Site Overlay

3 carti citite in vacanta. 2: Socul caderii de Nathan Filer

Incepusem intr-un articol precedent seria de recenzii a celor 3 carti citite in vacanta de o saptamana petrecuta pe Coasta de Azur, in Franta. Atunci v-am spus cate ceva despre cartea “Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino. De data asta a venit randul cartii “Socul caderii” de Nathan Filer sa-si gaseasca prezentarea in cuvintele mele.

Aceasta carte are 286 de pagini, nefiind nici groasa, dar nici prea subtire, are un font mediu usor de citit si o asezare perfecta in pagina. In plus, daca continutul nu m-a impresionat atat de tare pe cat m-as fi asteptat, coperta cartii “Socul caderii” imi place mult. De altfel, rezuma perfect povestea cartii, destul de sumbra: doi frati de varste diferite care din joaca ajung sa fie si mai legati unul de altul, decat inainte de moartea unuia dintre ei. Iar cele cateva ilustratii alb negru din carte te introduc si mai bine in suspansul povestii.

Socul caderii de Nathan Filer: “Autentic, amuzant si obsedant!” – Sunday Times

De asemenea, aparte de recenziile bune facute de publicatii cu renume si scriitori de thrillere apreciati in lumea literaturii, acest roman al lui Nathan Filer a fost laureat al Premiului COSTA Book of the Year 2013.

Povestea cartii te pune fata in fata cu portretul autentic al unei persoane prabusite in prapastia bolii mintale. Este vorba despre doi frati de varste diferite, unul avand deja probleme mintale iar celalalt incercand sa isi gaseasca un partener mai de nadejde de joaca in persoana celui mai mare, care totusi oboseste mai repede si nu reactioneaza la fel de rapid la evenimentele lumii prezente.

Matthew si Simon. Fratele ‘normal’ si fratele inadaptat. Cel mic si cel mare. Vinovatul si victima. Sau poate invers? Citind aceasta carte de suspans cu tente psihologice iti vei crea propria parere despre cei doi frati si ii vei pozitiona in ipostaza cea mai apropiata de felul in care gandesti tu si vezi lucrurile.

In copilarie, pe cand se jucau intr-un parc de rulote, cei doi frati vor avea parte de o intamplare care le va marca destinele amandurora. Dupa ce intr-o zi Matthew are parte de socul caderii de pe o stanca si este ajutat de fratele Simon sa ajunga, asa ranit, cu chiu cu vai la rulota parintilor, intr-o alta noapte fratele normal incearca sa ii joace o farsa fratelui cu probleme mintale, dorind sa ii arate un cadavru(de fapt o simpla papusa ingropata, dar ciudata prin infatisare si din cauza momentului zilei). Simon se sperie cu adevarat si fuge de Matthew, ajungand fix in locul in care in alta zi fratele sau a cazut de pe stanca, lovindu-se destul de tare. Insa, pentru ca noaptea isi are umbrele sale si totul este invaluit in mister, Simon cade de pe aceeasi stanca, dar nu mai are norocul fratelui sau mai mic.

Si totusi, daca in primul caz, Matthew a fost ajutat de Simon, asa slabit cum era, sa ajunga ranit la parinti, Simon este lasat acolo prabusit de pe stanca, fara ca Matthew sa incerce sa il ajute sau sa isi instiinteze parintii chiar atunci de acea intamplare nefericita. Abia a doua zi, parintii il descopera in rulota pe cel mic murdar de noroi si dormind pe jos, si il chestioneaza legat de disparitia fratelui cu probleme. Dar este prea tarziu. Simon nu mai este in viata. Si de atunci incep problemele si pentru normalul Matthew care va ajunge intr-o stare de alienare mintala din cauza acelei intamplari si a lasitatii lui.

El va pretinde ca este vizitat de Simon care il cheama la joaca, acelasi Simon din copilarie cu care a hoinarit prin parcul de rulote. Si de la vocile pe care le aude, de la lucrurile ciudate pe care le face, nu va fi decat un pas pana la internarea in spital si urmarea unui tratament medicamentos menit sa il salveze de vocile din capul lui.

Cartea “Socul caderii” de Nathan Filer este foarte ciudata si destul de psihologica, intalnind de asemenea si termeni stiintifici legati de boala care fie te vor face curios, fie te vor ingrozi. Desi in unele recenzii este vazut drept “amuzant”, eu nu am vazut nimic amuzant la acest roman, ci mai degraba mult grotesc. Oricum, daca esti fascinat de psihologie, construita fin in jurul unei povesti cu regrete si voci din trecut, iti recomand aceasta carte.

Lecturi placute!

Sursa foto: galerie personala

Kisses, 

~ Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

1 thought on “3 carti citite in vacanta. 2: Socul caderii de Nathan Filer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!