau toamna mai ales, sa ai la tine apa destula si ceva de rontait, deoarece toata drumetia iti va provoca sete si te va extenua fizic

Dar oricum, exact langa locatia de unde venea si pleca telecabina exista si un automat de bauturi, dar care nu functiona in acel moment. Noroc cu nenea dragut care se ocupa de telecabina care a venit si ne-a deschis un automat ca sa ne putem lua ce vrem.

La coborare in schimb am ales celalalt traseu, care incepea de langa parcarea micuta de la poarta 1, de unde o luai prin hatisuri ca sa ajungi jos si din nou la cele 113 trepte de unde coborai in drum. Si pentru ca parcul Cetatii era fix peste strada de dealul de unde am coborat, am intrat putin si in el si ne-am odihnit, ascultand repetitiile formatilor ce se pregateau pentru show in acea seara.

Asta a fost ziua. Iar seara ne-am cazat la pensiunea Almada din Arad, urmand ca a doua zi de dimineata sa o pornim usor usor spre vama din Nadlac in drumul nostru inapoi spre Franta. In acest loc cazarea ne-a costat 130 lei pe noapte. 

Apropo de vama si de iesitul din tara. Daca te afli in aceeasi situatie cu noi sau daca vrei sa iti petreci concediul in afara Romaniei si mergi cu masina, ar trebui sa stii de site-ul acesta care iti arata in timp real cat de aglomerat este in punctul de trecere a frontierei pe care l-ai ales pentru a iesi din tara. Este vorba despre site-ul Politiadefrontiera.ro, sectiunea Trafic Online.

Pana la alte impresii din calatorii, fie ca este vorba de o vizita prin Romania, fie ca este vorba despre zile petrecute prin alte parti ale lumii, sa ne auzim cu bine si sa avem zile cat mai frumoase si linistite. 

Sursa foto: galerie personala

Kisses,

Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

30 thoughts on “August calduros si vizita prin Romania – A doua parte

  1. Am fost la Castel cu multi, multi ani in urma, cand eram inca in liceu. E impriesionant! Romania e plina de astfel de locuri, numai bune de explorat. Chiar ne gandeam ca la un moment dat sa plecam intr-un tur al Romaniei 😀

    1. Minunată și cu atracții turistice pe care în primul rând ar trebui sa le vedem noi, romanii, ca mai apoi sa le putem promova mai departe. 😊

  2. Una dintre locațiile mele preferate. Am ajuns și eu, la Castel, acum un an sau doi. Îmi plac locurile de poveste și cu o istorie în spate. Îmi place să descopăr frumusețile României!

    1. Bravo. Și mie la fel. Nu-mi dădeam seama ca sunt de văzut atâtea locuri minunate în România până sa incep sa le vizitez. 😊

    1. Este superba si are atatea de impartasit cu noi, locuri cunoscute, dar si locuri necunsocute, insa poate si mai frumoase. Macar sa incercam sa o promovam noi asa cum putem! 🙂

    1. Hmmm. Îmi pare rau ca nu ai avut cum până în prezent. Dar cu siguranta România te așteaptă sa o explorezi, cu toate locurile ei minunate. 😘

    1. Si mie mi-a placut, mai ales ca am fost pentru prima oara acolo. Din pacate la torturi nu am mai intrat, dar am vazut cele cateva incaperi rezervate acestui lucru chiar la intrarea in castel, dupa poarta unde se platesc biletele. Insa, poate data viitoare merg si eu la muzeu. Suna a sadism, dar ma atrag oarecum lucrurile astea stranii. 😛

    1. Hey. Cioco aia e buna rau! Romania e tara mea de suflet pe oriunde as fi de fapt. Imi place sa scriu despre ea, mai ales despre locurile vizitate de mine. Eu raman la ideea ca mai intai ar trebui sa ne vizitam si iubim tara si mai apoi sa calatorim si in afara. Incerc sa le impac pe amandoua, scriind si pe blog despre ele. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2025 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes