Cuvintele acestea nu imi apartin. In schimb, sunt vorbele scriitorului Haruki Murakami, ce se regasesc intr-una dintre cartile sale – “Padurea norvegiana“.
Ce ironie ca tocmai aceasta carte scrisa de japonezul Murakami care a devenit atat de populara si este atat de citita in ultima vreme, contine aceste cuvinte cu talc.
Oricum, eu am citit 3 dintre cartile lui Haruki Murakami si ma declar cu totul multumita
Nu sunt nici greu de citit. Nu sunt nici stufoase(nu ca nu m-as da in vant dupa romane groase si incalcite la care sa tot am ce citi o luna intreaga). Nu sunt nici greu de inteles. Sunt foarte realiste si, desi actiunea si personajele sunt tipic japoneze, se poate spune ca personifica societatea in general, din orice colt al lumii.
Eu am citit prima carte de Haruki Murakami cu mult inainte ca acest scriitor japonez sa devina atat de popular in Romania
-
“Dans dans dans” – Haruki Murakami
Este vorba despre cartea “Dans dans dans” pe care am citit-o cand eram prin facultate. Asta inseamna cu cel putin 5 ani in urma. Primisem cartea alaturi de alte doua romane faine de la Polirom, colectia Top 10+, in urma castigarii unui concurs de fotografie pe Facebook. Nu imi aduc aminte sa o fi citit imediat, insa stiu ca mi-a placut mult povestea si stilul simplu si natural al scrierii lui Murakami. Parca relata amintiri din propria experienta de viata, asa de bine curgea textul si atat de simplu era de inteles. Ba mai mult, te puteai pune in pielea personajului si empatiza cu el si cu acea cautare misterioasa pe care o efectua.
Mai pe scurt, este vorba despre un barbat(fara nume) care pleaca in cautarea iubitei sale, Kiki, ce a disparut fara a lasa vreun semn in urma. Personajul hoinareste prin Sapporo, apoi prin Tokyo si Hawaii, ca intr-un fel de transa dansanta. Insa, pe parcurs i se mai alatura si alte personaje enigmatice, alaturi de care va afla despre rolul comunicarii intre oameni, despre viata si despre ce inseamna sa ai un prieten alaturi.
Cartea are 480 de pagini si poate fi comandata de la Libris, Elefant si Carturesti.
-
“Dupa cutremur” – Haruki Murakami
Acest titlu, impreuna cu titlul “In noapte” de la acelasi autor, l-am comandat de la Libris toamna trecuta si abia in primavara aceasta i-a venit randul la citit. Acesta nu este un roman, ci este de fapt un volum de 6 povestiri, toate avand in centru cutremurul din 1995 din regiunea Kobe, Japonia.
Desi se axeaza pe evenimente reale petrecute in Japonia la un moment dat, povestirile acestea sunt fictive si chiar suprarealiste. Sunt intamplari enigmatice si greu de patruns intr-o lume reala. Insa, atata timp cat le citesti si in contextul potrivit fiecareia, vei intelege personajele, starile lor si intamplarile prin care trec. Cartile de genul acesta ma incanta.
Cele 6 povestiri relateaza ceea ce se intampla in vietile diferitelor personaje din Japonia, influentate fiecare de cutremurul zguduitor de la Kobe. Acestea se intituleaza in felul urmator:
- Un OZN aterizeaza in Kushiro
- Peisaj cu fier de calcat
- Toti copiii Domnului danseaza
- Thailanda
- Broscanul salveaza Tokyo
- Placinta cu miere
Cartea are 204 pagini si poate fi comandata de la Libris, Elefant si Carturesti.
-
“In noapte” – Haruki Murakami – una dintre cartile mele preferate
Am citit aceasta carte a japonezului Murakami imediat dupa titlul “Dupa cutremur“. Imi place ca odata ce am lecturat deja o carte de la un anumit autor, sa continui sa citesc mai multe dintre operele sale.
Asadar, acesta este un roman in care personajele, desi diferite si plasate individual la inceputul lecturii, ajung sa se cunoasca si sa-si intersecteze caile la un moment dat. Un amalgam de caractere foarte diferite care isi traiesc viata si reflecta la existenta lor pe timpul noptii. Am putea spune ca acestea sunt ca niste pasari ale noptii, fiecare dintre ele ascunzand secrete si avand vise neimplinite. Romanul este ca un puzzle pentru ca ni se prezinta mai multe personaje misterioase, fiecare cu viata lui, dar si mai multe intamplari, pe care la un moment dat le vom putea pune cap la cap ca sa dam un sens intregii naratiuni.
Cartea are 204 pagini si poate fi comandata de la Libris, Elefant, Cartepedia si Carturesti.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
In incheiere, vreau sa iti spun ca toate aceste 3 carti pe care le-am citit de la Haruki Murakami au fost super simplu de parcurs, desi cu unele intamplari greu de inteles din cauza firului fictiv. Si, desigur, acum imi doresc sa citesc si alte carti ale scriitorului din Japonia, printre care si “Padurea norvegiana“, “La capatul lumii si in tara aspra a minunilor“, “Kafka pe malul marii“, “1Q84“, “Salcia oarba, fata adormita“, “Barbati fara femei” si “Cronica pasarii-arc“.
Tot enumerand aici la titluri, imi dau seama ca Haruki Murakami nu se intrece cu gluma si are o bogata opera literara din care fiecare poate extrage si citi exact ce isi doreste.
Pana la urma sa ascultam de el, ca zice bine: “Daca vei citi doar cartile pe care toata lumea le citeste, vei gandi doar ceea ce toata lumea gandeste.” Mai intai, citeste un autor pentru ca te atrage stilul de scriere si altele si nu pentru ca este popular. La fel si cu cartile.
Tu ce ai citit de la acest scriitor, ti-a placut si imi recomanzi si mie?
Lectura placuta!
Sursa foto: galerie personala
Kisses,
~ Oana M.
Eu îl ador pe Murakami şi mă bucur nespus că e un scriitor prolific. L-am descoperit prin intermediul La sud de graniță, la vest de soare şi m-am îndrăgostit de stilul său de a scrie. Dacă vrei ceva stufos, dar uşor de parcurs, încearcă 1Q84, e un roman deosebit!
Si mie imi place si am de gand sa citesc mai multe de la el. Multumesc pentru recomandare! 🙂