Site Overlay

3 carti citite in vacanta. 3: Evadarea din mlastina de Karen Dionne

“Evadarea din mlastina” de Karen Dionne este, dintre toate cele 3 carti citite in vacanta, preferata mea si cea careia i-am si acordat 5 stelute pe GoodReads. 

Am aflat scriind un articol mai demult că actrița Alicia Vikander, “suedeza de aur a Hollywoodului” va juca rolul principal în ecranizarea thrillerului “Evadarea din mlaştină”/”The Marsh King’s Daugher” în titlu original, carte scrisă de Karen Dionne.

După ce am citit recenzia cărții și am văzut cuvintele de laudă aduse acesteia de către alți autori mari de thrillere precum Lee Child, am zis că trebuie să o citesc numaidecât. Așadar, în ultima mea comandă de cărți dată la Libris.ro am inclus și acest titlu. Iar acum că o am și am citit-o(înainte chiar de a fi la modă printre bloggerii de carte), nu pot decât să spun că e senzațională si ca mi-as fi dorit sa fie mai lunga.

Este exact genul de carte de suspans, cu elemente psihologice, pe care aș scrie-o eu. Și pot de asemenea să fiu de acord cu autoarea când zice “Cartea mea a fost descrisă ca o intersectare între filmele dramatice Room și The Revenant” deoarece este o poveste despre o răpire, despre un copil crescut în pustietate fără alte contacte decât mama și tatăl său, dar și despre supraviețuirea în sălbăticie, fără elementele lumii moderne care nu lipsesc aproape nimanui în ziua de azi.

Cartea “Evadarea din mlastina” de Karen Dionne are 263 de pagini si este aparuta la Editura RAO

Ce-mi place si mai mult la ea este faptul ca este cartonata si ca are si o coperta dubla. Iar aceasta coperta sau mai degraba zis ilustratia ei este perfecta si subliniaza de minune atmosfera thrillerului. Insa, chiar daca coperta este adecvata, titlul ei din limba romana nu mi se pare ca se potriveste atat de mult cu actiunea precum se potriveste titlul original din limba engleza – “The Marsh King’s Daughter“.

In timp ce titlul in varianta romana nu face decat sa sublinieze etapa din trecut ce defineste viata protagonistei principale, a Helenei, si copilaria ei traita in nestiinta si la un moment dat in teroare, titlul original “Fata regelui mlastinii” asemanator cu cel al unui basm de Hans Christian Andersen, descrie de fapt statutul pe care il are Helena, urmarile nasterii ei, dar si a educatiei primite in mlastina si relatia puternica pe care o simte inca cu tatal ei, rapitorul.

Daca ai trait intr-o izolare totala …. Ti-ai fi dat seama ca totul era rau?

Cartea incepe cu o cugetare abordata direct de pe coperta. Si raspunsul cel mai probabil la aceasta intrebare ar fi “Sigur NU!“. Asa as raspunde eu, cel putin. Daca toata lumea ta este construita doar in jurul a doua persoane, dintre care una este autoritatea in jurul careia guverneaza tot, daca nu ai cunoaste altceva decat particica ta de lume in care te-ai nascut, ai copilarit si ai crescut, ai mai putea face intre diferenta dintre rau si bine, dintre urat si frumos, dintre normal si anormal? 

In aceasta pozitie este pusa si Helena in copilaria ei. Ea traieste in mlastina, intr-o cabanuta izolata de lume, alaturi doar de tatal ei si de mama ei. Nu stie altceva despre lume decat din ceea ce ii spune tatal(cu grija sa nu fie prea mult) si din ceea ce afla citind din revistele vechi National Geographic. Mama ei este o figura slab autoritara, ce paleste in fata tatalui puternic, vanator si supravietuitor, care se ocupa mereu de tot strictul de care este nevoie in acea gospodarie restransa. Si pentru ca este unicul copil al celor doi, dar si pentru ca Helena nu isi intelege mama care ii pare doar de umplutura in peisaj, fata isi adora tatal si il urmeaza peste tot, facand exact ce face si el si incercand sa fie buna pentru ca el sa aiba motiv de mandrie.

