Site Overlay

Carti noir citite in ultima vreme

Am o inclinatie catre genul abstract si de fiecare data cand prind ocazia, imi comand sau imi cumpar carti noir care ma atrag foarte mult atat datorita recenziei, cat si datorita copertei.

Tot ceea ce tine de genurile thriller, psihologic, horror, mister, politist sau suspans are o vraja aparte pentru mine. Si asta nu include doar partea cu lectura, ci si partea cu cinematografia. Inca de cand eram mai mica, ma uitam fascinata la filme horror, thrillere, filme pline de mister si suspans, cu magie, elemente abstracte si fictiune politista. Si in prezent este la fel.

Si ca sa fim intelesi, eu delimitez cu termenul noir orice carte care se afla incadrata intr-unul dintre genurile enumerate mai sus.

Cu ce carti noir m-am delectat in ultima vreme

1. Parfumul de Patrick Suskind

carti noir
Goodreads.com

Inca de cand am vazut ecranizarea acestei carti noir cu multi ani in urma, mi-am dorit sa citesc si cartea care a inspirat totul. Iar de curand am dat de recenzia Elenei Druta facuta cartii pe canalul ei de Youtube, si am decis ca a venit momentul mult asteptat. Asadar, pentru ca aveam deja romanul in format electronic, l-am citit pe nerasuflate in drumul spre Romania, cand ne aflam pe autostrada.

Daca filmul m-a socat prin partea vizuala, atunci cartea mi-a adus in fata chiar si mai mult lumea in care traia personajul principal. Asa cum spunea si Elena, toate pasajele din romanul “Parfumul” sunt cat se poate de bine conturate si te fac sa iti imaginezi la propriu cum este sa te gasesti in fata acelor locuri, tragand pe nari mirosurile grele ale unei Frante dezradacinate. Boala, saracia, poluarea, violenta, deznadejdea si murdaria acelor vremuri sunt toate evocate prin cuvintele bine alese din aceasta carte. Nu degeaba se numeste “Parfumul“.

Iar personajul principal, fiind nascut exact in mijlocul haosului olfactiv, va creste si va trai toata viata lui cu o dorinta arzatoare: aceea de a-si folosi simturile ascutite pentru a crea cel mai pur, ce mai puternic si cel mai dorit parfum dintre toate, o mireasma care sa il transforme intr-un zeu in fata tuturor oamenilor. 

Este o carte noir pentru ca defineste exact o societate plina de vicii si rele, in care violenta domneste si in care raul este pus mai presus decat binele in orice aspect al vietii. In plus, personajul principal, asa zisul parfumier din Paris, va calca peste cadavre la propriu pentru a-si indeplini scopul suprem in viata.

2. Sora pierduta de Flynn Berry

carti noir

Aceasta si urmatoarele doua carti noir citite fac parte din seria Fiction Connection de la Editura Trei. Trebuie sa mai spun, daca nu este deja evident, ca ador romanele aparute in aceasta serie de fictiune de la editura amintita.

Prin urmare, cartea “Sora pierduta” este un thriller de exceptie. Are mult suspans si te face sa iti pui multe intrebari despre cine este cu adevarat criminalul din poveste. Mai intai banuiesti pe cine pune politia sub vizor, apoi incepi sa te indoiesti si vezi si in alta lumina relatia dintre cele doua surori, dintre care una acum este moarta. Cartea este un adevarat roller coaster cu suisuri si coborasuri, secrete si ganduri nemarturisite din viata celor doua surori, dar si un trecut destul de violent, care are foarte mare legatura cu crima din prezent.

In acest roman, atat sora in viata, cat si politia trebuie sa descopere misterul mortii violente a femeii gasite in casa, alaturi de sfarsitul la fel de tragic al cainelui ei de paza, spanzurat de scarile de la intrare.

Sora pierduta are atmosfera unui film de Hitchcock … Un thriller psihologic imprevizibil, care exploreaza amestecul complicat de iubire si resentimente pe care il presupune relatia dintre doua surori.” – Booklist

3. Tinutul Loney de Andrew Michael Hurley

carti noir

Acest roman este unul mai degraba gotic din prisma intamplarilor din el, a locatiilor in care se desfasoara actiunea, a personajelor ciudate, dar si a legendelor care circula despre acele locuri pustii si salbatice. Stephen King spune despre aceasta carte a autorului englez Andrew Michael Hurley ca este “o reusita uluitoare“. Iar daca marele scriitor al genului horror spune asta despre ceva, inseamna ca ne putem baza pe cuvantul lui, nu-i asa?

Intr-adevar, aceasta lectura mi s-a parut foarte ciudata inca de la inceput si pana la sfarsitul ei. Atmosfera sumbra, descrierea locurilor si a personajelor sale, vremea mereu cetoasa si salbatica de pe coasta de nord a Angliei, asa numitul tinut Loney(pe care de altfel il poti numi si Lonely-‘singuratic’, ‘solitar’, ‘izolat’, ‘stingher’), te marcheaza intr-un mod neplacut si parca iti da o stare de angoasa permanenta.

