Site Overlay

Recenzie Buruiana care impleteste streangul – Alan Bradley

Siii am mai citit o carte de-a lui Alan Bradley. “Buruiana care impleteste streangul” este cea de-a doua carte din seria Flavia de Luce a scriitorului canadian Alan Bradley. De la el am mai citit pana acum “Placinta e dulce la sfarsit“(prima carte din serie), dar si “Hering rosu fara mustar“(a treia carte din serie) a caror recenzii le gasiti aici:

PLACINTA E DULCE LA SFARSIT – ALAN BRADLEY
HERING ROSU FARA MUSTAR DE ALAN BRADLEY

Cea de-a doua carte politista din seria cu personajul Flavia de Luce in centru este la fel de captivanta ca si celelalte doua citite pana acum. Pe aceasta am dat-o gata in 2 zile, citind insa doar cate putin in fiecare zi. De altfel se citeste usor, are o poveste intriganta si te face sa vrei sa iti notezi toti posibilii suspecti pentru o moarte misterioasa. Sau doua, de fapt.

In “Buruiana care impleteste streangul” simti ca te afli intr-un roman bine alcatuit al lui Agatha Christie sau intr-o carte scrisa de autorul faimosului detectiv Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle

Tin sa iti spun ca si in aceasta carte vei descoperi mai mult decat un simplu caz de crima care este investigat pana in cele mai mici amanunte si nu fara riscuri de inteligenta domnisoara Flavia de Luce, de la conac. Este un roman care reliefeaza relatiile dintre personaje, drama unei fete crescuta de mica fara mama, inconjurata de un tata absent(pasionat de filatelie) si de doua surori rele, care ii pun numai bete in roate. Insa, vei descoperi si cu aceasta ocazie ca in afara de momentele in care Flavia isi pune la indoiala existenta si apartenenta de familia de vita nobila, copila este o adevarata comoara.

Nu se poate compara deloc cu alte fete de varsta ei, asta datorita pasiunilor ei si credintelor pe care le are. Ea este acaparata de lumea chimiei, avand chiar un laborator propriu in care se retrage si nu este deranjata de nimeni, acolo unde face tot felul de experimente care ar provoca gelozie pana si unui chimist cu diploma. Pe langa darul acesta de a fi priceputa intr-un domeniu mai putin corelat cu o femeie, daramite cu un copil, Flavia are o pasiune pentru mistere si isi baga de fiecare data nasul in tot felul de situatii, curioasa fiind.

Aceasta deprindere a ei nu o va baga, insa, numai in belele, ci o va si ajuta sa puna cap la cap piese lipsa din puzzle si sa faca treaba inspectorului si detectivilor ce se ocupa de cazuri mai bine decat acestia.

“Bradley preia elementele clasice ale unui roman politist si le submineaza, iar rezultatul e o poveste alerta, cu nerv, care nu treneaza niciun moment.” – Entertainment Weekly

Actiunea romanului “Buruiana care impleteste streangul” se petrece si de data asta in Bishop Lacey, un satuc englezesc boem, cu locuitori care se cunosc intre ei si cu activitati specifice unui asemenea loc. Insa, Flavia fiind Flavia da peste niste straini veniti in sat si tot ea banuieste ca exista ceva necurat la mijloc legat de ei. Un papusar vestit care trebuie sa dea o reprezentatie la biserica din sat moare secerat la pamant fix ca personajul Gallicantus, uriasul din Jack si vrejul de fasole, pe care il pune in scena in acel show.

Lumea din biserica este oprita pentru a fi luata la intrebari, dar in acest timp Flavia observa lucruri si incepe sa porneasca o investigatie proprie asupra decesului. Ea, alaturi de altii, nu crede ca a fost vorba despre un simplu accident. Tocmai de aceea se apuca de cercetari, de cautat piste si indicii si de intervievat persoane(fara a parea ca face asta cu un scop anume, pentru a nu da de banuit). Insa, legat de aceasta moarte misterioasa a papusarului, se leaga si moartea din urma cu cativa ani buni a unui baietel din zona, care a fost gasit in padurea Gibbet spanzurat de ramasitele vechii spanzuratori blestemate. 

Insa, Flavia noastra nu se lasa asa de usor. Mereu pe fuga(pe jos sau cu bicicleta ei credincioasa langa ea), fetita se inflitreaza peste tot ca un mic spion si pune intrebarile potrivite sau face ce face si incalca legea, totul pentru a descoperi ce e cu povestea aceasta incalcita. Iar experimentele din laboratorul ei de chimie o vor ajuta foarte mult si de data asta. Si cu riscul de a cadea epuizata intr-un somn adanc dupa toata umblatura sau de a fi pedepsita pentru brambureala ei fara voia tatalui, mica chimista reuseste sa puna totul cap la cap si sa ii prezinte inspectorului sef felul in care vede ea lucrurile(si cum stau acestea de fapt). Exact cum descriu cazul si ce a dus la comiterea faptei si renumitii detectivi Hercule Poirot al lui Agatha Christie si Sherlock Holmes al lui Arthur Conan Doyle.

Deci, daca ai mai citit ceva de Alan Bradley sau de oricare dintre autorul de romane politiste de mai sus, iti garantez ca iti va placea si aceasta carte de 384 de pagini. Lectura placuta!

Sursa foto: Elefant.ro

Kisses, 

~ Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!