Site Overlay
alimentele

De ce se irosesc alimentele? O chestiune ce ar trebui sa ne preocupe

De ce se irosesc alimentele din piete si magazine? De ce sunt aruncate zilnic tone de alimente si se extind gropile de gunoi din Romania? De ce sunt aceste produse aruncate cand ar putea fi la fel de bine folosite pentru alte scopuri sau date celor care le pot intrebuinta cumva?

De exemplu, fructele si legumele, alimentele perisabile in general:

  • In loc de a fi aruncate la gunoi zi de zi ca sa se strice mai tare si sa imputeasca pubelele si gropile de gunoi de la marginea orasului, poluand si mai tare aerul, se poate crea un stand special la piata sau in magazine de unde aceste produse care sunt prea coapte si nu se mai cumpara, sa poata fi cumparate totusi la preturi mai mici sau sa poata fi luate gratis. Mai ales ca multe alimente bine coapte sunt perfecte pentru o masa gatita imediat deoarece sunt in starea cea mai grozava pentru asa ceva. De ce sa nu ne folosim de tot ceea ce ne ofera natura si sa gasim metode favorabile de a recicla si de a nu mai arunca aiurea mancarea?
  • Sau daca nu se cumpara deloc, in loc sa fie aruncate, alimentele aproape de termenul lor de expirare, sa fie puse la dispozitia oamenilor ce le pot lua la sfarsitul zilei(gratis) pentru animalele lor sau pentru alte intrebuintari(ingrasamant, etc.).

Asa nici nu se va mai risipi mancarea. Se comite si o fapta buna. Si nici nu se mai maresc muntii de gunoaie unde sunt aruncate alimentele cu viata scurta. Astfel, totul isi urmeaza cursul si este reciclat.

Am sa dau doua exemple de actiuni indreptate spre folosul mediului si al omului, legate de reciclarea acestor alimente perisabile

1. Intr-un loc langa satul parintesc(un sat sau comuna) exista o laptarie(unde se fabrica laptele si alte produse lactate) unde proprietarii pun la dispozitia tuturor oamenilor interesati zerul ramas  dupa procesarea laptelui/branzei, pentru a fi luat in orice cantitati(gratis pe deasupra) de catre oricine, pentru hrana animalelor din batatura(caini, porci, etc. ). Mi se pare o idee grozava. Si ca sa va spun drept, am aflat ca in acest loc niciodata nu ramane nimic din zerul sau resturile de la procesarea laptelui la fata locului. Totul este luat de sateni sau de oamenii din alte localitati spre folos in gospodarie. Cu un mare ‘Bogdaproste!‘ spus din inima pentru cei care ofera. Caci “Dar din dar se face rai“.

2. Cand am fost in Belgia la munca, am trecut si dincolo – in Olanda pentru cumparaturi. Era mai ieftin, gaseai mai multe produse si era si foarte aproape de unde locuiam de trecut granita. Iesind la un moment dat dintr-un supermarket din Olanda dupa ce am platit si am trecut de casa, dau de un stand pe care erau expuse in cosulete mai multe fructe si legume proaspete(dar bine coapte dupa cum bine se vedea). Ma intrebam care le este rolul? Pur decorativ sau cu un anumit scop? Am intrebat si eu de curiozitate care e treaba cu ele ca sa nu ma infig ca romanul in tot ceea ce pare gratis fara sa pun intrebari. Si am aflat ca sunt produse gratis puse acolo pentru a fi luate de catre clientii magazinului dupa ce au facut cumparaturi(sau nu) in acel magazin. Asta si ca rasplata pentru alegerea acelui magazzin, dar si ca actiune indreptata asupra mediului inconjurator si stoparii aruncarii de alimente care nu se cumpara, aiurea. Tin minte ca am luat si eu doua mere si am zis in gand un ‘Bogdaproste!‘ de roman cu frica Lui Dumnezeu. M-am mirat un pic de initiativa, dar apoi mi s-a parut grozava si am tinut minte treaba asta si pana in ziua de azi, cand iti spun si tie despre asta aici.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Asa ca ma intreb si te intreb si pe tine acum: “Daca in alte parti se poate, si chiar si in tara la noi, sa nu se arunce alimentele aiurea, facand un schimb ceva bun pentru comunitate, de ce sa nu se poata peste tot?

Tu ai intalnit asemenea exemple de actiuni indreptate catre binele mediului inconjurator si al oamenilor? Spune-mi si mie despre ce este vorba si apoi da sfoara in tara despre ce se poate face cu resursele pe care le avem, pentru a ajuta mai mult si a risipi mai putin!

Sursa foto: Pexels

Kisses, 

~ Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!