Dar la un moment dat lucrurile scapa de sub normal, tatal isi lasa sadismul la iveala si astfel prin aparitia unui necunoscut care va avea o soarta crunta din cauza Regelui Mlastinii, Helena afla si ca este rodul unui viol, ca mama sa este de fapt o fetita rapita in urma cu foarte mult timp de acest tata autoritar, si ca el este un om foarte rau, de care trebuie sa scape cat mai repede. Fata invata singura despre ceea ce este corect si ce nu, despre rolul parintilor, despre viata si despre cum sa ia cea mai buna hotarare pentru a se elibera impreuna cu mama din acea mlastina in care erau prinse zi de zi. 

Dupa ce reusesc sa scape greu de tatal infuriat, cele doua ajung in lumea reala, unde fluxul mediatic si lacomia altora pentru bani este mare si le devoreaza si mai mult. Drept pentru care, crescand si invatand sa se descurce pe cont propriu, Helena isi ia un alt nume, se indeparteaza de mama sa, si isi intemeiaza propria familie. Dar trecutul ei adevarat nu este adus niciodata in discutie in fata sotului ei sau a celor doua fete. O minciuna menita sa o tina la distanta de trecutul sau va fi de ajuns pentru cativa ani. 

Dar dupa ce tatal sau, criminalul si rapitorul de copii, reuseste sa se elibereze din inchisoare, Helena stie ca acesta isi doreste cel putin o ultima intalnire cu ea, pentru a se razbuna, dar si pentru a vedea daca fata lui din prezent mai stie sa fie fata lui din trecut. Invatatorul doreste sa vada daca invatatul sau inca se mai pricepe la jocul urmaririi si cautarii de indicii, si daca in cele din urma il poate gasi si vana la fel ca in trecut(cum faceau cand erau in mlastina). Iar Helena nu ezita sa porneasca in propria vanatoare a tatalui sau scapat din inchisoare, pentru a-si proteja familia de trecutul intunecat care pandeste sa o atraga in abis.

Cum spune si autoarea si cum spun si alti critici sau autori de thrillere care lauda aceasta aparitie a lui Karen Dionne, romanul acesta psihologic si de suspans este ca o imbinare reusita, si chiar si mai captivanta, dintre cartile “Room/Camera” de Emma Donoghue si “The Revenant/Razbunatorul: Legenda lui Hugh Glass” de Michael Punke(care au avut de altfel si ecranizari de exceptie, laureate cu premii marete in cetatea filmului).

  • Se aseamana cu “Room” pentru ca tot asa este vorba despre un copil nascut din viol, care creste in captivitate, dar nu isi da seama de realitatea situatiei decat intr-un anumit punct. Dar si pentru ca acelasi copil isi doreste mai mult, o eliberare din spatiul stramt catre lumea larga si catre ceea ce nu a putut vedea niciodata mai departe de locul in care a fost tinut.
  • Si se aseamana cu “The Revenant” deoarece este si o poveste dura despre supravietuire, despre traiul in pustietate, in mijlocul naturii, printre animale salbatice si forta dintre vanator si vanat.

In plus, este formidabil sa afli ca aceleasi lectii predate de tata in copilarie fetitei lui, cand se aflau in mlastina, se vor intoarce impotriva lui la maturitate, cand va fi vanat fara regrete de aceeasi fetita, devenita acum femeie, totul pentru a-si proteja familia. Astfel, vanatorul va deveni vanat. Dar doar citind cartea, fara a o lasa prea mult din mana, vei afla deznodamantul situatiei conflictuale. Si de asemenea, vei afla in afara de rezultatul ‘vanatorii’, si felul in care se vor aseza lucrurile pentru familia Helenei.

Cu aceasta ultima fraza, iti recomand din suflet sa citesti cartea “Evadarea din mlastina” si iti doresc Lecturi placute!

Cartea o gasesti pe urmatoarele site-uri online: Elefant si Carturesti.

Sursa foto: galerie personala

Love it? Like it!
Pin Share

2 thoughts on “3 carti citite in vacanta. 3: Evadarea din mlastina de Karen Dionne

    1. Sa stii ca e super buna cartea. Ba chiar se va face si film. Abia astept sa apara! Si, chiar mai mult decat ata, i-am recomandat-o si sotului meu care nu prea citeste de obicei si a zis ca i-a placut mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!