Site Overlay

Dole – un oras in care vei dori sa te uiti. De ce sa-l vizitezi

Este marti, dar eu tot cu gandul la weekend sunt. Nu la weekendul care va veni, neaparat, ci la weekendul trecut. Asta pentru ca sambata petrecuta in orasul Dole, din Jura, Franta, a fost una minunata. Caldura, verdeata, oamenii, peisajele si cladirile istorice din acest loc au intregit experienta avuta acolo.

Mai exact, Dole este un oras in Franta, care se afla in departamentul Jura, in regiunea Franche-Comte. Este, de asemenea, si foarte apropiat de orasul Dijon, in care am fost anul trecut.

Despre Dijon cu frumusetile sale poti citi mai multe si poti vedea poze din acest articol:

Despre orașul Dijon văzut într-o singură zi

Oricum, nu iti voi spune in acest articol despre ce ar trebui sa vizitezi in Dole. Iti voi spune mai degraba ce am facut noi acolo, ce am vazut si despre cum ne-am simtit.

Ne-am inceput promenada prin centrul vechi al orasului Dole

Acesta este un melanj al vechiului imbinat cu noul, dupa cum am putut vedea din strazile sale pavate, cladirile istorice cu arhitectura bogata, dar si magazinele si terasele foarte moderne.

dole franta

dole franta
Centrul vechi Dole

Tot plimbandu-ne pe stradutele din Dole, am ajuns la un moment dat la iesirea din oras, unde se afla si Muzeul de Arte Frumoase, dar pe care nu l-am vizitat.

dole franta
Muzeul de Arte Frumoase

La intoarcere, nu am mai luat-o pe strada principala spre centrul vechi al Dole, ci am cotit pe stradute mici si inguste si am ajuns pe langa Hotel-Dieu de Dole, unde este si un colegiu, dar si mediateca – centru cultural al acestui oras.

dole franta
Hotel-Dieu de Dole

Ne-am continuat turul prin oras si am ajuns pe podul care duce catre zona portuara a orasului, trecand peste raul Doubs. De pe micul pod am avut o priveliste grozava catre Mediateca si Hotel-Dieu de Dole iar mai incolo cum mergi spre Pont Louis XV, am dat si de un mic loc verde aranjat frumos cu flori si verdeata, unde ne-am putut odihni.

dole franta
Hotel-Dieu de Dole

dole franta

Tot de aici se poate vedea intersectia cu panouri informative care te vor indruma fie spre centrul vechi al orasului Dole, fie spre zona portuara, fie spre alte zone de vizitat langa acesta. In plus, am dat si de un panou care ne arata ce mai puteam face in departamentul Jura – un fel de harta turistica a acestuia.

dole franta

Apoi, am luat-o la pas in soarele vesel al dupa-amiezii catre zona portuara de unde puteai chiar sa inchiriezi barci, si alupe pentru a face o plimbare pe canal. Tot din aceasta zona se poate ajunge, trecand un mic pod, inspre inima orasului Dole, in zona sa veche. De pe pod am avut o vedere panoramica spre oras, cu vechea si frumoasa sa biserica Collegiale Notre-Dame, dar si spre micul port, cu barcile sale, dar si cu zona de verdeata de langa, unde puteai sta linistit.

dole franta
Zona Portuara din Dole
dole franta
Zona Portuara din Dole

Am traversat podul si, ajungand pe partea cealalta, luand-o pe aleea de langa port, am ajuns intr-un mic parc numit Jardin des Chevannes. Minunat si aici, mai ales ca pe langa umbra oferita de arbori si prospetimea oferita de tufele de flori parfumate, am putut traversa un pod vechi, de unde am avut o priveliste minunata catre terasele de langa cursul de apa de pe partea cealalta.

dole franta
Jardin des Chevannes
dole franta
Jardin des Chevannes

Din acest parc am luat-o inapoi si am urcat pe istoricele strazi pietruite ale Dole pana in centrul vechi, de unde am pornit initial. Insa, inainte de a ajunge acolo, am trecut si pe langa casa – muzeu a personalitatii simbolice din Dole – omul de stiinta Louis Pasteur – cel care a descoperit vaccinul contra turbarii. Acest muzeu poate fi si vizitat, desigur, insa noi nu am mai facut asta(din ce am vazut programul este zilnic intre orele 14-18, dar poate sa difere in functie de zilele libere din Franta).

dole franta
Casa – muzeu Louis Pasteur

Dupa ce am trecut pe langa casa – muzeu a lui Louis Pasteur, am urcat inca putin si am ajuns in spatele bisericii Notre-Dame. Desigur ca am intrat in maretul lacas de cult si am ramas facinati inca o data de arhitectura bisericilor si catedralelor catolice din Franta. Pot spune ca vitraliile alaturi de orga uriasa de vis-a-vis de altar m-au frapat ce mai tare.

In plus, din afara bisericii am vazut un turn si un fel de spatiu in jurul lui din care probabil se putea vedea superb intregul oras. Dar odata ajunsi inauntru ne-am dat seama ca acest turn este inchis iar urcatul in el este interzis. Mai mult decat atat, nici nu am zarit vreo usa speciala care sa dea spre acesta 🙁

dole franta
Biserica Collegiale Notre-Dame
dole franta
Biserica Collegiale Notre-Dame

Pentru ca inca era foarte cald si frumos, am mai ramas prin Dole, band ceva rece chiar la terasa situata langa biserica Collegiale Notre-Dame pe care tocmai o vizitasem. Aici gasesti preturi acceptabile pentru Franta, dar ai si o priveliste grozava atat catre lacasul de cult maret, cat si catre strazile centrului vechi ale Dole. Locul despre care vorbesc este o ceainarie(unde se poate bea, dar se si pot lua gustari simple si deserturi delicioase) care se numeste L’apar’the.

dole franta
Terasa L’apar’the

Cam asta ne-a fost ziua in Dole si a fost una minunata

Vremea a fost de partea noastra, natura ne-a dat energie si locurile frumoase pe care le puteai vedea la tot pasul ne-au imbogatit cunostintele despre Franta. Iti recomand si tie sa treci prin Dole fie macar pentru cateva ore, daca te afli in aceasta zona a Hexagonului sau daca te-ai cazat pe undeva pe langa si nu stii de unde sa-ti incepi vizita.

Sursa foto: galerie personala

Bissous,

~ Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

14 thoughts on “Dole – un oras in care vei dori sa te uiti. De ce sa-l vizitezi

  1. Raluca Anghel says:

    Primul meu gând a fost: Dole?! Ca bananele?! Oricum, super articol, nu stiam nimic despre aceasta destinatie, pare una minunata

  2. Anca Rucăreanu says:

    Am călătorit și eu cu tine acum. Nu am fost niciodată în concediu in afara țării, dar mi-aș dori.

    1. Ce mă bucur că ai putut face asta datorită articolului meu! Îți doresc să ai parte si în realitate de călătoriile pe care ți le dorești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!