Acelasi lucru il resimt si cei care fac un pelerinaj special in acest loc ce se spune ca este binecuvantat si care produce miracole. Totul este sumbru, tensiunea dintre cei din poveste se resimte la tot pasul iar descoperirea unei camere secrete in cabana inchiriata pentru pelerinaj pune capac la tot. In plus, oamenii locului sunt cat se poate de bizari si secretosi, parand a fi oameni care traiesc conform regulilor lor sau a unei societati demult apuse.

Un roman bantuit si care te bantuie, o aparitie unica in peisajul literar britanic.” – The Telegraph

4. Casa de vacanta de Jorn Lier Horst

carti noir

M-a atras foarte mult la acest roman nu doar recenzia facuta pe site-ul de pe care l-am achizitionat, ci si coperta extrem de sugestiva care m-a dus cu gandul la o lectura horor sau cel putin la un thriller. Initial am crezut ca voi citi o carte cu neprevazut, cu foarte mult suspans si violenta cu elemente de groaza inspirate de filmele cu cabane de vacanta abandonate in mijlocul padurii. Dar, incepand lectura si parcurgand cartea care are 382 de pagini, am realizat curand ca romanul “Casa de vacanta” scris de Jorn Lier Horst este de fapt o carte politista care le are pe toate.

Iti poti da seama, de fapt, de acest lucru vazand incadrarea lecturii in genul ‘Crime‘, asa cum apare pe coperta. Si chiar daca nu a fost o carte in genul horror, cu fantome, locuri bantuite si personaje terorizate, a fost una dintre cele mai bune lecturi din genul politist pe care am citit-o vreodata. Cand mai citesti si pe margini, detaliile despre autor si viziunea sa asupra actiunii sunt si mai edificatoare. Asa afli ca autorul este un fost politist si investigator norvegian, bine cotat, cu ani de experienta in spate, sute de cazuri la care a luat parte si povesti care mai de care mai diverse despre criminalitatea din Norvegia.

In acest fel toate piesele puzzle-ului se pun cap la cap si realizezi ca romanul este intr-adevar desavarsit si te prinde mai mult decat orice alta carte in mrejele sale incalcite. Cazul de care se ocupa inspectorul de politie William Wisting din seria de carti cu acelasi nume a autorului norvegian este plin de noi indicii si detalii si este mult mai complex decat se lasa de inteles la o prima clasificare.

Un roman politist clasic de la un autor foarte stapan pe stilul sau. Toti impatimitii genului ar trebui sa caute cartile lui. Iar Casa de vacanta e cea mai buna alegere.” – Dagladet

Toate aceste 4 carti noir citite de mine in ultima vreme mi-au placut, insa daca ar fi sa aleg favorite, m-as axa pe titlurile “Sora pierduta” a lui Flynn Berry si “Casa de vacanta” a lui Jorn Lier Horst. Sunt doua romane din acelasi gen, care au o intriga bine conturata, o scriitura perfecta si foarte mult suspans si rasturnari de situatie.

Tie iti place genul acesta de carti? Ce ai mai citit in ultima perioada si crezi ca se potriveste cu stilul meu de cititor?

Sursa foto: galerie personala

Kisses, 

~ Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

27 thoughts on “Carti noir citite in ultima vreme

    1. Cartea asta politista e minunata. Ma bucur ca te-am putut inspira. Si e fain ca e scrisa de un fost politist, deci cazurile redate in carte sunt oarecum inspirate din viata reala. 🙂

    1. Hey, multumesc si eu de recomandare. Chiar am de gand de mult timp sa citesc “Fata care s-a jucat cu focul”. Sunt sigura ca imi va placea mult, mult. Este in genul meu.

    1. Daca iti plac genurile literare care imi plac si mie si pe care le-am enumerat in text, atunci cu siguranta iti vor placea. 🙂

    1. Da, da. Așa spune geniului genului horror. Să știi că aceste două cărți sunt nemaipomenite, fiecare prin povestea ei. Dar preferata mea dintre ele este, totuși, “Sora pierdută”. E și despre legăturile de familie și secretele care se ascund în trecut.

    1. Ce ma bucur ca iti plac cartile astea. Recunosc ca ma atrag foarte mult scriitorii nordici cu cartile lor pline de suspans, crime misterioase si acea atmosfera sumbra a peisajelor lor pe timpul noptii lungi de acolo. Tinutul Loney a fost ceva total altfel pentru mine. La un moment dat ma plictiseam, ma enervam pe personaje. Imi doream sa fie altfel. Dar pana la urma i-am dat de capat si este si ea o experienta literara pe care am trait-o.

    1. Sper sa nu fie spoiler pentru altii, dar sora-sa a fost omorata de fratele unui om violent si violator despre care credea fata ca a atacat-o atunci cand era adolescenta. Ea tot investiga despre posibilii ei atacatori inainte sa fie omorata si a descoperit pe unul si tot ii facea viata grea. Acela i-a povestit fratelui sau despre asta, iar dupa ce i s-a intamplat ceva rau barbatului, fratele sau a decis sa se ocupe el de fata care cauta dreptate, din furie. Si asa a venit acasa la ea si a omorat-o, pe ea si cainele ei. 😛 Sper ca ai inteles ceva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!