Site Overlay

Ce carti am (mai)citit in ultima vreme. Titluri variate

Ce carti am citit in ultima vreme? Din pacate, in luna aceasta nu am apucat inca sa citesc prea mult. Am in plan sa dau gata o lista de lecturi pe care mi-am impus sa le trec in categoria ‘Read‘ de la GoodReads. As vrea sa vad despre ce este vorba in cartea Soareci si oameni scrisa de John Steinbeck, pentru care autorul a primit Nobel pentru Literatura in 1962. Am si doua carti scrise de Haruki Murakami, de la care am citit doar Dans, Dans, Dans. Vreau sa citesc mai multe despre viata lui Charlie Chaplin din cartea cu o coperta minunata scrisa de Fabio Stassi – Ultimul dans al lui Charlot. Iar pentru ca am vazut filmul in trecut si m-a impresionat, si pentru ca acum am si cartea in format fizic, as dori sa citesc Cold Mountain scrisa de Charles Frazier. 

Dar deocamdata sa iti spun cate ceva despre cele 6 carti pe care le-am citit in ultima vreme, mai mult in luna februarie spre rusinea mea.

Ce carti am (mai)citit in ultima vreme si ce impresie mi-au facut

Aceste 6 carti nu sunt singurele pe care le-am rasfoit cu placere rand pe rand in ultima luna de iarna. Insa, au venit cumva la pachet si le-am citit una dupa alta spre finele lunii. De aceea, voi vorbi despre fiecare in parte cate putin, in ordinea citirii.

  • Mic dejun la Tiffany de Truman Capote
  • Ochi-de-pisica de Margaret Atwood
  • Valul pictat de W. Somerset Maugham
  • Cititorul de Bernhard Schlink
  • Clopotul de sticla de Sylvia Plath
  • Intamplarile fericite si nefericite ale vestitei Moll Flanders de Daniel Defoe

1. Mic dejun la Tiffany de Truman Capote

In acest articol poti afla mai multe dintre impresiile mele despre carte.

Mic Dejun La Tiffany De Truman Capote

  • Trebuie sa recunosc ca aceasta carte nu a fost pe masura asteptarilor mele. In plus, mi-a placut mai mult ecranizarea decat firul narativ. Da, intr-adevar. Filmul nu respecta exact ceea ce se intampla in carte. Adauga sau elimina anumite parti iar finalul este cu totul altul. Dar tocmai asta mi-a placut, deoarece personajul Holly Golightly a fost mult mai uman, cu sentimente date mult mai pe fata decat in carte.

In mare, este vorba despre felul in care un tanar scriitor o cunoaste pe tanara Holly Golightly si incepe sa o indrageasca, devenind prieteni si vizitandu-se des. El povesteste despre viata tumultoasa pe care o duce tanara ‘calatoare‘, despre obiceiurile ei si despre dorinta sa mare de a se capatui, de a face mai multi bani si de a se casatori cu un barbat bogat, indiferent de varsta, origine sau daca exista dragoste ori nu.

Povesteste cum el afla despre trista ei copilarie, despre trecutul ei si fostul nume atunci cand sotul ei de la tara isi face aparitia si incearca sa o ia din nou acasa cu el. De asemenea, aflam cum Holly este arestata si cum totusi este eliberata, ca mai apoi in loc sa-si revina si sa ramana alaturi de vecinul ei, scriitorul, ea tot pleaca in lume ca sa-si poata implini pana la urma visul ei de a se imbogati. Despre final nu mai spun nimic, ca sa citesti chiar tu cartea. Si chiar daca nu mi-a placut mie atat de mult, Mic dejun la Tiffany este ca o lectie de morala si o poveste de viata plina de talc din care multi dintre noi putem invata.

Aceasta carte o poti gasi la LibrisCarturesti, Cartepedia

2. Ochi-de-pisica de Margaret Atwood

Pentru ca am auzit atat de multe de bine despre scrierile lui Margaret Atwood, am zis ca trebuie sa citesc cate ceva din opera ei. Initial, imi doream foarte mult sa fac rost de cartea Povestea cameristei(serialul adaptat dupa carte l-am urmarit deja, cel putin primul sezon aparut), dar in schimb am primit Ochi-de-pisica. Nu ma pot plange deloc. Cartea aceasta in care este vorba despre o artista intoarsa in orasul copilariei, unde retraieste fiecare moment de atunci prin amintiri, m-a facut sa rememorez uneori cu drag, alteori cu tristete propriile amintiri din copilarie.

Cartea este grozava. Este intr-adevar stufoasa(formatul de la Polirom pe care il am eu are 516 pagini), dar este organizata minunat sub forma de 15 capitole, fiecare denumit dupa cate unul dintre tablourile pictate de artista Elaine. De asemenea, fiecare dintre aceste tablouri este o amintire redata in imagine din scenele de demult din viata artistei. Aflam astfel despre cum familia ei se afla mereu pe fuga, din cauza profesiei tatalui. De asemenea, aflam despre un trio de prietene cam sadice(cu porniri violente si abuzuri) care au marcat copilaria pictoritei.

