Site Overlay

Care sunt efectele mersului pe jos. Cum te ajuta aceasta activitate

Este vorba aia deja foarte cunoscuta de toata lumea: “Mersul pe jos face piciorul frumos“. Si este cat se poate de adevarata, altfel nici nu ar fi ajuns atat de celebra. Insa nu te ajuta sa faci doar piciorul frumos, ci te ajuta si pe alte parti. Efectele mersului pe jos sunt multiple si au de-a face nu numai cu infatisarea ta fizica, ci si cu sanatatea ta. 

Efectele mersului pe jos aduc beneficii atat asupra corpului, cat si asupra mintii

Este o metoda simpla, gratis si care nu necesita foarte mult efort, ci doar vointa din partea noastra, daca dorim sa fim mai sanatosi si mai putin sedentari. 

De exemplu, eu cand lucram in Romania, nu locuiam foarte departe de locul de munca din orasul in care stateam. Si atunci, atat dimineata, cand plecam spre job, cat si dupa masa, cand ma intorceam de acolo, mergeam pe jos. Nu faceam mai mult de un sfert de ora un drum, dar asta se vedea din plin asupra fizicului meu. Si ma simteam si foarte bine. In plus, aveam avantajul de a observa totul mult mai bine in jurul meu; natura in toate formele ei, in fiecare anotimp. Pe deasupra, ma invioram mult mai usor pentru un nou inceput de zi, chiar daca era 7 si ceva, deoarece mergeam pe jos la munca. Aerul proaspat, putin racoros si natura in sine ma ajutau sa imi iau portia suficienta de energie pentru acea zi.

Tot in acea perioada, si la cumparaturi mergeam tot pe jos, mai ales ca magazinele si piata se aflau destul de aproape de locul in care stateam. Iar pentru ca in weekend voiam sa evadez pe afara, ma plimbam tot pe jos prin oras(Suceava), pana in centru, pana la cetate sau in vreo padure verde, perfecta pentru astfel de activitati. 

Si in prezent incerc sa fac din mersul pe jos o regula zilnica. Plimbarile din weekend sau din vacante sunt facute pe jos, caci altfel cum as putea observa totul din masina sau din alt mijloc de transport? Aproape in fiecare saptamana am in grija niste pustoaice pe care trebuie sa le iau si sa le duc la scoala, iar asta o fac tot mergand pe jos. Pe aproape orice vreme. In plus, cand am chef sa evadez pana in parcul din zona sau in padure, ori pur si simplu pe strazile oraselului in care stau in Franta, merg pe jos sau cu bicicleta. 

Cred ca este chiar simplu sa te ingrijesti de sanatatea ta, atat fizica, cat si mentala, dar si de sufletul tau, facand o astfel de miscare de mai multe ori pe saptamana. Este foarte la indemana noastra, a oricui. Eu ti-am povestit asa in mare ce cred eu despre mersul pe jos si despre avantajele pe care le resimt eu dupa o astfel de activitate practicata in mod regulat.

Si acum, uite ce zic specialistii despre efectele mersului pe jos

1. Functiile creierului se imbunatatesc

Se pare ca cei in masura cu stiinta sustin ca mersul pe jos si alte exercitii fizice usoare:

  • pot impiedica aparitia dementei
  • pot reduce riscul de instalare a bolii Alzheimer
  • pot imbuntati in general sanatatea mentala
  • pot reduce stresul mental
  • pot mentine producerea unui nivel mare de endorfine(hormonii fericirii)

2. Vederea este mai clara

Orice forma de sport practicata in mod regulat te poate ajuta sa iti imbunatatesti vederea. Iar printre efectele mersului pe jos se numara si acest lucru, de asemenea. Se pare chiar ca aceasta miscare te poate ajuta chiar sa previi glaucomul, datorita ameliorarii presiunii oculare.

