Site Overlay

3 carti citite in vacanta. 1: Dezmierdare de catifea de Eric Fottorino

In bagajul pentru vacanta de o saptamana petrecuta la Cannes, Coasta de Azur, in Franta, pe langa cosmetice, haine si alte maruntisuri, am luat si 3 carti pe care tocmai le primisem din Romania. 3 carti citite in vacanta. Dezmierdare de catifea de Eric Fottorino e una dintre ele.

Mereu cand merg undeva pentru o perioada mai lunga de timp, si nu numai, iau la mine cateva carti ca sa am ce citi. Iar de data asta, titlurile ce asteptau demult cuminti pe lista de To read au fost aceste 3 carti citite in vacanta.

  • Dezmierdare de catifea de Eric Fottorino(Editura Trei, colectia Fiction Connection) 141 pagini
  • Socul caderii de Nathan Filer(Editura Trei, colectia Fiction Connection) 288 pagini
  • Evadarea din mlastina de Karen Dionne(Titlu original: The Marsh King’s Daughter, Editura RAO) 263 pagini

Desi le-am citit pe toate 3, doar una dintre ele mi-a placut cel mai mult, si anume Evadarea din mlastina de Karen Dionne. Insa, oricum va voi spune cate ceva despre fiecare in parte. Pentru ca in general gusturile nu se discuta. Si asta implica si preferintele intr-ale cititului.

Voi incepe cu prima carte citita, si anume “Dezmierdare de catifea” de francezul Eric Fottorino, pe care o voi prezenta in acest articol, urmand ca despre celelalte sa vorbesc pe rand in alte articole viitoare pe acest blog.

Dezmierdare de catifea de Eric Fottorino

“Incepe ca o melodrama si se termina ca un crime fiction al carui deznodamant, violent si neasteptat, este genial.” – L’Express

In acest roman, ce nu este deloc gros(are doar 141 pagini), ni se prezinta viata lui Felix, un agent de asigurari din Paris. Din primele pagini nu reusesti sa iti dai seama de mare lucru despre el, acestea fiind chiar banale si plictisitoare. Doresti parca sa treci mai departe ca sa vezi unde incepe totul, deoarece iti dai seama ca autorul incepe asa ca mai incolo sa iti dezvaluie ceva neasteptat. Totusi, dupa ce mai citesti un pic, esti martor si tu ca si Felix la un moment critic din carte ce va declansa, de fapt, intriga romanului.

Cartea este si un pic incalcita daca nu esti atent. Asta deoarece trece din prezent in trecut si din momentele in care Felix este singur la momentele in care barbatul este tata singur pentru baietelul sau, Colin. Si mai sunt si momentele in cale autorul iti spune despre relatia lui Felix cu mama lui Colin, inca dinainte ca acestia sa devina parinti si ca ea sa plece, lasandu-l pe barbat sa se ocupe singur de fiul lor.

Asadar, un incendiu provocat la una dintre casele pe care le asigura firma la care lucreaza Felix ii declanseaza acestuia amintiri din trecut. Mai exact despre moartea neasteptata a lui Colin. 

Inca un lucru ce ti se va parea aiurea(sau poate mi se pare doar mie) este relatia dintre tata si fiul mic. Deoarece mama l-a parasit pe cel mic inca de la nastere, Felix incearca sa fie pentru bebe si mama si tata, oferindu-i o dragoste sufocanta. Barbatul ii inventeaza o familie in care ambii parinti sunt redati de aceeasi persoana: de Felix. Prezenta feminina dupa care tanjeste baietelul este tot tatal sau, dar travestit intr-o femeie cu peruca blonda care se rade pe picioare si foloseste acelasi ruj ca si adevarata mama a copilului: Dezmierdare de catifea.

Si totusi, problema nu este ca Felix ar fi prea iubitor cu fiul sau, ci intoarcerea adevaratei mame, care doreste sa intre in viata baiatului, dand astfel totul peste cap. Acum, se declanseaza punctul culminant al actiunii cartii care va duce la un final cu totul neasteptat si tragic. Travesti-ul lui Felix il transforma complet iar intoarcerea femeii il umple de gelozie deoarece atentia celui mic este acum indreptata asupra adevaratei mame blonde, dupa care tanjea atat. Si desi accidentul care va duce la moartea micutului nu are inca un inculpat, incendiul din prezent va reusi sa aduca lumina asupra acestui caz, cand se va petrece ceva cu totul imprevizibil la finalul cartii. Imprevizibil pentru unii, as zice, deoarece la un moment dat eu m-am prins de cum stau lucrurile de fapt. 

Recomand totusi aceasta lectura crime fiction pentru vacanta deoarece se citeste usor, in cateva ore si dupa primele pagini cu adevarat insipide, reuseste sa te prinda si sa te faca sa vrei sa descurci itele destul de incurcate ale povestii lui Felix si a trecutului sau misterios. 

P.S.: Initial am dorit sa prezint despre fiecare carte intr-un singur articol, dar apoi mi-am dat seama ca ma intind prea mult doar asupra detaliilor uneia(se pare ca nu prea stiu cand sa ma opresc sau sa fac un rezumat cu adevarat rezumat). Apoi, pentru a nu fi plictisitoare, am zis ca voi extinde acest articol la 3 articole in care sa vorbesc pana mi-or pieri cuvintele despre fiecare titlu in parte. Cred ca am facut bine! 😀

Sursa foto: galerie personala

Si vreau sa va mai spun ca aceasta carte o puteti gasi la Libris, si tot la Libris aveti o perioada super de reduceri mari la carti plus carti cadou.

Kisses, 

~ Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

3 thoughts on “3 carti citite in vacanta. 1: Dezmierdare de catifea de Eric Fottorino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!