Si evident, ca in viata oricarei femei, mai aflam si despre fosti si actuali iubiti, care de asemenea au invatat-o pe Elaine despre viata, dragoste, ura, dar si tradare. Este o carte frumoasa, si amuzanta pe alocuri, dar mai mult trista, despre felul in care o femeie se lupta cu amintirile pentru a-si reintregi viata asemenea unui puzzle. 

Aceasta carte o poti gasi la ElefantLibrisCarturesti.

3. Valul pictat de W. Somerset Maugham

In acest caz, cred ca am vazut filmul mai de demult, insa imi aminteam vag despre ce este vorba. Am decis, asadar, sa imi achizitionez cartea impreuna cu alte titluri frumoase. Iar coperta minunat ilustrata de la Polirom Top 10+ m-a atras si mai mult. Cartea are 228 de pagini, dar textul este incadrat pe toata pagina si trebuie sa o citesti pe indelete ca sa afli despre poveste, peisaje si felul de a fi al personajelor din roman.

Mai pe scurt este vorba despre o frumoasa tanara – Kitty, care odata maritata cu un doctor bacteriolog, este prinsa de acesta inselandu-l chiar acasa la ei. Insa acesta nu vrea sa divorteze de ea, ci vrea sa o pedepseasca cumva pentru adulter luand-o cu el intr-o regiune din China coloniala unde holera face ravagii printre localnici. Acolo el trebuie sa incerce sa impiedice raspandirea molimei si sa-i impiedice efectele devastatoare. De voie, de buna voie, femeia merge cu sotul ei si, odata ajunsa acolo, incepe sa vada viata si cu alti ochi, dandu-si seama de greselile ei si de tot ceea ce exista mai cumplit in lume.

Ba chiar incepe sa-si respecte sotul pentru munca lui, isi dedica existenta ingrijindu-se de copii, aproape da si ea ochii cu moartea si ajunge sa isi vada propriul sot secerat de aceasta boala. Ajunge sa se caiasca pentru ce a facut si odata intoarsa acasa, in Anglia, la parintii ei, se linisteste, incercand sa reinoade relatia cu tatal ei pe care l-a luat de bun in toti acesti ani.

Este o poveste emotionanta ce transcende secolele si este la fel de plina de invataminte si pentru lumea din ziua de azi. 

Aceasta carte o poti gasi la Elefant, Libris, Carturesti

4. Cititorul de Bernhard Schlink

Credeam ca filmul este minunat, dar cartea este si mai si. Evident. (Aproape)Mereu cartea este mai buna decat filmul. Aici este vorba despre povestea de iubire dintre un adolescent si o femeie adulta, dragoste care creeaza dependenta, dar si remuscari. Nu este o relatie obisnuita, dar nici dragostea lor nu este obisnuita, ci este patimasa. Celor doi nu le este rusine sa se afiseze impreuna, insa tanarul este atras totodata si de bucuriile varstei lui.

Un lucru de evidentiat in aceasta poveste de dragoste este cererea neobisnuita a femeii ca tanarul ei iubit sa ii citeasca de fiecare data cand se vad. De aici si titlul. Insa romanul mai ascunde o poveste, de data asta mai tulburatoare. Dupa ce dispare pe neasteptate din viata lui, tanarul, acum student, o vede pe Hanna(fosta iubita mai in varsta), in sala de judecata, in care el asista la unul dintre cursurile lui. Asa afla ca femeia a lucrat ca supraveghetoare intr-un lagar de concentrare SS de langa Cracovia si acum este judecata pentru faptele ei.

Tanarul isi da seama ca femeia este sincera si ca totusi nu vede prea mare rau in ce a facut ea, deoarece asta ii era meseria, declarand totul cu un calm exceptional. Si, de asemenea, tot el stie ceva ce ar putea sa o fereasca pe Hanna de a fi inchisa pentru toata viata. Insa, nu i se arata si nici nu sare in apararea ei, spunand ceea ce pentru o femeie este o mare rusine, mai mare decat a ajunge sa fie aruncata ca criminala toata viata in inchisoare.

El se lupta cu remuscarea, insa dupa ceva mai mult timp, dupa ce Hanna este inchisa, el decide sa inregistreze casete audio cu el citindu-i din cartile ei preferate de pe vremea cand erau impreuna. Asa, femeia nu numai ca va avea un pic de alinare in inchisoare ascultand povesti dragi redate cu vocea fostului ei iubit, dar va avea ambitia de a reusi ceva de care s-a rusinat toata viata si a tinut in taina. Ceea ce are de ascuns Hanna poti afla chiar tu citind aceasta carte frumoasa. 

Aceasta carte o poti gasi la Elefant, Libris, Carturesti, Cartepedia.

5. Clopotul de sticla de Sylvia Plath

De asemenea un roman clasic, pe care toata lumea ar trebui sa il citeasca, dar la o varsta la care va ajunge sa inteleaga mai multe despre viata, este Clopotul de sticla de Sylvia Plath. Ma asteptam la o poveste despre depresie, neajuns, nostalgie si nebunie, insa ce am citit a fost mai mult decat atat. Romanul prezinta povestea de viata a tinerei Esther, care desi traieste destul de bine pentru o fata la varsta ei, tot nu ajunge sa isi gaseasca locul pe pamant.