3. Inima este ajutata impotriva aparitiei bolilor specifice

Se pare ca tot specialistii sustin faptul ca si mersul, alaturi de alergat sau alte forme de sport, poate ajuta la preventia aparitiei bolilor de inima. Aceasta activitate practicata chiar zilnic ajuta la evitarea problemelor cu inima prin scaderea tensiunii arteriale si a nivelelor de colesterol, dar si prin imbunatatirea circulatiei sangelui.

4. Digestia este imbunatatita

Stii vorba aia pe care ti-o repeta si la TV toata ziua buna ziua? 30 de minute de sport pe zi pot face minuni pentru sanatatea ta. Este adevarat. Aceste intervale de miscare zilnica nu numai ca pot scadea riscul de instalare a cancerului de colon in viitor, dar de asemenea pot imbunatati digestia, ajutand la reglarea miscarilor intestinului.

5. Unul dintre efectele mersului pe jos. Muschii sunt tonifiati

Slabitul si tonifierea muschilor sunt doua avantaje care pot fi obtinute prin miscare zilnica. In plus, nu este ca la sala incat sa te plangi de dureri musculare sau de prea mult efort. Poti face asta atunci cand mergi la cumparaturi, in parc, la plimbare cu cainele tau, cand mergi dupa copil la scoala sau cand pur si simplu vrei sa iei o gura de aer proaspat in imprejurimile cartierului tau.

6. Oasele si articulatiile sunt intarite

Printre efectele mersului pe jos se numara si o mobilitate mai mare a incheieturilor. Astfel, este redus riscul fracturilor, dar este impiedicata si pierderea masei osoase. Asa ca se recomanda mersul pe jos timp de cel putin 30 de minute zilnic, regulat. Pentru ce? Pentru reducerea durerilor de oase, incheieturi si articulatii, impreuna cu intepeneala si inflamatia care le cuprinde cateodata. 

7. Durerile de spate sunt atenuate

Stiai ca o activitate practicata in mod regulat precum mersul pe jos iti poate reduce durerile de spate? Asadar, daca ai probleme cu asta deja, incearca si acest tip de sport lejer, care nu iti cauzeaza nici durere si nici disconfort. Mersul contribuie foarte mult la imbunatatirea circulatiei sangelui din structurile sirei spinarii. Mai mult decat atat, ajuta la imbunatatirea posturii si a flexibilitatii care este vitala pentru o coloana vertebrala sanatoasa.

8. Mintea devine mai limpede

Daca mersul impiedica simptomele depresiei din a se instala in cazul tau, imagineaza-ti ca te ajuta foarte mult si la calmare sau in momentele cand te simti extenuat. Pentru asta, daca lucrezi de la birou sau de acasa, ia o pauza la amiaza sau mai multe mici pauze si iesi afara. Fa mici plimbari pe jos in parcul cel mai apropiat sau chiar in parcare. Iar daca nu lucrezi, fa la fel, ca sa iti recapeti mintea limpede si energia de care ai nevoie. Si poti chema si un prieten, coleg, copil, partener sau chiar animalul de companie cu tine. Cu siguranta te vei simti mult mai bine apoi!

Uite ca exista si o alta cale de a te simti bine fizic, mental si spiritual, in afara de mersul la sala, de alergat sau de altceva care poate ca nu iti face la fel de multa placere. Efectele mersului pe jos sunt dovedite chiar de specialistii in domeniu si garantate de alti oameni ca si tine si mine. Eu ti-am spus mai sus cum ma ajuta practicarea unei asemenea activitati fizice regulate. Tie cum iti imbunatateste viata mersul pe jos?

Sursa foto: Pexels.com

Kisses, 

~ Oana M.

Love it? Like it!
Pin Share

13 thoughts on “Care sunt efectele mersului pe jos. Cum te ajuta aceasta activitate

  1. In fiecare zi încerc să merg cât mai mult pe jos, dar nu totdeauna îmi iese. Uneori, genunchiul meu stâng pare să nu fie de acord cu activitatea asta 😊.

    1. E foarte bun mersul pe jos. De asemenea și mersul alert. Genunchii da, ne mai lasa, dar de fapt le prinde și lor bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!