Site Overlay

August calduros si vizita prin Romania – Prima parte

Vara asta am fost in Romania, unde am prins un august calduros si zile minunate. Am avut evenimente la care am participat, am stat la povesti cu familiile, am vazut filme la cinema fara sa ne irite faptul ca sunt dublate ca in Franta. Si pe langa aventurile pe care le-am avut stand la o cabana din Bucovina, la intoarcere, in drumul nostru cu masina catre Franta, am stabilit si o mica vizita prin Romania.

Este ca o traditie anuala pentru noi. Fie vara, fie iarna, alegem sa mai vedem cate ceva frumos din Romania noastra draga si plina de traditii. Iar anul asta nu a facut exceptie. Asa ca am stabilit ca la sfarsitul lui august sa ajungem la Salina Turda, sa facem o plimbare plina de farmec in interiorul cetatii Alba Carolina din Alba Iulia si sa intram si la Castelul Huniazilor din Hunedoara, ca mai apoi sa facem un mic traseu si pana la Cetatea Deva amplasata pe Dealul Cetatii, in Deva.

Am ajuns sa vizitam toate aceste atractii turistice in vizita prin Romania in doar doua zile. Fiecare zi a fost destinata cator doua locatii, alese in asa masura incat sa putem ajunge de la una la alta destul de usor. Drumul l-am facut cu masina, o parte pe national, o parte pe autostrada, care la un moment dat se termina …

Prima zi din vizita prin Romania: Salina Turda si Cetatea Alba Carolina

In total au fost 3 zile de strabatut tara, o zi de mers cu masina pana la Turda, si apoi celelalte doua zile au fost rezervate vizitarii celor 4 atractii turistice de care spuneam mai sus.

Cazare

In prima seara ne-am cazat in Turda la Casa Rodica,  cazare pe care am gasit-o dand scroll pe drum la pensiunile si hotelurile din zona Turda, pe Booking si pe Turistinfo. Pana la urma am sunat direct la cazare si pretul pentru  camera a fost de 80 lei. Avand in vedere ca era foarte aproape de intrarea veche la salina, dar si de cea noua, pretul a fost unul foarte bun.

Acolo am fost intampinati de un catel chow chow jucaus, de liniste si de o gazda tare amabilă care dimineata s-a oferit sa ne faca si o cafea buna sa ne trezim si de asemenea ne-a oferit indicatii precise pentru a ajunge la intrarea in salina, intrarea cea noua de pe deal.

Salina Turda, zona Durgau-Valea Sarata, Turda

La Salina Turda intrarea a fost 30 lei de persoană, parcarea a costat 2 lei ora, undeva aproape de intrare, langa zona cu suveniruri. Dar de asemenea se putea parca gratuit si ceva mai departe de salina, de unde puteai sa o iei prin camp sa ajungi acolo sau la piscina si spatiul de joaca din deal, oferit de acelasi complex.

Odata intrat in Salina Turda puteai sa iei liftul ca sa cobori unde era toata distractia sau sa mergi pe scari vreo 13 etaje. Noi am ales scarile si a fost bine, deoarece lumea se inghesuia destul la lift. Jos erai intampinat de tot felul de jocuri de practicat, de zone de unde puteai sa cumperi suveniruri, de o roata mecanică … In plus, in spatiul lacului, puteai sa inchiriezi o barca cu care sa te plimbi pe lac, costul fiind în plus față de biletul initial platit.

vizita prin Romania

De asemenea, puteai sa vezi diferite sali din salina, numite diferit, sau chiar sa platesti sa intri undeva intr-un anumit interval de timp, de unde puteai sa admiri la discretie sculpturile minunate create din sare de insasi natura. Tot pe acolo exista si o baza de tratament, la care aveai acces platind in plus.

La iesirea din mina te intampinau din nou spatii cu suveniruri și mancare. Exista diverse terase la ieșire unde poți servi meniuri, in functie de preferinte. Dar sa nu iti faci sperante, caci nu sunt deloc ‘restaurante’ dupa cum isi au numele, ci pur si simplu spatii exterioare, unde se aduna lumea in grup si unde poti servi cate ceva pe inghesuiala, in miros de mici si cu muste bazaind pe langa tine. Nu am eu pretentii, dar nici mancarea nu era prea stralucita.

vizita prin Romania

In plus, in zona, pe langa acea piscina de care spuneam, mai exista și o herghelie, unde probabil poti merge sa faci echitatie, ori este un spatiu privat, unde se pregatesc caii pentru concursuri si alte evenimente. Apropo, daca vrei sa intri la salina si sa prinzi si loc de parcare, este recomandat sa mergi de dimineata(la 9 e deschiderea), ca si noi, deoarece este mult mai putin stresant. Si chiar daca nu esti friguros, dar mai ales daca vii cu copii, este bine sa ai un rucsac la tine in care sa pui si ceva hainute de luat pe deasupra, deoarece este mai racoare, dupa cum se poate intelege avand in vedere ca salina are o adancime de 1.200 m.

Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

vizita prin Romania

Dupa ce am iesit de la salina, ne-am indreptat catre Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Am fi vrut sa ajungem si la Cheile Turzii dar nu erau tocmai in drumul nostru. La cetate nu exista pret de platit la intrare, dar exista un program, si anume de la ora 9 la 23 in fiecare zi. La Alba Carolina am vizitat interiorul, ne-am plimbat pe langa ziduri, pe ziduri si pe straduta principala. Am intrat la Biserica Ortodoxa a Reintregirii, de asemenea si la Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail care se afla vis-a-vis de Catedrala Incoronarii. Am vazut statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul si am admirat grupurile de statui atat de vii din zona centrala si de pe alei.

vizita prin Romania

De asemenea, se poate face Traseul Portilor si Traseul celor 3 fortificatii, tur care am impresia ca se plateste si exista si un program de functionare pentru el. In rest, ne-am plimbat la pas, am facut poze, am admirat orasul de pe metereze, am luat un frape bun si un fresh racoros de la tarabele ambulante atat de rustice din zona, am cumparat suveniruri si ne-am imbogatit cu inca un pic din frumoasa Romanie. Si daca tot vrei sa faci miscare odata ajuns la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, poti inchiria biciclete si alte smecherii pe roti cu care sa faci turul cetatii pe interior.

vizita prin Romania

vizita prin Romania

Cazare

Dupa vizitarea cetatii propriu-zise, am coborat in oras si ne-am plimbat un pic prin centru, stand mai apoi si intr-un parc dragut din zona. Seara ne-am pornit spre Deva si ne-am cazat la Pensiunea Caro, pentru care am platit 140 lei/noapte si am ales sa mancam la Pizzeria 4 colțuri din Hunedoara, care era destul de aproape de pensiunea aflata la sosea.

Si cam atat despre prima zi din vizita prin Romania. Va astept in curand cu un alt articol, de data asta despre cea de-a doua zi din excursia noastra. Pana atunci, numai bine va doresc si calatorii frumoase! 

Sursa foto: galerie personala

Kisses, 

Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

5 thoughts on “August calduros si vizita prin Romania – Prima parte

    1. Da. Si mie mi-a placut foarte mult in Alba Iulia. In cetate mai ales. Chiar ai ce face pe acolo, plus ca locul arata tare ingrijit si este plin de viata. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2025 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!