Nici prietenii, nici familia si nici specialistii care ar trebui sa o ajute, nu reusesc sa gaseasca ce este in neregula cu fata si sa-i desluseasca temerea. Sau care ii sunt temerile. Esther simte pur si simple ca locul ei nu se afla pe pamant si incearca de mai multe ori sa se sinucida, dar de fiecare data este salvata ca de o forta supranaturala. Doar cand este internata intr-un ospiciu de tratare a bolilor de cap, ea gaseste in doctorita care are grija de ea, o persoana de nadejde care chiar o ajuta sa-si revina.

Tanara trece prin prietenii de la care nu prea are de castigat, prin iubiri care o invata cate ceva despre a nu-si lasa prea jos standardele si prin tratamente socante care reusesc pana la urma sa o ajuta sa se regaseasca pe sine insasi. Este o poveste trista, cu urme de umor, cu ironie si sinceritate. Ea te face sa iti dai seama ca, desi in aparenta un om poate parea fericit si cu o viata fara probleme, adevarul nu sta tocmai in aparente(ca intotdeauna de altfel).

Aceasta carte o poti gasi la Elefant, Libris, Carturesti

6. Intamplarile fericite si nefericite ale vestitei Moll Flanders de Daniel Defoe

De la autorul celebrei carti de aventura Robinson Crusoe, a aparut si aceasta carte despre care iti voi spune cate ceva aici. Am acest roman din biblioteca de acasa, a mamei mele. Din cuvantul inainte al acestei carti am aflat ca povestea femeii – personaj principal, a fost inspirata de o adevarata Mary Frith, cu numele de ‘scena‘ Moll Flanders, renumita hoata si prostituata din Anglia. 

Ea are o poveste de viata impresionanta care o conduce usor usor spre a o lua pe drumuri certate cu legea. Ea se naste intr-o inchisoare, este mai apoi luata in grija cuiva ca orfana, apoi este crescuta de o familie bogata si nobila alaturi de copiii adevarati ai cuplului. Crede in promisiunile unuia dintre baietii acestia ca o va lua de nevasta si isi pierde ‘virtutea‘, apoi nevand alta solutie se casatoreste cu celalalt frate.

Cand acesta moare, ea pleaca si isi cauta alt sot. Ajunge sa se casatoreasca de cateva ori bune in viata ei lunga. Are si copii mai multi de care nici ea aproape ca nu mai stie. Din cauza lipsurilor si a averii mici pe care o are, ajunge sa fure ca sa se intretina. Isi leaga destinul de un alt hot pe care chiar ajunge sa-l iubeasca cu adevarat, dar se despart si se reintalnesc mai apoi la batranete in aceeasi inchisoare in care a fost ea nascuta. In viata ei plina de aventuri, ajunge chiar sa se casatoreasca cu fratele ei ce traieste in America, unde o descopera si pe mama ei si de unde afla de aceasta nenorocire. Ii naste si copii, dar se intoarce in Anglia pentru ca  nu suporta o asemenea marsavie.

Va ajunge sa se intretina bine atat din relatiile cu barbati avuti, casatoriti, cat si din furat – o ‘meserie‘ pentru care ea ajunge sa faca o obsesie, dar si sa se priceapa foarte bine. Tot aceasta pricepere va ajunge sa o coste viata, nefiind totusi spanzurata, ci deportata in Americi, datorita oamenilor care au invatat-o de bine. Odata inchisa, Moll Flanders va ajunge sa se caiasca pentru viata avuta(desi nici ea nu stie exact ca face asta pentru ca a fost prinsa sau pentru ca intr-adevar si-a dat seama de toate nelegiurile pe care le-a facut).

Mi-a placut foarte mult aceasta carte. A fost scrisa cu umor, fara descrieri obositoare, si cu putine dialoguri. Este un roman inspirat dupa fapte reale, asa cum se pare ca sunt cam toate cartile scriitorului Daniel Defoe. Nu duce lipsa de situatii amuzante, personaje care mai de care mai diverse, situatii de viata atat de reale, dar nici de monologuri in care situatia femeii din acele vremuri(care poate fi si actuala) este descrisa la perfectiune. Dupa ce citesti intreaga carte, parca nu poti sa o judeci pe Moll, ci mai degraba ii admiri ambitia si curajul. Iti doresti sa razbata prin toate probleme, chiar si sa scape de justitie, desi este o fiinta plina de vicii(pe care chiar ea si le recunoaste).

Aceasta carte o poti gasi la Carturesti.

Sper sa te fi inspirat vreuna dintre aceste mici recenzii ale cartilor citite de mine si sa iti fi gasit cateva titluri pentru urmatoarele tale momente de lectura! Si daca iti place articolul, poti da si un share. Multumesc!

Sursa foto: galerie personala

Kisses, 

~Oana M. 

Love it? Like it!
Pin Share

2 thoughts on “Ce carti am (mai)citit in ultima vreme. Titluri variate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!